Governabilitat a l'Estat

L'Audiència Nacional rebutja la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal

Els socialistes anuncien que es querellaran contra els populars per injúries i calúmnies: "En política no tot s'hi val"

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez.
2 min

MadridNou episodi de la batalla judicial entre el PP i el PSOE amb un revés de l'Audiència Nacional als d'Alberto Núñez Feijóo. El jutge Santiago Pedraz ha rebutjat la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal. La guerra no acaba aquí, ja que els socialistes han reaccionat anunciant que es querellaran contra els populars per injúries i calúmnies pel fet que Pedraz ha inadmès a tràmit la querella del PP aquest dilluns, tal com proposava la Fiscalia Anticorrupció, per falta de proves. La denúncia es basava en el testimoni anònim d'un suposat empresari que va afirmar a un mitjà de comunicació haver entregat 90.000 euros en bosses a la seu socialista del carrer Ferraz i el magistrat considera que no n'hi ha prou, que calen dades que "corroborin" aquesta afirmació.

"En general, una notícia per si mateixa no legitima cap acció popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal. Es necessita alguna cosa més", afirma Pedraz en la seva interlocutòria, i no veu cap vinculació entre el que denunciava el PP i la causa oberta contra l'empresari Víctor de Aldama sobre una trama de frau en el sector dels hidrocarburs, a qui Pedraz també ha decidit mantenir en presó incondicional. El ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, ha celebrat que el jutge de l'Audiència Nacional hagi aplicat el criteri del Tribunal Suprem que estableix, com recull la interlocutòria de Pedraz, que les informacions periodístiques que no estan sustentades en altres elements no són suficients per iniciar una investigació. En aquest cas, a més, el jutge adverteix que fins i tot hi ha "contradiccions dels denunciants anònims" citats a la querella.

"Les mentides del PP tenen les potes molt curtes. Només uns dies han durat als tribunals. Espero que això serveixi perquè el PP recapaciti i s'adoni que la seva estratègia de fang i mentides no va enlloc", ha dit Bolaños en una atenció als mitjans. Pel que fa als populars, fonts del partit han reaccionat traient ferro al rebuig de la querella. Des de la direcció del PP valoren que Pedraz els hagi acceptat la petició de personar-se en la causa del frau d'hidrocarburs i han defensat que era la seva "obligació" presentar-la. El jutge també ha acceptat com a acusacions populars a Vox i a les associacions d'extrema dreta Hazte Oír i Manos Limpias, que també ho són en el cas contra Begoña Gómez. Encara que s'hagi inadmès, des del PP confien que si apareixen noves proves, es pugui acabar investigant. "El que importa és com acaba aquest cas, no com comença", han afegit.

Querella del PSOE

El PSOE ha replicat a la decisió de l'Audiència Nacional anunciant una querella contra el PP per injúries i calúmnies. "En política no tot s'hi val", ha dit Enma López, portaveu del congrés federal del PSOE. "La corrupció és un problema molt greu i el PSOE hi lluita cada dia, i per això continuarem defensant el nostre bon nom". Els socialistes han afirmat que presentaran la querella “amb temps, amb calma i fent les coses bé”.

stats