La Diada mostra la desunió independentista abans de la investidura espanyola
Milers de persones es tornen a manifestar a Barcelona per reclamar la independència
BarcelonaDes del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 l'independentisme apareix dividit en les manifestacions de l'Onze de Setembre. Fa sis anys que partits i entitats no han aconseguit retrobar-se estratègicament en cap rumb compartit i enguany, en què la Diada està marcada per la investidura espanyola, no ha sigut una excepció. L'aritmètica de les eleccions del 23 de juliol ha situat l'independentisme al mig del tauler de joc espanyol, però els actors sobiranistes d'aquesta partida no estan d'acord sobre com jugar-la: des de l'ANC fins a Òmnium, passant per Esquerra, Junts i la CUP, tenen una recepta diferent. En tot cas, la mobilització de les bases aquest Onze de Setembre ha tornat a ser multitudinària tot i el ball de xifres: 115.000 manifestants segons la Guàrdia Urbana i 800.000 d'acord amb els organitzadors.
Quin rumb ha de prendre ara l'independentisme davant la conjuntura espanyola? La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha donat la seva opinió en el discurs final de la mobilització a plaça Espanya: o es negocia sobre la "independència" o "res". També el Consell per la República –presidit per Carles Puigdemont– ha reclamat durant la jornada investir Pedro Sánchez si hi ha amnistia i un reconeixement de l'autodeterminació. En aquest sentit, l'ANC només avala obrir converses amb els partits espanyols si es tracta de reconèixer de forma "explícita" la "legitimitat" de l'1 d'Octubre i, per tant, recuperar el fil de l'any 2017. La seva presidenta, Dolors Feliu, ha reclamat "coherència", a més d'insistir que paral·lelament a les negociacions a Madrid, els partits independentistes també han d'actuar al Parlament: ha demanat que "s'aixequi la suspensió de la declaració d'independència".
Segons l'Assemblea, si no hi ha passos en el rumb que reclama, els partits independentistes hauran "de deixar pas" a altres opcions que, d'acord amb el seu pla, passen per una llista cívica a les eleccions catalanes impulsada per l'Assemblea. Una amenaça latent que ja es va sentir en la Diada de l'any passat i que evidencia que la distància amb l'executiu d'Esquerra s'ha fet més gran.
Òmnium, però, va en una altra línia. A diferència de l'ANC, l'entitat que presideix Xavier Antich és favorable a negociar l'amnistia amb el govern espanyol. "És una oportunitat indubtable", ha dit al matí en l'acte que ha organitzat l'entitat a Arc de Triomf, en el qual ha instat Esquerra i Junts a "no desaprofitar-la" i negociar conjuntament amb el PSOE. Una fita difícil –la de coordinar-se a Madrid– i per a la qual Antich s'ha compromès a recuperar la "cohesió" del moviment des de l'escenari de la manifestació a plaça Espanya.
Les diferències ERC-Junts
La unitat tampoc ha arribat de la mà dels partits. Tot i que Esquerra i Junts comparteixen ara mateix l'objectiu de negociar la investidura amb el PSOE per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació, cadascú ha decidit fer la guerra pel seu compte. Si la manifestació tenia quatre columnes, s'han situat tan lluny com han pogut. Els republicans a Hostafrancs, en la de la llengua, mentre que els juntaires ho han fet a la plaça Letamendi, en la columna de la sobirania. Una escenificació que, a les portes del primer aniversari del divorci del Govern –a l'octubre farà un any que Junts en va sortir–, res fa pensar que s'hagin acostat posicions.
A més, ara mateix els dos partits independentistes posen un accent diferent en les converses decisives amb el PSOE. Esquerra ha reclamat "coordinació" a Junts per anar a Madrid a negociar plegats, mentre que els de Puigdemont han tornat a reivindicar la unilateralitat malgrat haver obert converses amb el PSOE. Sánchez ja sap que negociarà amb dos partits tan enfrontats com sempre.
De fet, des de Madrid s'ha vist la Diada amb molta tranquil·litat, lluny de la preocupació que generava anys enrere. El president del govern espanyol ha demanat "mirar el futur i seguir avançant", mentre que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, participa en l'acte institucional que el Govern fa a les fonts de Montjuïc. Sí que ha sigut més bel·ligerant el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha tornat a amenaçar amb portar l'amnistia als tribunals.
Aragonès torna a la manifestació
La Diada d'aquest any també serà recordada perquè el president de la Generalitat ha tornat a participar en la manifestació de l'ANC després de l'absència el 2022. No s'ha estalviat algun xiulet i crits de "govern dimissió", però sense cap incident. A la plaça Espanya, rebatejada oficiosament per l'Assemblea com a plaça Primer d'Octubre, s'ha respirat que l'independentisme manté el pols al carrer, però també una forta discrepància de criteri. I aquest cop no només sobre com fer la independència, sinó també sobre com encarar la investidura espanyola.