L'ANC conclou que el programa de JxCat és el que més s'acosta als seus postulats
El segueixen els de la CUP i Primàries i el del PDECat és el que més se n'allunya, just darrere del d'ERC
A cinc dies de les eleccions, l'ANC entra en campanya. I ho fa per concloure que el programa de JxCat és el que més s'acosta als seus postulats en la valoració dels compromisos electorals que ha fet de totes les candidatures independentistes i que ha presentat avui. La CUP i Primàries són els altres partits que més s'hi acosten i el PDECat el més allunyat, just darrere d'ERC. Les candidatures d'Àngels Chacón i Pere Aragonès suspenen amb un 3,4 i 4,9 de mitjana respectivament.
La formació de Puigdemont, que obté un 7 de mitjana, aprova en 8 dels 10 punts analitzats, mentre que la CUP, amb una nota mitjana de 5,7, i Primàries, amb un 5,5 , en 6. ERC només passa el tall en 4 apartats, i el PDECat en 3. El respecte per la voluntat dels electors, la construcció d'una institucionalitat pròpia, la sobirania fiscal, l'acció internacional o la justícia pròpia són alguns dels àmbits que s'han fiscalitzat.
En l'apartat de fer efectiva la DUI si hi ha una majoria que ho validi a les urnes com reclama l'ANC, només Primàries aprova amb un 8,78, mentre que la resta suspenen, tot i que JxCat (4, 89) i la CUP (4,22) freguen l'aprovat davant del 2,89 dels republicans i l'1,56 del PDECat.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que en alguns dels àmbits analitzats JxCat ha inclòs "punts literals" del decàleg de l'entitat, com també Primàries, per justificar que sigui la formació amb més punts en comú amb l'entitat. "Ara s'han de comprometre a fer efectius aquests punts", ha afegit, abans de remarcar que no han volgut posar una nota mitjana, en què ERC i el PDECat suspenen, perquè no és la seva intenció "demanar el vot per cap candidatura concreta".
Aquesta fiscalització forma part del Decàleg d'accions i principis que l'entitat va aprovar després d'una maratoniana reunió de vuit hores el 25 d'octubre. El secretariat de l'entitat va acordar –i després ho van ratificar les bases– preservar la seva transversalitat i va desistir de reclamar només el vot per aquelles formacions que es comprometin amb la DUI si se superen el 50% dels vots a favor de la independència als comicis.
Ho reclamaven algunes assemblees, però per evitar que l'entitat mostrés el seu suport explícit a determinades formacions en detriment d'altres, l'ANC va decidir incidir en la campanya comparant els programes electorals de tots els partits independentistes i constituint un grup de treball per analitzar i fiscalitzar els posicionaments d'aquestes formacions en relació amb els seus postulats perquè sigui el votant el que acabi decidint el sentit del seu vot.