L'Audiència Nacional tanca la investigació dels 'papers de Bárcenas' vuit anys després
El jutge Pedraz rebutja prorrogar la instrucció sis mesos més i hi posarà fi el 29 de juliol
MadridLa investigació que va començar a aixecar les catifes del PP arriba a la fi vuit anys després. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat prorrogar sis mesos més la instrucció en la causa coneguda com els papers de Bárcenas, que investiga si les donacions d'empresaris a la caixa B del PP van ser a canvi d'adjudicacions públiques o altres favors. La instrucció, doncs, s'acabarà el 29 de juliol i ja no es podran demanar més diligències, segons una interlocutòria que ha avançat El País i a què també ha tingut accés l'ARA.
La decisió arriba després que Pedraz, que és titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, interrogués el 16 de juliol Bárcenas arran de la carta que va enviar a la Fiscalia Anticorrupció abans del judici pel presumpte pagament en B de la reforma de la seu del PP, que encara està pendent de sentència. Perquè els papers de Bárcenas són ara mateix una causa mare de la qual han derivat més investigacions i que, en alguns casos, ja estan pendents de judici.
Pedraz, doncs, ha pres la decisió de la mà de la Fiscalia, mentre que tant les acusacions populars com l'Advocacia de l'Estat eren partidàries d'allargar la investigació mig anys més. L'advocada de l'Estat Rosa María Seoane –la mateixa que va aconseguir la condemna per sedició i no per rebel·lió en la causa del Procés al Suprem– defensava en un escrit que calia la pròrroga perquè "diverses diligències d'instrucció i informes sobre expedients de contractes requerits a ministeris i organismes" que encara estan pendents i poden "derivar en noves diligències".
Una derivada de la Gürtel des del 2013
Els papers de Bárcenas es van publicar per primer cop el gener del 2013 i la investigació formal va començar al març com una peça separada del cas Gürtel. Llavors era en mans del magistrat Pablo Ruz. El juliol d'aquell mateix any Bárcenas ja va protagonitzar la primera declaració sonada quan va confessar l'existència de la caixa B del P i va assegurar que la reforma de la seu del partit al carrer Génova, 13 –que ara Pablo Casado vol vendre–, es va pagar amb diner negre. Ara bé, va rebutjar en tot moment que les donacions d'empresaris tinguessin com a objectiu l'adjudicació d'obres concretes. Però això ha canviat del tot aquest 2021, quan la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, va entrar finalment a la presó. Per primer cop ha admès que les entregues tenien una "naturalesa finalista" i en la seva última declaració hi va implicar tots els ministres de Foment i de Medi Ambient del PP, amb especial èmfasi en Franscisco Álvarez-Cascos.
Pedraz ara té a les mans tancar la llarga instrucció i formalitzar la inculpació perquè es posi data al judici.