Amnistia | El Govern escriu a la CE, la Comissió de Venècia i els relators de l’ONU per defensar l’amnistia
Seguim minut a minut totes les reaccions després de la llum verda del Congrés a la llei per a l'oblit judicial del Procés
El Govern escriu a la CE, la Comissió de Venècia i els relators de l’ONU per defensar l’amnistia
El Govern ha escrit cartes a la Comissió Europea, la Comissió de Venècia i diversos relators de Nacions Unides per vetllar perquè s’apliqui la llei d’amnistia. Així ho ha explicat aquest divendres la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha remarcat que es tracta d’una “acció d’influència positiva” perquè es respectin “els drets i les llibertats” i es garanteixi “el compliment de l’estat de dret”. La consellera ha celebrat l’aprovació de l’amnistia, que ha descrit com un “pas endavant fonamental en la resolució del conflicte polític”. “Ara cal vetllar per la seva implementació i desplegament”, ha insistit.
El PP lamenta que "al socialisme no se li va moure ni un múscul" amb les exigències després de l'amnistia
El vicesecretari de coordinació autonòmica del PP, Elías Bendodo, ha lamentat en una roda de premsa des de Barcelona que "al socialisme no se li va moure ni un múscul" quan els independentistes van assenyalar que la següent demanda que faran després de l'amnistia és l'autodeterminació. "L'amnistia no és suficient per a les ànsies independentistes", ha recalcat.
En aquest sentit, ha reiterat que "Pedro Sánchez farà caure [Salvador] Illa a costa de mantenir-se al poder", si cal investint Carles Puigdemont. Ara bé, al PP no li fa por l'escenari de repetició d'eleccions. En paraules del seu candidat a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, estan convençuts que "segur" que seguiran "creixent" i no temen aquest escenari, tot i no ser el desitjable. Les condicions per al PSC continuen sent les mateixes: que trenqui tots els pactes amb els partits independentistes a Catalunya, però també al Congrés.
L'independentisme retroba la unitat amb l'amnistia: "No s'ha acabat res"
Roger PalósBoye assegura que Puigdemont tornarà per la investidura i acusa el PSOE d'endarrerir la publicació de l'amnistia
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que l'expresident tornarà pel debat d'investidura encara que el jutge validi els arguments dels fiscals en contra d'amnistiar el delicte de malversació, alhora que ha acusat el PSOE d'endarrerir la publicació de la norma al BOE.
"No ha supeditat el seu retorn a l'amnistia, sinó a la investidura", ha afirmat Boye en una entrevista a RAC 1, que ha assenyalat el govern espanyol perquè no s'ha publicat encara la llei al BOE: "Perquè el govern està retenint una decisió legislativa i la manté a un calaix?", ha qüestionat. A parer seu, li tenen "por" a l'impuls electoral de l'expresident de cara als comicis del 9-J, i assegura que estan posant Felip VI, que ha de sancionar la norma, en un "embolic".
Comín diu que el "més lògic" per "resoldre el conflicte polític amb l'Estat" és que el PSOE "faciliti la investidura" de Puigdemont
El candidat de Junts a les europees, Toni Comín, ha defensat que el "més lògic" perquè l'acord d'investidura signat Brussel·les entre el PSOE i els juntaires "prosperi", i es "resolgui el conflicte polític amb l'Estat" és que el PSOE "faciliti la investidura" de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.
En aquest sentit, Comín també ha defensat que Puigdemont és qui "té més suports" perquè el socialista Salvador Illa només compta amb els vots dels Comuns i, en canvi, dona per fet que els juntaires compten amb els del bloc independentista. "Des del meu punt de vista, s'ha de permetre la investidura de qui té més suports", ha insistit Comín.
Comín diu que tornarà conjuntament amb Puigdemont: "Serà el símbol d'una gran victòria"
El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha dit que tornarà a Catalunya de forma conjunta amb Carles Puigdemont. "Serà el símbol d'una gran victòria", ha apuntat l'eurodiputat juntaire. En aquest sentit, ha assegurat que encara no sap "la data exacta" del retorn i que, en tot cas, la decidirà l'expresident de la Generalitat.
