L'equip més dur de Feijóo comença a enfangar la legislatura
Els dirigents del PP continuen elevant el to i anunciant noves iniciatives per torpedinar l'amnistia
Madrid"Benvinguda, senyora Álvarez de Toledo, a la primera línia del nou PP. En aquest PP del senyor Feijóo, en què ser un ultra és un mèrit per tenir llocs de responsabilitat i de portaveu". Amb aquesta resposta irònica contestava el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, a la diputada de l'ala dura del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, en el seu debut com a portaveu adjunta a la sessió de control de dimecres al Congrés. La segona oportunitat que ha donat Alberto Núñez Feijóo a la que va ser portaveu parlamentària en l'anterior legislatura és un clar exemple de les intencions del líder dels populars, que un cop ha assumit que no podrà governar aquesta legislatura, ja comença a enfangar-la des de l'oposició.
El predecessor de Feijóo, Pablo Casado, va destituir Álvarez de Toledo quan no portava ni un any exercint el càrrec en un gest que es va interpretar com un intent de recuperar la moderació substituint-la per l'actual número dos del partit, Cuca Gamarra. En aquell breu període, la número u per Barcelona a les eleccions generals de fa quatre anys va arribar a titllar de "terrorista" el pare de Pablo Iglesias. Feijóo fa el camí invers i torna a apostar per perfils bel·ligerants a la cambra baixa en plena pugna amb Vox i quan té com a prioritat torpedinar la llei d'amnistia i la resta de pactes amb l'independentisme.
En la seva estrena, Álvarez de Toledo no va arribar tan lluny com en altres ocasions, però va centrar la seva intervenció en Catalunya qualificant l'amnistia de "transacció corrupta" i vaticinant que el govern de Pedro Sánchez "serà un humiliat parèntesi en la història d'Espanya".
Álvarez de Toledo és considerada un vers lliure dins del partit i amb millor encaix amb l'aposta per la confrontació, que també tenen la consigna d'exercir Gamarra o el portaveu titular al Congrés, Miguel Tellado, mà dreta de Feijóo a Galícia i considerat un perfil dur. En l'acarament de dimecres entre Tellado i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, la també gallega li va recriminar aquesta aposta per la "bronca, l'insult i el soroll".
També Feijóo continua elevant el to amb comparacions de la situació actual amb el cop d'estat del 23-F, amb referències a l'extinta banda terrorista ETA i amb un reguitzell de crítiques contra el cap de l'executiu espanyol a Brussel·les.
El mateix dia a Antena 3 Tellado assegurava que Sánchez és un president "segrestat i lligat de mans" per l'independentisme i Gamarra denunciava a TVE la imatge "lamentable" que va traslladar Sánchez en la compareixença de dimecres a Estrasburg així com el "pacte encaputxat" del PSOE amb EH Bildu a Pamplona. I malgrat que s'esforcin a criticar el govern espanyol, no és mai suficient per a Vox. "Jo no m'espanto davant qualsevol campanya de l'esquerra", va dir dijous a Telecinco el líder de la ultradreta, Santiago Abascal, recordant de nou la condemna del líder del PP a les seves paraules sobre Sánchez i Mussolini. Segons Abascal, les paraules "gruixudes" dels populars no es corresponen amb les accions del partit.
Més iniciatives al Senat
En paral·lel a les afirmacions dels seus dirigents, el PP va fent més passos al Senat per posar bastons a les rodes de l'acció de govern de Sánchez i, concretament, a la llei d'amnistia. Aquesta setmana Feijóo va anunciar una comissió d'investigació a la cambra alta sobre la negociació del PSOE amb Junts i la seva nova portaveu, Alicia García, va impulsar que la Mesa demanés un dictamen a la Comissió de Venècia —òrgan consultiu del Consell d'Europa en matèries de constitucionalitat— sobre la llei d'amnistia.