L'Audiència Nacional reobre la peça del 3% sobre presumpte blanqueig a Convergència
La sala entén que, havent-hi indicis de finançament il·legal al partit, cal continuar amb la investigació
MadridL'Audiència Nacional es fa enrere i reobre la peça separada del 3% relativa al presumpte blanqueig de capitals a Convergència. Al juny el jutge instructor va decidir arxivar-la de manera provisional perquè no havia trobat indicis que acreditessin que els investigats havien simulat donacions a CDC per camuflar ingressos provinents de fons il·lícits. La Fiscalia, però, hi va recórrer, i en una interlocutòria del 8 de setembre passat la sala penal li dona la raó: revoca el sobreseïment que havia dictat el magistrat Santiago Pedraz.
"A les actuacions principals [la causa del 3% que també s'instrueix a l'Audiència Nacional] consten extrems relatius a donacions realitzades per empreses a fundacions relacionades directament amb CDC, com és el cas de Catdem i Fòrum Barcelona, que suposarien autèntiques conductes de suborn per aconseguir l'adjudicació de contractes a través d'organismes públics dependents de la Generalitat, de tal manera que persones rellevants del partit influïen decisivament en l'administració catalana per beneficiar les empreses donants. Aquesta forma de finançament es recull, a més, als fets provats de la sentència ferma denominada Cas Palau", va al·legar el ministeri públic, tal com recull el tribunal en la seva interlocutòria.
La sala veu "comprensible" aquesta apel·lació i dicta que es reobri la investigació. En aquest sentit, suggereix a Pedraz que "requereixi la documentació bancària que pugui existir sobre imposicions bancàries dels investigats realitzades en dates pròximes a les donacions que apareixen al sumari". Ara bé, en la resolució per la qual el jutge va decretar l'arxivament inicial, deia que la coincidència en el temps entre les donacions dels investigats i els suposats ingressos als seus comptes no servirien com a indici.
En concret, el que s'examina és si s'havia ideat un sistema mitjançant el qual els càrrecs públics de CDC feien donacions que no provenien del seu patrimoni, sinó que eren instrumentals per blanquejar, segons sospita la Fiscalia, diners d'origen il·legal: la tesi del ministeri públic és que els excàrrecs entregaven, en realitat, diner negre al partit a través de les donacions i que d'aquesta manera entrava en el circuit econòmic legal.
Les persones que, en el seu moment, van ser investigades en aquesta causa eren els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Pere Macías, Jordi Jané i Germà Gordó, així com els exmembres de Convergència Xavier Crespo, Montserrat Candini, Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Glòria Renom i Eduard Freixedes. Cal veure si la investigació ara es manté per a tots ells.