Tribunals

L'Audiència de Barcelona obliga el jutge a posar fi a la instrucció de la trama russa del Procés

El moviment impediria que Joaquín Aguirre pogués imputar Puigdemont per traïció, segons interpreten fonts de la defensa

BarcelonaEl jutge Joaquín Aguirre haurà de posar punt final a la instrucció de la suposada trama russa del Procés. Així ho ha decidit l'Audiència Provincial de Barcelona, que ha estimat un recurs de la defensa de l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, investigat a la causa, i ha deixat sense efectes tota la instrucció i les diligències ordenades des de l'agost del 2023, que queden anul·lades. La pròrroga de sis mesos decretada a comptar des d'aleshores, explica la sala de magistrats, va ser irregular perquè el jutge va incomplir els requisits legals per establir-la: no va concretar per quins motius necessitava estirar la investigació ni quines diligències li quedaven pendents. Són dos requisits establerts per l'ordenament jurídic per evitar que les investigacions s'allarguin en el temps i es converteixin en prospectives, com també havien argumentat les defenses, i que el polèmic titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona es va saltar en una resolució genèrica, que va dictar just després de tornar de les vacances d'estiu. "Ha finalitzat, per tant, el termini d'instrucció de la causa", exposa l'Audiència de Barcelona, que matisa que sí que encara es poden considerar incloses les diligències que es van acordar dins del termini, però que es van rebre al jutjat més tard. Exactament el mateix decideix amb la pròrroga decretada en una altra branca del cas, la que afecta la requalificació dels terrenys de Villa Bugatti.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta causa s'investigava el suposat contacte de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont amb persones vinculades al règim de Vladímir Putin per aconseguir suports a la causa independentista. Tot va començar amb els escorcolls a la Diputació de Barcelona el 2018 arran de la sospita que l'ens supramunicipal podria haver desviat fons cap a Waterloo a través de subvencions irregulars a entitats de l'òrbita sobiranista, segons la policia judicial. El 2019, el jutge obre una peça separada a partir del que la policia va extreure del mòbil de l'exconvergent i president de la Fundació CATMón Víctor Terradellas, on van trobar gravacions de converses amb l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell i l'empresari i exassessor convergent David Madí. Allà es parlava dels famosos "10.000 soldats" que el Kremlin hauria ofert al Govern abans de la declaració unilateral d'independència a canvi que Catalunya impulsés una legislació procriptomonedes, unes paraules que el mateix Vendrell i Madí van qüestionar ja en aquell moment. Entre els investigats també hi ha el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'informàtic Jaume Cabaní, que també estan afectats pel cas Tsunami Democràtic.

Cargando
No hay anuncios

"Sis mesos d'inactivitat"

La investigació de la suposada trama russa va continuar el seu curs amb noves detencions el 2020; els informes de la Guàrdia Civil sobre el material requisat van arribar a l'estiu del 2022, i el 2023 els agents entregaven el jutge un últim expedient sobre el contingut d'un pendrive lliurat per un testimoni. La causa va entrar aleshores en un punt mort i, de fet, la mateixa Audiència de Barcelona retreu a Aguirre que acordés una pròrroga l'agost del 2023 després de "sis mesos de completa inactivitat".

Cargando
No hay anuncios

En definitiva, conclouen els magistrats, Aguirre ja havia "disposat de temps suficient per a l'estudi, durant el termini d'instrucció i les pròrrogues, d'aquesta peça separada", que ara l'instructor haurà de decidir si envia a judici o (contra tot pronòstic) arxiva. No és l'únic toc d'atenció que els magistrats de l'Audiència fan al jutjat d'instrucció: la sala també critica els errors en la tramitació del recurs de la defensa contra la pròrroga (van arribar a enviar CD en blanc) i que han retardat mesos i mesos la seva resolució. Ni la Fiscalia ni Vox, personat a la causa, es van posicionar sobre el recurs davant l'Audiència de Barcelona.

La situació de Puigdemont

Tot plegat es produeix pocs dies abans que la llei d'amnistia entri en vigor, una vegada la norma es publiqui al BOE, i que també hauria d'afectar tots els investigats per Volhov. En tot cas, l'error d'Aguirre li pot sortir bé a la defensa de Puigdemont. Fonts de les defenses consultades per l'ARA interpreten que la decisió de l'Audiència de Barcelona de liquidar la instrucció del cas en deixa fora l'expresident i candidat de Junts a la Generalitat, a qui Aguirre va tractar d'implicar en la causa a principis d'aquest any fent planar sobre la causa l'acusació d'un possible delicte de traïció, exclòs de l'amnistia. L'instructor la va tractar de revifar aleshores, coincidint amb el tram final de les negociacions sobre la llei que hauria de permetre el retorn de l'expresident, que ja ha anunciat que vol sotmetre's a un debat d'investidura per tornar a la Generalitat. L'arxivament de Volhov li facilitaria les coses, tot i que el principal obstacle per a la tornada continua sent la imputació de terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic, que en el seu cas ha assumit el Tribunal Suprem per la seva condició d'aforat.L'oposició dels fiscals del Procés a aplicar l'oblit judicial també serà un hàndicap.