Això sí, Comín ha assenyalat que s'ha de tenir en compte el calendari dels pròxims dies i que serà clau quan sigui la data del ple d'investidura. "El president [en referència a Puigdemont] ha d'anar a la seva investidura", ha remarcat.
Pel que fa a l'aplicació a llei d'amnistia, confia que es farà dins dels terminis previstos, uns dos mesos, i que, per tant, els jutges espanyols "no intentaran retardar l'aplicació de la llei" perquè això "seria prevaricació". Tot i això, ha contraposat que ja "hem vist massa coses inimaginables" per part de la justícia espanyola.
Respecte al fet que la llei d'amnistia no s'hagi publicat encara al BOE, Comín ha dit que li "sorprèn" només "fins a cert punt venint del PSOE". "A Sánchez li vam sentir negar rotundament una vegada i una altra la possibilitat d'una llei d'amnistia", ha posat d'exemple el candidat de Junts.
Els fiscals del Procés s'oposen a aplicar l'amnistia a Puigdemont i Junqueras
Amb l'amnistia aprovada, és l'hora dels tribunals i els moviments d'oposició no han trigat a arribar. Els fiscals del judici del Procés al Tribunal Suprem ja han obert la batalla: pretenen evitar el retorn de Carles Puigdemont i també s'oposen a amnistiar el delicte de malversació, pel qual estan inhabilitats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, i processats el mateix Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Com han d'aplicar a partir d'ara la llei els tribunals?
Llegiu en aquest enllaç tots els detalls, per Ot Serra i Andrea Zamorano.
Jordi Sànchez: "Em preocupa entre zero i zero que s'esborrin els meus antecedents"
Jordi Sànchez, ex secretari general de Junts, és un dels beneficiats per l'amnistia. En llibertat gràcies als indults i amb la condemna d'inhabilitació ja complerta, la norma li servirà per esborrar els seus antecedents penals, un fet que ha assegurat que li preocupa "entre zero i zero". "No tinc l'hàbit de delinquir", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Sànchez ha celebrat l'aprovació de la llei, i ha recordat que era un moment "esperat per molta gent", però ha deixat clar que l'objectiu no era esborrar el full penal dels que vam ser injustament condemnats".
Quin serà el primer pas dels advocats per aplicar l'amnistia?
L'independentisme ha celebrat en bloc l'aprovació de la llei d'amnistia i el missatge unitari que han volgut donar tots els seus dirigents, també s'ha dirigit cap al poder judicial, sobre el qual recau ara l'aplicació de la normativa. A partir d'ara, quins seran els primers passos dels advocats de les defenses? Un cop es publiqui la norma al BOE, els lletrats poden presentar un escrit als tribunals per demanar que s'apliqui la llei de forma immediata, tot i que un dels potencials beneficiaris ja ha mogut fitxa.
Tot plegat, ho expliquen Mireia Esteve, Roger Palós i Gerard Fageda: 'Quin serà el primer pas dels advocats per aplicar l'amnistia?'
Boye i Van den Eynde reclamen que l'amnistia es publiqui al BOE abans de les europees
Els advocats de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, reclamen que l'amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) abans de les eleccions europees.
En una entrevista a RAC1, Boye ha dit que "el que fa falta és que el govern espanyol passi la llei i la firmi el rei", mentre que Van den Eynde ha insistit a SER Catalunya que "no preveu" que la llei surti al BOE després del 9-J. "Seria molt inversemblant. S'ha de publicar immediatament", ha exigit.
Els advocats dels líders del Procés coincideixen a afirmar que tots els encausats quedarien exempts quan la llei es publiqui al BOE i Boye creu que en aquest moment els exiliats ja podrien tornar a l'estat espanyol.
