La legislatura catalana
Política07/12/2022

¿Poden l'aeroport i el Hard Rock fer descarrilar els pressupostos?

El PSC i Junts posen sobre la taula els dos projectes, que generen recels al Govern i als comuns

BarcelonaA part del Procés, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el projecte del Hard Rock han sigut dos dels temes que més controvèrsia han generat entre els partits polítics. Ara han irromput en la negociació dels pressupostos catalans del 2023 de la mà de Junts i el PSC, que en són dos ferms defensors i que ja s'han aliat algun cop al Parlament per defensar-los. En canvi, són carpetes que generen recels tant en el partit del Govern, ERC, com en el germà petit de la negociació, els comuns. ¿Poden aquestes dues qüestions fer descarrilar les converses pels comptes? Per a tots els implicats, no hi hauria d'haver problemes, però l'acord encara no està signat amb cap de les parts.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si ens fixem en el decàleg que Junts va presentar per començar a negociar, aquest partit no ha posat línies vermelles, però sí una sèrie de condicions que tenen a veure amb el perfil ideològic que vol marcar ara que està a l'oposició. Més enllà de la deflactació de l'IRPF o la rebaixa de successions –que el Govern tampoc vol–, també ha posat sobre la taula que tiri endavant el projecte del Hard Rock. Aquest projecte estava impulsat per Economia quan Junts era a l'executiu, i volen seguir pressionant des de fora: dilluns el portaveu, Josep Rius, va recordar que era una qüestió rellevant per a ells en les converses.

Cargando
No hay anuncios

Una situació similar passa amb el PSC. En una de les reunions de negociació que van tenir la setmana passada, els socialistes van defensar "cinc propostes polítiques concretes de projectes econòmics", i una d'elles era desencallar el macrocomplex d'oci que fa anys que s'espera a la Costa Daurada. Una inversió, vinculada als casinos, que no es concreta tot i que ja hagin passat deu anys des de l'anunci. En una entrevista amb l'ACN, la principal negociadora socialista, la diputada Alícia Romero, també va defensar que l'ampliació del Prat hauria de ser un altre dels temes a tractar. Tampoc ho va situar com a condició sine qua non, però va semblar que els socialistes apujaven el preu dels seus vots, ara que podrien ser decisius per desencallar l'acord.

Hard Rock paralitzat

Al Palau de la Generalitat no han saltat les alarmes per aquestes dues qüestions, tot i que són conscients que els dos partits les defensen i les seguiran defensant. El tema de l'aeroport preocupa menys, ja que tot i que hi ha diverses veus econòmiques de la societat catalana que també el reivindiquen, és un projecte actualment paralitzat pel mateix Pedro Sánchez, que ho va frenar per la divisió que generava tant a la Generalitat –quan ERC i Junts governaven plegats– com dins del seu propi gabinet –el PSOE ho defensa i Unides Podem ho rebutja–. Hard Rock ja és un altre tema, perquè sí que depèn estrictament de la Generalitat i també està paralitzat.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del Govern consultades per l'ARA asseguren que no s'ha entrat a negociar cap de les dues qüestions i que, a més, "no estan lligades als pressupostos". És a dir, que ni l'una ni l'altra estan vinculades al fet que hi hagi una partida concreta als comptes. Sobre Hard Rock, el Govern es remet al fet que si està paralitzat és perquè hi ha un informe mediambiental de la Generalitat en contra i que es reactivarà quan compleixi amb els requisits. També ho va assumir així aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja: "[El projecte] Continua endavant, però s'ha de fer amb seriositat, solvència i complint la normativa". "No serà un escull ni una línia vermella per als pressupostos", va dir, i va afegir que l'executiu espera tenir d'aquí "pocs dies" un acord definitiu per als comptes. El problema és que ara mateix ningú dona un termini perquè es desencalli i Hard Rock és un projecte que ja acumula anys de revolts, paràlisis i protestes tant a favor com en contra. Els comuns tampoc en fan motiu de discòrdia, però la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, recordava fa poc que s'hi oposen frontalment.

Ara per ara, doncs, ni els partidaris de l'ampliació de l'aeroport i de Hard Rock ni els que en recelen preveuen que els comptes descarrilin per aquest motiu. Només podrien perillar si el PSC i Junts eleven el to de la seva reivindicació passant de l'estatus de demanda a l'estatus de línia vermella. Per ara, ningú ho ha fet.

Cargando
No hay anuncios