L'ANC crida a mobilitzar-se per la Diada i pressionar per la investidura: "Negociar la independència o res"
Dolors Feliu creu que el moviment no s'ha de "conformar" ni amb el català al Congrés ni amb l'amnistia
Prada de ConflentLa diada de l'Onze de Setembre és sempre una data encerclada en vermell per l'independentisme, però enguany els focus van més enllà: es produirà la mobilització sobiranista en plena negociació sobre la investidura de Pedro Sánchez, i això no és innocu. Sobretot per a les entitats civils –ANC i Òmnium– que la promouen. "Què s'ha de negociar? Independència o res", ha proclamat Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea, aquest dimarts des de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, on ha compartit una taula rodona sobre el Catalangate amb el president d'Òmnium, Xavier Antich; l'exvicepresident del Parlament Josep Costa i l'enginyer informàtic Josep Maria Ganyet.
Per a Feliu, la Diada d'enguany ha de servir per visualitzar que hi ha una demanda encara present a la societat catalana per la "independència" i que les bases "no es conformen amb el català al Congrés de Diputats". "Si no sortim al carrer poden pensar que si ens perdonen l'1-O i ens fan una amnistia ja estarem contents", ha afirmat la presidenta de l'ANC.
Ara bé, com ja fa anys que passa dins el sobiranisme civil, hi ha diferències amb Òmnium, que manté el seu propi perfil. A diferència de Feliu, el president de l'entitat, Xavier Antich, no s'ha mullat sobre les condicions de negociació de l'independentisme amb Pedro Sánchez –des de l'entitat recorden que no són un partit– i s'ha limitat a remarcar que els vots de l'independentisme, malgrat haver perdut suports a les eleccions, "són més necessaris que mai per a la governabilitat de l'Estat". "El conflicte polític continua existint", ha remarcat. Què significa això? Fonts de l'entitat consideren que el sobiranisme ha d'aprofitar la conjuntura per negociar i que les converses giraran entorn de l'amnistia. Un reclam que Òmnium, recorden, va posar ja sobre la taula el 2018 i que considerarien un triomf que tirés endavant. En tot cas, la seva funció –remarquen– no és participar en les converses amb el PSOE i Unides Podem, matisen, sinó empènyer Esquerra i Junts perquè es "coordinin". La qual cosa ara no passa. "Hem d'actuar de Super Glue", ironitzen.
El Catalangate, pendent
En tot cas, el que s'ha desprès de la majoria d'intervencions és que a escala política l'escàndol de Pegasus no s'ha explotat prou, malgrat que es dona la benvinguda a la comissió d'investigació al Congrés de Diputats. "Cal la garantia de la no repetició", han dit la majoria de ponents, que també han reclamat saber qui n'eren els responsables i què han fet amb la informació obtinguda.
Per a Costa, el Govern de Pere Aragonès hauria d'haver "trencat la negociació" en lloc de seguir amb la taula de diàleg. "L'Estat seguia en guerra amb nosaltres mentre el nostre lideratge estava en converses de pau", ha sentenciat. "Que l'amnistia no serveixi ara per amnistiar els espies", ha dit sobre la investidura. "Ho hem aprofitat, però no prou: en el Watergate va caure un president; aquí ningú, només una funcionària", ha reblat Ganyet en al·lusió a l'antiga directora del CNI.
Qui s'ha desmarcat d'aquest relat ha estat Òmnium, que més enllà de la crítica ha volgut fer valdre la tasca de l'independentisme a l'exterior: "S'ha aconseguit posar sobre la taula l'anomalia democràtica d'Espanya", s'ha reafirmat Antich. Ha ressaltat que, a diferència d'altres ocasions, en aquest cas el sobiranisme sí que ha anat "coordinat" i que l'informe sobre Pegasus al Parlament Europeu situa Espanya "al costat de Polònia, Hongria i Xipre"; a més, ha citat les querelles pendents als jutjats espanyols i al Tribunal Europeu de Drets Humans.