Tribunals

L’Audiència de Barcelona demana obrir judici contra Francesc Homs per subvencions durant el Procés

L'exconseller denuncia que la decisió és "un missatge" contra els jutges que hagin d'aplicar l'amnistia

2 min
Francesc Homs, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL’exconseller Francesc Homs està un pas més a prop de judici per haver adjudicat, presumptament, subvencions a dit per a la projecció internacional de Catalunya, a empreses i una fundació afí a Convergència, quan era secretari general de la Presidència i conseller durant els anys 2011 i 2012 del govern d’Artur Mas. L’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs que la Fiscalia havia presentat contra l’arxivament de la causa, i ordena al jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona que formalitzi l’acusació i obri judici oral a l’exconseller.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia demana no arxivar la causa contra Homs concretament per tres fets. En primer lloc, per haver fragmentat els serveis que havia de prestar una empresa per al desplaçament i allotjament dels assistents a una trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior que es va fer el 25 de maig del 2012 per un total de 35.850 euros. En segon lloc, per haver adjudicat a un despatx d’advocats l’assessorament jurídic per 14.530 euros sense que l’objecte de l’assessorament fos competència d’Homs. I, finalment, per la subvenció de 7.400 euros a la Fundació Catalanista i Demòcrata, afí a CDC i involucrada en el desviament de fons del Palau de la Música i del 3%, per atorgar-la sense seguir “els principis de concurrència i publicitat” i sense “motivar l’atorgament de la subvenció”, diu la resolució feta pública aquest divendres.

Homs ha reaccionat aquest matí a la resolució i s’ha defensat recordant que la causa ha estat arxivada en dues ocasions i que en totes dues l’Audiència Provincial ha demanat no fer-ho: “És una discussió entre jutges”, s’ha queixat a RAC1. L’exconseller ha apuntat directament als membres del tribunal i ha afirmat que “deixen el dret en un racó” amb aquesta resolució, i que els contractes i les subvencions estaven degudament publicitats i auditats per interventors de la Generalitat.

"És un missatge" a l'aplicació de l'amnistia

La causa contra Homs prové d'una denúncia que va presentar la Fiscalia, basada en un informe del Tribunal de Comptes sobre les despeses del Procés. Aquesta denúncia està dirigida contra l'exconseller Raül Romeva i una desena d'antics càrrecs de la Generalitat, als quals s'acusa d'haver malversat presumptament un milió d'euros per "internacionalitzar" el Procés mitjançant contractes arbitraris. La defensa de l'exconseller ha demanat que la causa es dirimeixi al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que és el que investiga els preparatius del referèndum i qüestions relacionades amb l'acció exterior de la Generalitat durant el Procés.

La Fiscalia assenyala que aquest suposat desviament de fons va començar el novembre del 2011, que és justament la data a partir de la qual la llei d'amnistia preveu l'oblit dels delictes relacionats amb el Procés, i que Junts va demanar ampliar en la fase final de la negociació de la norma (preveient la possibilitat que es pogués enviar Homs a judici).

De fet, per a l'exconseller, aquesta decisió és un avís per als jutges que hauran d’aplicar la norma a altres causes on s’investiga per malversació: “És un missatge”, ha considerat, alhora que ha dit que li van comunicar el sentit de la resolució el dia que es va aprovar l'amnistia –que encara no s'ha publicat al BOE– definitivament al Congrés dels Diputats.

stats