Per què Pedro Sánchez es va reunir amb l'empresari del cas Begoña Gómez?
Les acusacions parlen de dues reunions i la defensa ho rebaixa a una ronda amb altres empresaris i una "salutació"
MadridL'empresari Juan Carlos Barrabés, beneficiari de les contractacions públiques que s'investiguen en el cas Begoña Gómez, ha declarat com a testimoni aquest dilluns davant del jutge i ha parlat de diversos contactes que va mantenir amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. Ara bé, tenen rellevància aquestes trobades en la causa contra la dona del president espanyol per tràfic d'influències i corrupció en els negocis? L'impliquen en algun hipotètic fet delictiu? Segons han explicat a la sortida les acusacions populars exercides per partits i organitzacions d'extrema dreta, els contactes s'emmarquen en una sèrie de reunions que van mantenir Barrabés i Gómez –entre quatre i vuit–. En dues, han afirmat, Sánchez hi era. El PP ha aprofitat aquesta versió dels fets per assegurar que el president del govern espanyol estava implicat en les adjudicacions suposadament il·lícites per les quals s'investiga la seva dona i en què la Guàrdia Civil, en dos informes, no hi veu irregularitats.
Fonts pròximes a la defensa de la parella de Sánchez han negat que Barrabés hagi declarat això i acusen Vox, Iustitia Europa, Hazte Oír i Manos Limpias de mentir. Segons aquesta segona versió, el que ha declarat l'empresari és que va mantenir una reunió amb el cap de l'executiu espanyol en el marc d'una ronda amb altres empresaris vinculada a la innovació –sense Gómez– i que va tenir un segon i breu contacte amb Sánchez, aquest cop sí, amb la presència de la seva dona. El cap de l'executiu hauria passat a saludar mentre Gómez estava reunida amb Barrabés –eren col·laboradors en un màster de la Universitat Complutense de Madrid–. Hi ha un punt on coincideixen tots: l'empresari ha relatat que van trucar a Sánchez de seguida, i que va marxar.
Ni el Tribunal Superior de Justícia ni la Fiscalia aclareixen oficialment què ha dit Barrabés, com és habitual en una declaració en aquesta fase. La declaració en fase d'instrucció és a porta tancada i no n'informen fonts oficials, de manera que el que transcendeix als mitjans de comunicació és el que n'expliquen les parts implicades que hi han pogut ser. "No hi ha res de res", ha assegurat el PSOE, que, per boca de la seva portaveu, Esther Peña, ha reiterat un cop més que la investigació del titular del jutjat 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, no té fonament. En una roda de premsa a Ferraz, Peña ha esgrimit que l'origen de la investigació són "denúncies falses" d'organitzacions d'extrema dreta. La portaveu socialista ha lamentat que, tot i això, Peinado s'hagi entestat a investigar Gómez i li ha demanat l'arxivament de la causa com més aviat millor.
Aquest testimoni "imprecís", segons han apuntat les acusacions, ha servit, però, per alimentar la batalla política entre PP i PSOE. "És lamentable i una indignitat que els espanyols no mereixen", ha criticat el portaveu popular, Borja Sémper, en roda de premsa a Génova sobre les trobades Sánchez-Barrabés. Sémper ha carregat contra la "utilització de la presidència del govern per fer negocis particulars" i ha demanat una compareixença urgent del líder socialista perquè doni explicacions sobre aquest afer. "¿Pedro Sánchez va utilitzar la trobada per convèncer l'empresari Barrabés que invertís en Begoña Gómez? ¿Va oferir a canvi o va suggerir l'oferiment de contractes públics al soci de la seva dona?", ha plantejat.
Els contactes de Sánchez amb l'empresari donen més munició a la dreta i alhora serveixen al PSOE per carregar de nou contra la "màquina del fang" que diuen que està orquestrant tot aquest procediment. Això, independentment del fonament que puguin tenir, o no, les sospites dels populars i de les acusacions, que volen que Barrabés passi a tenir la condició d'investigat després de sentir la seva "imprecisa" i "evasiva" declaració. Divendres tocarà a Gómez declarar davant del jutge després que s'ajornés una primera citació per un error processal. La defensa de la dona de Sánchez ha assegurat que res del que ha transcendit aquest dilluns perjudica la seva clienta, però segur que li faran preguntes sobre aquestes reunions a la Moncloa.