L'Agència Tributària obre una inspecció a l'emèrit per comprovar si ha complert amb Hisenda
Demana informació sobre els pagaments assumits per la Fundació Zagatka, segons 'El Español'
MadridL'Agència Tributària ha notificat a Joan Carles I l'inici d'una inspecció per verificar el compliment de les seves obligacions fiscals, segons ha publicat El Español i ha confirmat la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo. Fins ara havia fet comprovacions sobre la regularització fiscal que el rei emèrit va fer al febrer. En concret, va presentar una declaració complementària d'autoliquidacions pels diners que va rebre de la Fundació Zagatka de 8 milions d'euros i va liquidar un deute amb Hisenda de 4.395.901,96 euros. L'administració tributària encara no ha donat el vistiplau a aquesta regularització i ara ha demanat més informació sobre els pagaments assumits per la Fundació Zagatka, així com dades sobre comptes, targetes i patrimoni. Ara el rei emèrit ha de respondre al requeriment d'informació, segons assenyala el digital.
Fonts d'Hisenda recorden que ja es va puntualitzar que es farien les comprovacions oportunes respecte a la regularització de l'emèrit. Al febrer l'Agència Tributària va ser durament criticada pel que podria ser una inacció perpetuada d'investigació i de fiscalització dels comptes i negocis del rei emèrit malgrat el degoteig d'informacions. Com podia ser que li hagués passat per alt la regularització i ara la pogués fer sense haver d'enfrontar-se a un delicte fiscal?
Ara es busca saber si la Fundació Zagatka, propietat del cosí de l'emèrit Álvaro de Orleans-Borbón, era en realitat una entitat pantalla utilitzada pel monarca per desvincular-se formalment dels diners que va fer servir per poder finançar els viatges per tot el món. Zagatka va abonar durant 12 anys, fins al 2018, despeses de l'emèrit per valor d'11 milions d'euros. Com per exemple jets privats als països del Golf –actualment Joan Carles I resideix als Emirats Àrabs Units– i al Carib.
Les investigacions paral·leles de la Fiscalia
L'Agència Tributària de moment no ha donat l'aval a la doble regulació complementària de Joan Carles I, que la va fer amb la pretensió de poder tornar a Espanya però que també es va interpretar com una manera d'admetre que havia comès un delicte fiscal. Ara bé, la regularització en si no és un delicte, sempre que es faci en temps i forma correctes. El cas és que Hisenda ara fa un pas més en el procediment d'inspecció demanant més informació de Zagatka, així com també d'altres dades com comptes del rei emèrit, targetes utilitzades i d'altre patrimoni, mentre continuen les diferents vies d'investigació obertes per la Fiscalia del Suprem. L'objectiu de l'Agència Tributària és indagar sobre fets amb rellevància tributària que no fossin declarats o s'haguessin declarat de manera incorrecta.
Joan Carles I ha de respondre a la informació que se li ha demanat des d'Hisenda, però aquest pas no millora la situació perquè torni a Espanya des d'Abu Dhabi. També cal la resposta del ministeri fiscal a les tres investigacions en curs: una per la fortuna oculta a Suïssa, una altra per un fons a l'illa de Jersey –un paradís fiscal– i finalment sobre les targetes opaques d'un empresari mexicà que no hauria fet servir només ell, sinó també la reina Sofia i alguns dels seus nets.
Calvo ha respòs sobre aquesta qüestió en la seva compareixença aquesta tarda a la comissió constitucional del Congrés, on ha donat comptes de la modificació de la Carta Magna espanyola per retirar-ne el terme "disminuïts" per referir-se a les persones amb discapacitats. A banda de negar-se a obrir el meló d'una reforma constitucional més àmplia, Calvo ha parlat sobre l'emèrit i ha remarcat que cal mantenir la seva presumpció d'innocència. Sobre la seva estada a l'estranger, ha recordat que no està "fugat de la justícia" perquè no pesa sobre ell cap investigació judicial, i que tornarà quan "ho necessiti o vulgui".