La justícia espanyola rebutja ajudar Andorra en la investigació contra Rajoy per l'operació Catalunya
El tribunal assegura que no es detallen ni individualitzen prou els fets contra l'expresident i altres membres del seu govern
BarcelonaEls tribunals espanyols no col·laboraran amb la justícia andorrana en la investigació a l'expresident Mariano Rajoy i altres membres del seu govern, tots ells imputats a Andorra en l'anomenada operació Catalunya. La resolució de l'Audiència de Madrid, que s'ha fet pública aquest dimarts, denega la sol·licitud d'ajuda assegurant que no detalla prou els fets ni tampoc els individualitza, fets pels quals accepta els recursos dels imputats i denega la comissió rogatòria que havia acceptat un jutjat de primera instància.
La justícia andorrana havia demanat col·laboració perquè es fes arribar les imputacions a Rajoy, als seus ministres d'Hisenda i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, i a altres sospitosos habituals de les clavegueres de l'Estat com Francisco Martínez, exsecretari d'estat de Seguretat; Ignacio Cosidó, exdirector de la Policia Nacional; el comissari Eugenio Pino i l'inspector Bonifacio Díez. Els tribunals andorrans pretenen citar-los a declarar, entre altres per les pressions sobre la família Cierco (Banca Privada d'Andorra, BPA) per aconseguir informació sobre la família Pujol.
Segons l'Audiència de Madrid, si es tractés simplement de la notificació del fet que s'hagi presentat una querella contra ells, no hi hauria hagut problema per acceptar la comissió rogatòria, ja que compliria amb el que preveuen els protocols internacionals d'ajuda judicial. Ara bé, rebutja la col·laboració perquè les querelles ja han estat acceptades i es tracta de comunicar les imputacions: els jutges espanyols entenen que se'ls hauria d'haver fet arribar l'exposició sumària dels fets i la seva descripció individualitzada. Així, doncs, ni Rajoy ni la resta d'imputats a Andorra hauran de declarar, almenys de moment, davant la justícia andorrana.
L'origen de les querelles
La investigació deriva d’una querella presentada el 2020 per l’entitat Drets i l'Institut de Drets Humans d’Andorra, a la qual es van acabar sumant l’expresident de la BPA Higini Cierco i també la família Pujol com a perjudicats. Els demandants assenyalen que s'haurien comès els delictes de coaccions, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental, i acusen Rajoy i Fernández Díaz d’enviar policies a pressionar els responsables de la BPA per aconseguir informació dels comptes bancaris de polítics catalans, entre els quals els d’Artur Mas, Oriol Junqueras o la família Pujol.
El 2022 la jutge d’instrucció número 2 d’Andorra, Stéphanie García, va admetre a tràmit la querella i va emetre les comissions rogatòries per notificar-la als denunciats, però ningú s'ha acabat presentant mai davant seu i la justícia espanyola, que en primera instància semblava acceptar col·laborar amb ella, sembla que ara tampoc l'ajudarà a aconseguir-ho. La Fiscalia s'ha posicionat al costat de Rajoy i la resta de demandats durant el procediment.