L'ANC retreu al Govern que no aposti per la ruptura però li dona un marge de confiança

L'entitat avalua els primers cent dies de l'executiu evitant dir si és un suspens o un aprovat

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en l’acte de presentació de la Diada d’aquest any.
14/10/2021
3 min

BarcelonaEn l'última Diada l'ANC va escenificar el seu profund descontentament amb el Govern per la falta d'un "lideratge institucional i polític" al servei del projecte independentista. Un mes més tard, l'entitat ha fet aquest dijous un balanç dels primers cent dies de l'executiu de Pere Aragonès i, si algú s'esperava un suspens rotund, anava desencaminat. La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha retret a la Generalitat que en el seu pla de govern –presentat fa tres setmanes– no hi inclogui "una aposta per la ruptura", però li ha donat un cert marge de confiança. "Estem molt a l'inici de la legislatura", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, avui l'ANC s'ha proposat avaluar el nou executiu català, però sense mullar-se sobre si el que han vist fins ara és digne d'un suspens o d'un aprovat. El que ha quedat clar és que, per ara, no treu bona nota. "Volem evitar els titulars fàcils de si suspèn o aprova", s'ha excusat Paluzie. Un to diferent del de la manifestació de la Diada, quan es va dirigir directament a Pere Aragonès: "President, faci la independència". En l'avaluació presentada aquest dijous, l'ANC ha volgut aplicar-hi un mètode. Ha agafat un decàleg que va presentar la mateixa entitat el novembre passat –amb deu principis que volia que apliqués la nova Generalitat– i ha intentat analitzar si s'han inclòs en el pla de govern presentat fa uns dies. A partir d'aquí, ha puntuat cada tema amb cinc consideracions de menys nota a més: no previst, parcialment previst, previst, execució parcial i executat.

Entre les qüestions a les quals l'ANC posa una nota més baixa –el que el Govern "no ha previst"–, l'entitat considera que la Generalitat "no ha respectat la voluntat dels electors" perquè, malgrat que es va superar a les eleccions la barrera del 50% dels vots independentistes, no s'ha fet res per avançar en aquesta direcció. "La Generalitat no proposa una confrontació encaminada a la ruptura", ha detallat Paluzie. L'entitat afirma que "la taula de diàleg difícilment portarà la independència" i creu que el Govern hauria d'impulsar una sèrie d'iniciatives, com la construcció d'"una institucionalitat pròpia", que no està fent. Tot i això, sí que ha aplaudit a Aragonès certes decisions com la de no acudir a la conferència de presidents autonòmics del juliol passat i que treballés el 12 d'octubre, malgrat ser festiu per ser el Dia de la Hispanitat.

En el terreny en què l'ANC sí que veu algun brot verd és, per exemple, en l'àmbit de la sobirania econòmica, l'energètica o la fiscal. Així, l'entitat independentista aplaudeix que el Govern consideri iniciatives com la d'impulsar un banc públic, intentar una contractació pública amb "criteris de proximitat" o una aposta per les energies renovables. També ha celebrat que la Generalitat hagi "limitat" la seva presència en els processos judicials contra activistes independentistes. Per tant, Paluzie, malgrat considerar que l'executiu no té "cap vocació de ruptura", sí que celebra que inclogui en el seu pla de govern certes mesures per avançar cap a la sobirania dins "dels marges de la legalitat espanyola".

Projecció internacional

Un dels àmbits de Govern que més ha criticat l'ANC és el de la projecció internacional, ja que considera que la Generalitat no està actuant adequadament més enllà de les fronteres de Catalunya i, especialment, a l'hora de buscar "reconeixement internacional" a la independència. Paluzie ha considerat que, si no hi ha una "acció decidida" en aquest sentit, com a mínim la Generalitat hauria de "facilitar la tasca dels altres", entre ells les delegacions de l'ANC a l'exterior i el Consell per la República. L'ANC s'ha proposat fer avaluacions com les d'avui de manera trimestral.

stats