L'esmena a la totalitat de Junts: no tocar els desordres públics i exigir l'ús d'armes en la rebel·lió
També reclamen que es deixi clar que amb la supressió de la sedició s'eliminaran els antecedents penals dels líders independentistes
MadridJunts aposta per derogar la sedició i no tocar el delicte de desordres públics, especificar que la rebel·lió requereix l'ús d'armes i eliminar totes les penes i causes obertes vinculades a aquest delictes. Aquests són els quatre punts clau de l'esmena a la totalitat amb text alternatiu que la formació independentista registrarà a la proposició de llei de reforma del Codi Penal impulsada pel PSOE i Unides Podem, que aquest dijous arriba al Congrés per a la seva presa en consideració.
Fonts del grup parlamentari critiquen que la motivació de la modificació sigui aconseguir portar Carles Puigdemont a Espanya, tal com es dedueix de l'exposició de motius. "La presència al nostre ordenament de tipus penals inexistents en la majoria dels estats de la UE resulta altament disfuncional pel que fa al funcionament de la cooperació judicial i de seguretat", diu la proposta dels partits que integren el govern espanyol.
El discurs de Pedro Sánchez d'"homologar" el Codi Penal als estàndards europeus no requereix agreujar el delicte de desordres públics, interpreta Junts, de manera que aposta per deixar-lo tal com està ara. Assenyalen que amb el nou redactat es poden castigar amb penes més altes accions que haurien de quedar emmarcades en la protesta, com l'aturada general del 3 d'octubre del 2017 o la concentració a l'aeroport del Prat durant les mobilitzacions postsentència. Adverteixen que els tipus penals són molt genèrics en l'article 557.2, que eleva la condemna a entre tres i cinc anys de presó quan els actes de violència o intimidació per alterar la pau pública es produeixin "per una multitud el número de la qual, organització i propòsit sigui idònia per alterar greument l'ordre públic".
En segon lloc, Junts també alerta de la manca de claredat en la revisió de les condemnes. La disposició transitòria segona de la proposició de llei del PSOE i Unides Podem posa certs matisos als efectes de les modificacions penals, i el partit independentista creu que no resulta evident que als líders polítics del Procés se'ls extingiran les penes vinculades a la sedició. Així, aposta per un redactat inequívoc que elimini els antecedents penals a les persones condemnades per aquest delicte. Fonts del Suprem, però, apunten que si la reforma de la sedició que planteja el govern espanyol tira endavant, l'únic que haurà de debatre amb relació als exdirigents del Procés és sobre la malversació.
A la proposta, a la qual ha tingut accés l'ARA, Junts també hi afegeix: "Seran arxivats d'ofici els procediments penals incoats per aquests fets [rebel·lió i sedició] en els quals no hagi recaigut sentència ferma", en una clara referència als processos contra els exiliats. Amb tot, sobre Puigdemont continuaria pesant la malversació que el Suprem haurà de dirimir si es pot mantenir si s'elimina la sedició perquè els dos delictes es van condemnar en concurs medial. És a dir, l'un necessitava l'altre.
Esquerra va anunciar que també volia modificar la malversació i, a l'espera que faci una proposta, Junts no proposa tocar-lo. El grup parlamentari subratlla que el seu text alternatiu està directament relacionat amb la proposta del PSOE i Unides Podem i que la malversació, en tot cas, l'hauria d'impulsar ERC, que és qui ho va posar sobre la taula. De tota manera, està d'acord que caldria diferenciar la corrupció –l'enriquiment personal o de tercers– de l'administració deslleial en què es dediquen diners públics a finalitats que no es puguin considerar legítimes, pensant també en alguns dels polítics condemnats o perseguits per l'impuls del referèndum, començant per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.
Pressió a ERC i Unides Podem
Junts sosté que ERC, Unides Podem i la resta de formacions d'esquerres i sobiranistes, s'haurien de veure més representades pel seu text que no pas pel que han registrat les dues formacions que conformen l'executiu de l'Estat. "Els han colat un gol", asseguren pensant en Esquerra. Sigui com sigui, aquest dijous només es votarà la presa en consideració de la iniciativa original –Junts no hi votarà a favor– i s'obrirà el tràmit d'esmenes a la totalitat i parcials. ERC encara no concreta si en presentarà, els comuns ja han anunciat que intentaran tocar alguns preceptes que posen en perill accions de protesta i la CUP també es planteja una esmena a la totalitat.