L'audiència de Barcelona deixa Torra a un pas del seu segon judici per la pancarta a favor dels presos
Desestima el recurs de l'expresident de la Generalitat, que hi veu una "determinació repressiva"
BarcelonaQuim Torra està a un pas de ser jutjat per segona vegada per no haver despenjat la pancarta en suport als presos polítics del Palau de la Generalitat el setembre del 2019, tal com l'hi havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran d'un recurs de l'entitat Impulso Ciudadano. L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs de l'expresident de la Generalitat i ha avalat el seu processament per un delicte de desobediència. Ara les parts hauran de presentar els seus escrits d'acusació i defensa. Torra ja va ser condemnat pel mateix delicte pel (TSJC) per no haver despenjat la mateixa pancarta el març del 2019 després dels requeriments de la Junta Electoral Central (JEC). La seva inhabilitació va ser ferma el setembre de l'any passat, quan la va ratificar el Tribunal Suprem.
En la interlocutòria consultada per l'agència Efe, l'Audiència de Barcelona conclou que Torra va esgotar "amb escreix" el termini que li va donar el TSJC perquè retirés del balcó de la Generalitat la pancarta. El tribunal va emetre una ordre en què donava 48 hores a l'expresident de la Generalitat per despenjar la pancarta, però Torra va al·legar que no la retirava perquè la decisió no era ferma i es podia recórrer. A més, també va defensar que la pancarta suposava un exercici dels drets de llibertat d'expressió, participació política i exercici de càrrec representatiu.
La secció setena de l'Audiència també descarta la indefensió que havia al·legat la defensa de Quim Torra i li recorda que el fet que les mesures cautelars acordades pel TSJC fossin recorregudes no impedeix la seva execució ni el seu "compliment obligat". La sala descarta, a més, l'argument de Torra que la jutge instructora va perdre la imparcialitat per assenyalar en la seva interlocutòria indicis que l'expresident català va incórrer en una "rebel·lia contumaç" davant de l'ordre judicial. Defensa que en una interlocutòria que dona per acabada la investigació d'una causa, s'exigeix "una presa de posició del jutge d'instrucció sobre la suficiència dels indicis", la qual cosa comporta "perdre certa posició prèvia de neutralitat".
Torra veu una "determinació repressiva" en la decisió de l'Audiència
En un comunicat, l'oficina de Quim Torra manté que ni confia ni "reconeix la capacitat d'administrar justícia per part dels òrgans judicials espanyols a Catalunya" i denuncia que aquesta resolució demostra "una vegada més la seva determinació repressiva en defensa d'un interès polític concret a favor de la unitat indivisible de l'Estat espanyol". "Al Regne d'Espanya no hi ha justícia per als independentistes catalans, només set de venjança contra l'esclat democràtic que va arribar al seu punt àlgid l'octubre de 2017. Des de llavors, l'estat de les autonomies només ha administrat repressió i persecució política contra un projecte polític legítim i democràtic", afegeix el comunicat.