Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

L'AMI s'estabilitza i està pendent de la nova presidència

L'entitat sosté que ha aguantat "el cop" i rebaixa lleugerament l'impagament del 50% dels ajuntaments

BarcelonaL'Associació de Municipis per la Independència (AMI) afronta la Diada amb el repte de trobar una nova presidència, ara en funcions després dels comicis municipals del 28-M, però també de ressituar-se en un panorama en què ha quedat en segon pla, enmig també de les conseqüències de la desorientació després de l'1-O, el menor finançament i el panorama de divisió del moviment. Amb una estructura aprimada després de la tardor del 2017 per la persecució judicial, l'entitat encara presidida per Jordi Gaseni (ERC) encara batalla en 160 contenciosos administratius pel pagament de quotes dels ajuntaments, la via de finançament d'una entitat municipalista, si bé n'han tingut més de mig miler en total. "Al principi hi havia tantes sentències favorables com desfavorables, però ara totes són desfavorables", concreten fonts de l'entitat, si bé hi han interposat recursos.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre el 2017 van tenir el màxim nombre de municipis adherits, 790, més 52 ens locals, actualment tenen associats 777 municipis i 51 ens locals, tot i que hi ha dades que encara poden ballar en el canvi d'exercici comptable. El mateix president, però, relata que "la variació és mínima i com a molt hi pot haver entre deu i vint variacions", tot i que matisa que "entre entrades i sortides se sol compensar". El 2021 gairebé la meitat dels ajuntaments no pagaven la quota i ara l'impagament "s'ha reduït molt lleugerament", segons fonts de l'AMI.

Cargando
No hay anuncios

Gaseni assenyala que han "aguantat el cop" i que s'han estabilitzat amb menys estructura: "Ara és un moment de resistència". Treballa perquè hi hagi el màxim de governs independentistes i per la "unitat", afirma. "Ens preocupen els pactes amb partits unionistes com el PSC", rebla. Això és el que li ha passat a ell mateix, que va ser rellevat de l'alcaldia de l'Ametlla de Mar després del 28-M a través d'un pacte de Junts i el PSC. Sosté que el paper de l'entitat, que tindrà veu com sempre en la Diada, és ara mateix de "manteniment", perquè "en un altre moment els municipis poden ser clau". Per això, insisteix que l'independentisme ha d'actuar "com un bloc" per aconseguir una fita com la independència.

Compte enrere pel relleu

Una data que l'AMI té encerclada en vermell al calendari és el 6 d'octubre. A les 10.30 del matí està convocada a Vacarisses una assemblea per escollir la nova presidència, així com el consell directiu i la comissió executiva. Segons fonts de l'organització, en les converses entre Junts i ERC per pactar la presidència torna a sobrevolar la possibilitat d'un mandat partit amb dos anys per als republicans i dos per als juntaires, atesa la pràctica igualtat en vots a les municipals (18,38% de vot per als de Puigdemont i 17,31% per als de Junqueras). Encara estan en plenes negociacions i no hi ha noms en ferm sobre la taula. En l'últim mandat l'alcalde del Port de la Selva, el juntaire Josep Maria Cervera, i el de l'Ametlla de Mar, el republicà Jordi Gaseni, es van partir els quatre anys. Gaseni es va convertir en el primer president de l'entitat provinent dels republicans, després de les etapes dominades per CiU, amb Josep Maria Vila d'Abadal, Carles Puigdemont, Neus Lloveras i el mateix Cervera.