Ofensiva contra l'independentisme

L'Audiència Nacional demana a Suïssa que localitzi Marta Rovira

García-Castellón ho va sol·licitar ahir, el mateix dia que va fer el pas d'enviar la causa al Suprem

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha demanat a Suïssa que localitzi la dirigent d'ERC Marta Rovira. En una interlocutòria d'aquest dimarts avançada per La Vanguardia i que han confirmat a l'ARA fonts jurídiques, García-Castellón envia una comissió rogatòria a les autoritats helvètiques perquè localitzin la secretària general dels republicans investigada en la causa de Tsunami Democràtic amb l'objectiu de citar-la a declarar. El magistrat va fer la petició el mateix dia que va fer el pas d'enviar la causa al Tribunal Suprem perquè superi les dificultats que es podria trobar per continuar investigant un cas on hi ha dues persones aforades. En tot cas, el jutge continua veient indicis de terrorisme en les accions de Rovira, Carles Puigdemont i deu persones més investigades per l’organització de Tsunami Democràtic.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera que el Suprem es pronunciï sobre si es fa càrrec de la causa, García-Castellón continua amb la investigació. En la mateixa resolució, el magistrat demana informació sobre un compte bancari del CIM Banque Privée. Vol saber-ne la titularitat i els moviments amb la intenció d'esbrinar com es finançava Tsunami. La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha reaccionat als moviments del magistrat i ha recorregut la decisió de passar la causa al Suprem. En un escrit d'aquest dimecres, el ministeri públic ho considera una "flagrant contradicció" de García-Castellón i sosté que "no té cap fonament" perquè no hi ha nous indicis respecte dels dos aforats —Carles Puigdemont i Rubén Wagensberg—. A més, la Fiscalia critica que faci el pas sense haver resolt un recurs anterior, que va presentar contra la decisió d'imputar-los per terrorisme, presa pel magistrat a principis de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Rovira, que porta exiliada a Ginebra des de març del 2018, sempre s'ha presentat davant les autoritats suïsses quan així li ho han demanat i es va posar a la seva disposició des d'un primer moment. Ara per ara no hi ha cap ordre de detenció contra ella, però el Tribunal Suprem en va emetre una tan bon punt la dirigent d'ERC va emprendre el camí de l'exili. La va dictar el magistrat instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, que va acabar retirant-la davant la incapacitat per superar les traves que li van posar les autoritats suïsses. A la causa del Suprem, la dirigent republicana només està processada ara per desobediència.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de l'organització de l'1-O, per tant, no hi ha risc que Rovira acabi entrant a presó. És la causa de Tsunami per terrorisme la que la manté a l'exili: Rovira descartava el seu retorn fins que no sabés a què es podia exposar pel fet que la causa de l'Audiència Nacional era secreta fins fa poc. Un cop confirmada la imputació per terrorisme –d'acord amb els informes de la Guàrdia Civil– el risc de detenció i presó provisional és evident, encara que el cas s'anés desinflant posteriorment, ja que la Fiscalia ja ha rebutjat que es pugui considerar un cas de terrorisme. La presència de Vox com a acusació popular garanteix que almenys una de les parts acusadores segueixi alimentant aquesta tesi que, de moment, el jutge considera adequada.

Aquesta causa també ha estat una de les que s'han analitzat amb més atenció en la negociació de la llei d'amnistia. Tot i que la llei en cap cas assumeix que el terrorisme sigui un dels delictes que hagi de ser amnistiat, sí que hi posa límits: assumeix que els condemnats "en sentència ferma" per terrorisme no podran ser amnistiats. El fet que no citi els casos on no hi hagi sentència ferma obre una escletxa a incloure-hi els processats de Tsunami Democràtic.

Cargando
No hay anuncios

ERC acusa García-Castellón d'intentar "atemorir"

ERC ha censurat l'últim moviment de Manuel García-Castellón, perquè ho considera un "pas més en l'operació política contra la llei d'amnistia". De fet, acusen el magistrat d'haver emprès la seva "particular croada judicial" per "atemorir i pressionar". Els republicans recorden que el jutge ja va fer una comissió rogatòria a Suïssa quan la causa era secreta en què demanava informació sobre un compte bancari. Una comissió rogatòria que no va obtenir resposta. Esquerra afirma que si García-Castellón vol comunicar-li que Marta Rovira està imputada per terrorisme, "té i tindrà mecanismes per fer-li arribar les notificacions que consideri" sense que això impliqui la seva detenció. El partit, per tant, "no dona rellevància als efectes que pugui tenir aquest darrer moviment" del magistrat. Els republicans reiteren el seu rebuig a la imputació per terrorisme de Rovira perquè no hi veuen "base fàctica real" i titllen el procediment de "vergonyós".