Tribunals

L'Audiència Nacional rebutja que la Generalitat acusi Convergència pel 3%

El jutge Pedraz creu que al Govern hi ha dirigents del "partit directament hereu" de les formacions investigades

MadridL'Audiència Nacional ha rebutjat que la Generalitat acusi Convergència Democràtica de Catalunya en una peça separada del cas 3%. Es tracta de la investigació relacionada amb Triacom Audiovisual, una productora que va rebre 31,3 milions d'euros de TV3 entre el 2008 i el 2016 i que s'haurien desviat perquè l'extinta formació nacionalista pagués deutes que havia contret amb empreses. Unes sospites que van enterbolir una sessió de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament i que van portar el president català, Pere Aragonès, a ordenar als serveis jurídics del Govern personar-se a la causa. El jutge Santiago Pedraz, però, considera que la Generalitat no ha aportat proves que demostrin la seva condició de perjudicada i destaca que està integrada per dirigents polítics del partit "directament hereu" de les formacions investigades.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una breu providència, aquest dilluns el magistrat instructor ha resolt que l'acusació de la Generalitat no té cabuda, un cop escoltades les al·legacions de les parts. La Fiscalia ja advertia en el seu escrit que a l'executiu hi ha membres de Junts, partit que situa com a continuador de CDC i el PDECat, investigats en la trama del 3%. Ja fa anys que la instrucció judicial està en marxa i que es va obrir aquesta línia d'investigació a la productora administrada per Oriol Carbó, que també va ser gerent de TV3.

Cargando
No hay anuncios

El juliol del 2019 la Fiscalia Anticorrupció va demanar a la CCMA factures amb Triacom vinculades als programes El gran dictat i Fish and Chips per valor de més 200.000 euros, dos dies després que l'empresari Juan Manuel Parra declarés com a investigat a l'Audiència Nacional. Parra va explicar que l'exgerent de CDC Germà Gordó havia orquestrat un mecanisme de finançament irregular del partit consistent en girar factures de Triacom amb la televisió pública per treballs inexistents. En realitat, les despeses servirien per sufragar la campanya d'Artur Mas del 2010 i la trama del 3% a la Diputació de Lleida, segons la investigació.

El paper de Gordó

En la interlocutòria de processament de la causa, l'anterior instructor, José de la Mata, afirma que l'empresa Hispart SA, l'administrador de la qual era Parra, es va encarregar de la campanya de comunicació de la campanya electoral del 2010, generant un deute d'aproximadament 750.000 euros. Segons el relat del magistrat, Gordó es va dirigir a Carbó per ordenar-li que, des de Triacom, abonés a Hispart el deute que CDC tenia amb l'empresa. Entre el desembre del 2008 i el novembre del 2011, la productora havia rebut fins a 14 contractes de la CCMA. "La quantitat total abonada per Triacom a Hispart SA per compte i benefici de CDC va ascendir aproximadament als 750.000 euros", va subratllar De la Mata.

Cargando
No hay anuncios

Aquests fets s'investiguen en una peça separada, però el jutge en va fer esment a la trama principal perquè Parra va aportar una conversa telefònica entre ell i l'exconseller de Justícia i exsecretari del Govern. De la Mata conclou que és reveladora perquè posa de manifest la "patrimonialització de totes les institucions públiques sobre les quals aquest partit [CDC] tenia control polític".