Judicialització del Procés

L'Audiència Nacional deixa en l'aire la imputació de Puigdemont per Tsunami

La sala invalida la instrucció de García-Castellón a partir del 29 de juliol del 2021

MadridCop a Manuel García-Castellón. L'Audiència Nacional tomba bona part de la instrucció del polèmic jutge que investiga el Tsunami Democràtic i deixa en l'aire la imputació de Carles Puigdemont i la majoria dels investigats. La sala ha estimat un recurs de la dirigent d'Esquerra Marta Molina en què denunciava que el magistrat havia prorrogat irregularment la causa. Així, declara invàlida tota la instrucció a partir del 29 de juliol del 2021, molt abans que el jutge imputés les dotze persones encausades, el 6 de novembre del 2023. Aquella decisió va marcar les negociacions sobre la llei d'amnistia amb l'objectiu que el terrorisme quedés blindat a la norma.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la defensa de l'expresident consultades per l'ARA es mostren convençudes que la decisió de la sala penal de l'Audiència Nacional implicarà que Puigdemont quedarà exonerat del cas. Aquesta era l'estratègia quan el seu advocat, Gonzalo Boye, ja va presentar també recursos en aquest sentit, un d'ells en representació del també investigat Josep Lluís Alay, el cap de l'oficina de l'expresident. Demanava que s'arxivés la causa contra ell arran d'aquesta irregularitat —va prorrogar la instrucció el 30 de juliol, un dia més tard que s'acabés el termini—, però la sala ha desestimat la petició perquè Alay constava com a investigat abans del 29 de juliol del 2021. El problema és que en aquell moment la causa era secreta i no havia tingut accés a les actuacions.

Cargando
No hay anuncios

Arxivament o cap a judici

Què implica la resolució de la sala en què dona la raó a Molina? Bàsicament, ordena a García-Castellón que decideixi si arxiva el cas o l'envia a judici, però sense tenir en compte les diligències practicades amb posterioritat al 29 de juliol del 2021. Això anul·la, per tant, la interlocutòria en què va formalitzar la imputació per terrorisme de Puigdemont, la secretària general d'ERC Marta Rovira i la de la resta d'investigats, alguns a l'exili a conseqüència de l'amenaça judicial. Es troba a Suïssa el diputat d'ERC al Parlament Rubén Wagensberg, juntament amb el periodista Jesús Rodríguez, l'empresari Josep Campmajó i el dirigent d'Òmnium Cultural Oleguer Serra. La resta d'investigats són: l'exconseller Xavier Vendrell, l'editor Oriol Soler, i l'informàtic Jaume Cabaní i el banquer Nicola Giulio Foglia.

Cargando
No hay anuncios

Segons la llei, una persona no pot ser processada si no se l'ha citat abans a declarar, i això faria pensar que no se'ls podria enviar a judici. Ara bé, fonts de l'Audiència Nacional apunten que García-Castellón podria dictar una interlocutòria de tancament de la instrucció contra qui consideri i, en la mateixa resolució, citar-los a declarar. A més, la causa de Tsunami Democràtic s'ha alimentat en bona part de la instrucció de Volhov que pilotava el jutge Joaquín Aguirre al jutjat número 1 de Barcelona. Per exemple, Molina, Vendrell, Soler i Campmajó van aterrar a l'Audiència Nacional a conseqüència d'aquest traspàs i ja venien imputats pel jutjat 1. Des de la defensa de Molina apunten a l'ARA que García-Castellón podria intentar continuar la causa contra ella, però amb uns fets molt limitats.

Per acabar-ho d'embolicar, Puigdemont i el diputat d'ERC al Parlament Ruben Wagensberg estan ara investigats al Tribunal Suprem, no a l'Audiència Nacional. Fonts de la Fiscalia consultades per l'ARA entenen que, com que estan encausats a l'alt tribunal arran d'aquesta instrucció irregular de l'Audiència Nacional, el seu expedient hauria de decaure. "Però som en el món del Tribunal Suprem i tot pot passar", avisen des del ministeri públic. A l'espera de conèixer els pròxims passos, el marge de García-Castellón és ara més estret. El secretari general de Junts, Jordi Turull, no ha trigat a qüestionar la seva actuació. "És el colofó del deliri i la insolvència d’aquest jutge i d’aquesta causa de persecució contra l’independentisme de la Toga Nostra", ha piulat.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, Esquerra també ha celebrat la decisió i ha constatat que podria canviar la situació de Marta Rovira. "Tornarà a valorar, conjuntament amb els seus advocats, les garanties legals que existeixen per la seva tornada a Catalunya", asseguren fonts del partit, que esperen que totes les persones que estaven encausades abans del 29 de juliol de 2021 quedin exonerades. Més enllà d’això, el cas Tsunami també està pendent de la possible aplicació de l’amnistia. Pel que fa al de l’1-O, Puigdemont ha presentat un escrit aquest dilluns demanant la seva aplicació i en què qualifica “d’absurda” la interpretació de Llarena sobre la malversació.