L'ambaixador destituït per fer una "dormideta" esclata contra Albares: "És una maniobra maldestra, ridícula i mesquina"
Alberto Antón acusa el ministre d'Exteriors de "sembrar inseguretat i por" en el cos diplomàtic


Brussel·lesNova polèmica entre el cos de diplomàtics i el ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares. L'ambaixador espanyol de Bèlgica, Alberto Antón, ha sigut destituït per quedar-se adormit en un acte públic. Però més enllà d'excusar-se, ha denunciat en una carta haver sigut víctima d'una "maniobra maldestra, ridícula i mesquina" que té per objectiu "posar en dubte i embrutar la seva reputació professional". D'aquesta manera, suggereix que el vídeo en què se'l veu fent una "dormideta" durant el discurs del mateix Albares en la Conferència d'Ambaixadors s'ha gravat i filtrat als mitjans de comunicació "en el moment oportú" i amb l'únic propòsit d'apartar-lo de la representació espanyola a Brussel·les.
Així doncs, Antón critica durament la decisió de la Moncloa de destituir diversos diplomàtics espanyols durant els últims dies i denuncia motius polítics. "[La destitució] posa de manifest la manca de criteri i fa pensar que es confon el principi de discrecionalitat amb el d'arbitrarietat", diu la missiva. Les acusacions, però, no acaben aquí. També deixa entendre que el ministre d'Afers Exteriors el destitueix per poder enviar a Brussel·les l'anterior ambaixador de Luxemburg i, a Luxemburg, l'anterior ambaixadora de Lituània, Nieves Blanco, que és la dona de l'ambaixador davant de la Unió Europea, Marcos Alonso, un home de la màxima confiança d'Albares i del govern de Pedro Sánchez.
Cal recordar que a Luxemburg hi ha la seu principal de diverses institucions de la Unió Europea i, per exemple, durant alguns mesos, les trobades entre ambaixadors davant la Unió Europea es fan en la ciutat luxemburguesa. "L'únic que surt perjudicat pels teus ajustaments calculats soc jo", remarca Antón en la carta.
Antón també aprofita la missiva per justificar el que ell mateix qualifica de "dormideta" en la Conferència anual d'Ambaixadors durant el discurs d'Albares, que es va allargar més d'una hora. "Tenia la grip i estava sota els efectes dels antihistamínics, però valia la pena l'esforç de trobar-me amb els meus companys", assegura. Tot i això, assegura que quan va veure el vídeo el va comentar amb altres diplomàtics "en clau d'humor" i com una "anècdota" sense importància. Això sí, tampoc va descartar que "en el context actual del ministeri", s'hi pogués trobar "munició" per "desqualificar i acovardir" o, fins i tot, destituir Antón.
"Sembra la inseguretat i la por"
El to de la missiva va escalant contra Albares i, finalment, li retreu els diferents moviments en ambaixades espanyoles arreu del món, com la destitució de l'anterior representant de l'Estat a Corea del Sud, Guillermo Kirkpatrick, per reunir-se amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sense demanar autorització als seus superiors. Fins i tot Antón acusa el ministre d'Exteriors de voler "sembrar la inseguretat i la por" entre els que tenen "la responsabilitat de defensar els interessos d'Espanya". "Hauria desitjat contribuir a l'èxit de la [pròxima] visita [a Bèlgica] dels nostres Reis, a qui professo un enorme respecte i admiració, sent el nostre Cap d'Estat el millor representant d'Espanya a l'exterior", ha volgut deixar clar Antón.
Les crítiques de l'ambaixador espanyol a Bèlgica s'han d'emmarcar en un context de revolució del cos de diplomàtics, que són de tradició conservadora, contra el ministeri. El mateix president de l'Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE), Alberto Virella, va criticar la setmana passada els últims moviments en les ambaixades espanyoles i va acusar Albares de triar diplomàtics amb "arbitrarietat" i no "discrecionalitat". "Hi ha una por profunda", va dir el dirigent d'ADE, que representa més del 60% de diplomàtics espanyols.