El PSC està "absolutament convençut" que l'amnistia superarà els filtres europeus
El candidat del PSC a les eleccions europees Javi López s'ha mostrat "absolutament convençut" que la llei d'amnistia superarà els filtres de la justícia europea. Ho ha dit en una entrevista EFE, des d'on ha argumentat que es tracta d'una norma "equiparable" a "mesures de gràcia que existeixen en altres constitucions europees".
"Estic absolutament convençut que (la llei d'amnistia) tindrà un procediment i una aplicació ordinària per part del poder judicial a Espanya, com la resta de lleis que són aplicades i després són sotmeses a una revisió de la jurisdicció europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i una revisió de la Comissió Europea”, ha assenyalat.
Bon dia!
Tornem a activar aquest espai en directe per seguir totes les reaccions i conseqüències de la llei d'amnistia, aprovada definitivament ahir al Congrés. Avui, entre altres, cobrirem un acte unitari de l'independentisme a la Model, que tindrà lloc al migdia, i un altre a la tarda de Junts amb participació de l'expresident i candidat del partit, Carles Puigdemont, i l'advocat Gonzalo Boye.
Comencem.
Bona nit!
Acaba una jornada que ha sigut històrica al Congrés dels Diputats amb l'aprovació de l'amnistia pel Procés. Avui s'ha aixecat el veto que el Senat havia imposat a la norma que s'havia aprovat al Congrés, i l'aplicació de la mesura queda ja només a mercè del poder judicial.
L'independentisme ha celebrat en bloc l'aprovació de la llei d'amnistia, i el missatge unitari que han volgut donar tots els seus dirigents també s'ha dirigit precisament cap al poder judicial, sobre qui recau ara l'aplicació de la normativa. De fet, les defenses dels encausats o condemnats ja han començat a fer els primers passos perquè s'apliqui la norma als seus clients.
L'oposició, encapçalada pel PP, però especialment per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja ha anunciat que traslladarà als tribunals diferents recursos d'inconstitucionalitat, i els fiscals del judici del Procés, que s'oposen a aplicar l'amnistia a Puigdemont i Junqueras.
El camí pel perdó als encausats pel Procés i el retorn dels exiliats és més a prop que ahir, però no ha acabat. Ho seguirem tot plegat a l'ARA!
Jordi Pujol celebra l'amnistia: "És una bona notícia"
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol també ha celebrat aquest dijous l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia al Congrés. "És una bona notícia, i per tant ens n'hem d'alegrar", ha dit en declaracions a Efe després de participar en un acte de Pimec a Arenys de Munt. La llei de l'oblit judicial ha quedat aprovada amb 177 vots a favor i 172 en contra, i ara començarà el seu camí als tribunals.
Irene Montero demana unitat davant "l'ofensiva judicial reaccionària" per aplicar l'amnistia
La cap de llista de Podem a les eleccions europees del 9 de juny, Irene Montero, ha defensat aquest dijous la llei d'amnistia com un acte de "reparació i fraternitat" amb Catalunya, però ha alertat, com ha fet el seu grup al Congrés durant el debat per aprovar la norma, que ara un "partit judicial reaccionari" intentarà "desobeir el mandat democràtic" sorgit de la cambra baixa. Per això ha fet una crida al "bloc democràtic i plurinacional" a "restar unit" per aguantar l'embat, a diferència, ha dit, del que va passar amb la llei del només sí és sí.
Illa defensa que l'amnistia permet obrir una "nova etapa" sense "rancor"
El líder del PSC, Salvador Illa, ha celebrat aquest dijous l'aprovació definitiva de l'amnistia al Congrés dels Diputats, un fet que diu que "no ha passat per casualitat" i rere el qual hi ha la feina de moltes persones. En un acte des de Manresa, ha assegurat que l'oblit judicial al Procés continua el camí que va iniciar el govern espanyol amb els indults als dirigents empresonats per l'1-O, i ha admès que els dirigents socialistes no ho han tingut "senzill" per defensar-la arreu d'Espanya. L'últim pas d'aquest camí –ha argumentat– és el resultat de les eleccions del 12 de maig, on l'independentisme va perdre la majoria i el PSC es va imposar com a primera força en vots i en escons. "Deixarem de costat el rancor i la paràlisi. Serà una etapa en què comptarem amb tothom", ha afegit, sobre la nova legislatura.
