L'alcalde de Perpinyà arracona Sant Jordi

Entitats nord-catalanes denuncien la "descatalanització" de la diada

El Castellet de Perpinyà
23/04/2024
3 min

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont protagonitza la campanya electoral del 12-M a la Catalunya del Nord, on pretén desfermar la catalanitat del territori, mentre al mateix temps Perpinyà amaga una festivitat clau com Sant Jordi. L'ajuntament de la capital del Rosselló el dirigeix l'ultradretà Louis Aliot del Reagrupament Nacional de Marine Le Pen i ha tret dels carrers el 23 d'abril per recloure'l al convent dels dominics de la ciutat. Un moviment que ha "descatalanitzat" la diada, segons diverses associacions catalanistes com Perpinyà la Catalana. Així doncs, com s'hi viu aquest dia?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actes promoguts pel consistori es concentren en aquest convent durant tota la setmana del 23 al 27 d'abril amb una part del sector del llibre i un predomini total del francès. Aliot va decidir treure dels carrers una festivitat promoguda des del 1993 amb l'exalcalde Jean-Paul Alduy, que omplia les places de llibreters amb més d'un centenar de parades, acompanyats d'actes culturals catalans com sardanes i exposicions florals, però sempre s'ha concentrat en el cap de setmana més pròxim a la data assenyalada. El canvi de format es va estrenar l'any passat perquè els anteriors es van veure afectats per la pandèmia i una pedregada. Quin és l'argument de l'alcalde? Centralitzar en un mateix lloc els llibreters, editors i escriptors.

El secretari de Perpinyà la Catalana, Brice Lafontaine, denuncia a l'ARA que Aliot "ha buidat els carrers de catalanitat" i ha ignorat la festa amb "el potencial cultural i econòmic" que té. Sosté que l'alcalde és un "anticatalà" que "va en contra de la llengua", i que "li fa molta ràbia que la identitat catalana encara estigui viva". De fet, va protagonitzar una conferència en què va denunciar aquest menyspreu i va tenir el suport de l'exalcaldessa de Girona Marta Madrenas.

Per la seva banda, Joana Serra, propietària de la Llibreria Catalana de la ciutat, explica que quan va guanyar l'extrema dreta una part del sector del llibre i la cultura va deixar clar que no vol fer activitats amb el consistori. Però la llibreria, juntament amb la rossellonesa Editorial Trabucaire, i amb el suport de les entitats catalanistes com Òmnium i Perpinyà la Catalana, va organitzar aquest dissabte passat un Sant Jordi alternatiu amb una desena de parades al carrer plenes de llibres i roses. Un acte de resistència que "va anar molt bé", però que "no es pot pas comparar amb les xifres de la Catalunya Sud". Hi van notar presència remarcable de dirigents polítics, amb la campanya de Junts més nord-catalana que mai. Aquest dimarts, però, Puigdemont no és a Perpinyà sinó a Estrasburg, on se celebra ple del Parlament Europeu.

Celebracions de la diada

Serra comenta la contradicció que Aliot culpabilitza les entitats catalanistes que "Sant Jordi no sigui en català", mentre que "no promou gens" la llengua i no es conviden gaires autors potents o "allunyats" de l'extrema dreta. En tot cas, sosté que aquesta diada encara "és poc popular, tot i que cada cop més arrelada" arreu de les comarques nord-catalanes amb ajuntaments implicats i la seva llibreria, que ajuda a posar una vintena de parades en municipis com Prada, Ceret i altres del voltant. Les vendes del seu negoci estan tenint "bastant d'impacte, amb dues persones treballant, sobretot pel fet de ser una llibreria catalana".

També comparteix el diagnòstic la tècnica d'Òmnium a la Catalunya del Nord, Marta Fita: "Sant Jordi no és una festa gaire rellevant aquí, però sí que tenim molt viva la tradició dels Jocs Florals", sosté. Precisament, això entronca amb la 35a edició dels Premis Sant Jordi que celebraran el 26 d'abril a Canet de Rosselló, en què vuit dels nou premiats del sector literari i audiovisual són nord-catalans. En aquest certamen hi ha molta implicació de col·legis de la zona, amb alumnes premiats en la categoria infantil, però també es visibilitza els escriptors del territori. És una de les parts de la festa més vives en un context de govern d'extrema dreta que "no dona suport" a les entitats favorables a la cultura i llengua catalanes.

stats