El nou govern de Pedro Sánchez

L'amnistia enterboleix la festa europea de Sánchez a Granada

La Moncloa cancel·la la roda de premsa conjunta del president espanyol i el primer ministre britànic

GranadaLa convocatòria anticipada d'eleccions el 23 de juliol va provocar que automàticament canviés el paisatge de la cimera de Granada, el principal reclam per a Pedro Sánchez com a president del consell de la Unió Europea. Ja no seria una plataforma de lideratge continental a dos mesos dels comicis inicialment previstos per al desembre. Aquesta projecció per al líder del PSOE s'ha mantingut, però en un nou context, marcat ara per les negociacions de la investidura i, per tant, per l'amnistia. "Estem negociant, i quan tinguem una posició al respecte després de reunir-me amb els grups parlamentaris, la fixarem", ha manifestat aquest dijous Sánchez en la seva arribada a la cita de la Comunitat Política Europea.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inevitablement, la carpeta espanyola-catalana ha robat una part de protagonisme a Volodímir Zelenski i la conjura europea per continuar donant suport a Ucraïna davant la invasió russa. Les declaracions de Sánchez no han sigut gaire diferents de les que ja va fer dimarts després de rebre l'encàrrec de Felip VI, però el reconeixement explícit que s'està negociant l'oblit judicial del Procés ha tornat a omplir de titulars els mitjans de comunicació. A la Moncloa calculaven que el relat d'aquesta jornada fos la visita de Zelenski i la fotografia dels líders europeus, amb Felip VI al capdavant, a l'Alhambra. "La imatge serà fenomenal", anotaven des de l'entorn de Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, a Madrid la número 2 del PP, Cuca Gamarra, donava per bona una columna d'opinió publicada al mitjà La Información en la qual s'explicava que Carles Puigdemont hauria mantingut una reunió la setmana passada amb els ministres Félix Bolaños i José Manuel Albares a la seu de l'ambaixada de Colòmbia a Bèlgica, i que havien tancat un acord per a la investidura. La Moncloa s'ha vist obligada a reaccionar. "No arriba ni a la categoria de fake", desmentien des de Granada, i Bolaños també ho ha fet amb una piulada humorística: ha adjuntat una foto on apareix ell amb Photoshop davant l'ambaixada i Gamarra amagada amb uns binocles. L'ambaixada també ho ha negat. En paral·lel, Junts anunciava que no s'abstindrà en la investidura de Sánchez, sinó que els seus vots aniran al o al no, de manera que l'única diputada de Coalició Canària seria intranscendent. A més, la Junta Electoral Central ha decidit multar amb 2.200 euros el líder del PSOE per trencar el "principi de neutralitat" durant una roda de premsa a Brussel·les a finals de juny, quan els comicis ja estaven convocats.

Cargando
No hay anuncios

Blindat amb uns 5.500 policies, al Palau de Congressos de Granada anaven arribant tots els líders europeus. Quan ja eren tots a lloc, Sánchez ha fet sonar la campana per inaugurar el plenari. El president del consell de la UE, en el seu dia com a amfitrió europeu, demanava atenció i arrencava un discurs centrat en el suport a Ucraïna. Seria la seva última intervenció perquè al cap d'uns minuts l'organització ha comunicat que es cancel·lava la compareixença de balanç de la cimera que havia de compartir amb l'anterior amfitriona, la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, i el següent, el primer ministre britànic, Rishi Sunak.

La versió oficial és que el premier havia de tornar a Londres d'hora per motius d'agenda i que no es va voler fer un format de roda de premsa diferent dels que s'havien fet en les cimeres anteriors. Però la decisió ha causat sorpresa en l'àmbit europeu. ¿Com és que Sánchez no aprofita aquest aparador?, es preguntaven en privat des de l'entorn del president del Consell Europeu, Charles Michel. Altres fonts comunitàries apuntaven que hi havia un desacord entre Sánchez i Sunak sobre fer una compareixença amb preguntes o sense, i la Moncloa assenyalava que les reticències serien del britànic, que afronta un calendari preelectoral complicat, amb les enquestes en contra, i arribava a Granada poques hores després d'haver fet unes polèmiques declaracions contra els drets de les persones trans.

Cargando
No hay anuncios

Bilateral amb Finlàndia

Tanmateix, Sánchez no tenia grans acords a comunicar: l'absència del president de l'Azerbaidjan, Ilham Alihev, ha impedit una reunió bilateral amb Armènia; ni Sèrbia i Kosovo ho han fet. Tampoc hi ha hagut novetats sobre l'oficialitat del català a la UE, malgrat que el president espanyol ha mantingut un cara a cara amb el primer ministre de Finlàndia, Antti Petteri Orpo. Quan el 19 de setembre el Consell d'Assumptes Generals de la UE va posposar la decisió sobre el català, Finlàndia va proposar un "estadi intermedi". Segons fonts de les dues bandes, no estava previst abordar aquest tema en una reunió que ha servit per conèixer-se personalment, atès que Orpo va arribar al càrrec al juny en substitució de Sanna Marin, amb qui el líder del PSOE tenia bona sintonia.

Cargando
No hay anuncios

Demà divendres Sánchez serà l'amfitrió de la reunió informal del Consell Europeu, que es vol com a punt de partida per al debat sobre com ha de ser l'ampliació de la UE. Inevitablement, s'hi tornarà a barrejar l'amnistia.