Puigdemont treu pit del "fet històric" de l'amnistia: "Avui l'Estat corregeix un error"
L'expresident Carles Puigdemont ha reaccionat aquest dijous a la tarda a l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats qualificant la fita d'"històrica": "Ha estat la voluntat tossuda del poble de Catalunya que permet ara tornar a la política el que no n'havia d'haver sortit mai". Segons Puigdemont, avui l'estratègia de "mort civil" a la qual es volia condemnar l'independentisme –ha dit– ha estat "combatuda" i "tombada": "L'Estat corregeix un error, no és l'únic a corregir, però l'imprescindible per negociar en certa igualtat de condicions", ha dit. També ha remarcat que l'amnistia formava part del pacte d'investidura a què va arribar amb el PSOE: "Ens hem tret una de les espines dels peus que ens impedien avançar".
Erra preveu deixar enrere les "ingerències" contra el Parlament amb l'amnistia
Després de l'aprovació definitiva de l'amnistia al Congrés, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha assegurat en una declaració institucional que la llei permet deixar enrere els "greuges" que ha patit la cambra catalana, que ha estat "objecte d'atacs il·legítims i ingerències inacceptables". En aquest sentit, ha recordat la presó per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell: "Va anar a la presó per permetre el debat, deixar parlar i deixar votar", ha lamentat.
"Ens hem de felicitar pel pas decisiu que s'ha fet per tornar a la política allò que és estrictament de l'àmbit polític", ha subratllat per reivindicar el Procés perquè "pretenia donar veu a la ciutadania per decidir el futur de Catalunya". Alhora, ha reclamat una "ràpida aplicació de l'amnistia" per "revertir la injustícia". A parer seu, aquest punt d'inflexió ha de posar les "condicions per resoldre el conflicte polític" des de la negociació.
Òmnium preveu una "lluita molt llarga contra tota la caverna de l'Estat" per aplicar l'amnistia
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, exigeix que la llei d'amnistia tingui una "aplicació immediata" per tal de "reparar els drets vulnerats dels represaliats" al llarg del procés. Antich ha valorat l'aprovació del text aquest migdia des de Girona i ha assegurat que la normativa és una "victòria" de l'independentisme que aglutina forces polítiques i societat civil. "Quan aquest país va plegat, s'aconsegueixen grans coses", ha afegit el president.
Malgrat tot, Antich avisa que "avui no s'acaba res" i preveu que ara comenci una "lluita molt llarga contra tota la caverna de l'Estat" que intentaran tombar la llei d'amnistia per diferents mitjans. També ha volgut recordar que es va començar a moure l'amnistia fa més de quatre anys, abans que arribés la pandèmia, i en aquell moment molta gent ho considerava "una hipòtesi absurda". "Hem aconseguit que l'Estat s'autoesmeni", afegeix el president d'Òmnium Cultural.
Aragonès celebra l'amnistia i avisa que el Govern estarà "amatent" perquè s'apliqui a "tothom i amb la màxima celeritat possible"
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha celebrat l'aprovació de la llei d'amnistia, perquè posa fi a la "persecució judicial" del moviment independentista i ha presentat la norma com una "victòria de país". En una declaració institucional, Aragonès ha afegit que el Govern estarà "amatent" perquè l'amnistia s'apliqui a "tothom i amb la màxima celeritat possible" davant dels qui volen "impedir que sigui una realitat", en un missatge dirigit al poder judicial: "Davant de qui no vol acabar amb la repressió i opta per l'autoritarisme". El president de la Generalitat també ha tornat a demanar a l'Estat que faci un pas més i abordi el conflicte polític i el "xoc de sobiranies" entre Catalunya i Espanya per la via democràtica en què "l'última paraula la tingui la ciutadania".