Política13/07/2021

L'activista Pol Serena s'enfronta a vuit anys de presó per la vaga general del febrer del 2019

La Generalitat demana sis mesos de presó per un delicte de lesions al membre de Jovent Republicà

BarcelonaPol Serena s'enfronta dilluns vinent a un judici per haver participat a la vaga general del 21 de febrer del 2019, pocs dies després que comencés el judici de l'1-O. L'activista de Jovent Republicà, les joventuts d'ERC, va participar a la manifestació convocada aquell dia al centre de Barcelona i que va acabar amb càrregues dels Mossos d'Esquadra. Serena era en aquella concentració, però nega tots els delictes pels quals l'acusa la Fiscalia. El ministeri públic li atribueix ocupació de les vies públiques, atemptat a l'autoritat i lesions i, en total, li demana vuit anys de presó. La Generalitat, que està personada a la causa com a acusació particular, li demana sis mesos de presó per presumptes lesions a tres Mossos. Precisament, el departament d'Interior ara el pilota ERC i es dona la paradoxa que la Generalitat és acusació particular d'un activista de les joventuts del partit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser un agent de la policia catalana qui va presentar la denúncia contra Serena que li va comportar que s'obrís una causa en contra seva. L'activista recorda que la manifestació que procedia de plaça Universitat va dirigir-se a l'estació de tren de plaça Catalunya, on van entrar els centenars de manifestants. Serena assegura que ell en cap moment va baixar a les vies del tren per intentar interrompre el servei, tal com l'acusa la Fiscalia, sinó que es va quedar a la part superior de l'estació. "La quantitat de gent que hi havia feia impossible que hagués arribat a les vies del tren, i les imatges així ho acrediten", explica.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos van carregar contra els manifestants per desallotjar el recinte i, un cop a fora, l'activista relata que va llençar una ampolla d'aigua de plàstic buida i una llauna buida de cervesa al cordó policial. "Amb l'aglomeració de gent, la tensió i després que m'hagin pegat, veig una ampolla de plàstic a terra, de mig litre, buida, i la llanço als Mossos, i el mateix després amb una llauna de cervesa buida", explica. Nega, però, que aquests dos objectes provoquessin les lesions que es denuncien en l'escrit d'acusació. Segons ha explicat Serena, les lesions que denuncien els agents són un hematoma al braç esquerre i un esquinç a l'abductor.

Aquell dia, Serena no va ser detingut ni identificat, recorda. Però al cap de quatre mesos els Mossos el van arrestar a casa seva. "Em van tenir tancat 24 hores com a escarment, perquè l'únic que havia de fer era declarar", denuncia, i recorda que no va passar a disposició judicial fins l'endemà, quan es va acollir al seu dret a no declarar. En aquest sentit, l'activista denuncia una "mala praxi" per part dels Mossos d'Esquadra -ara sota la batuta de Joan Ignasi Elena, proposat per ERC-, perquè creu que el van identificar a posteriori i a partir d'imatges d'ell en altres manifestacions que s'haurien d'haver "esborrat" perquè no havia comès cap delicte.

Cargando
No hay anuncios

L'acusació mínima de la Generalitat

A diferència del cas de Marcel Vivet, a Pol Serena la Generalitat des de l'inici li ha demanat sis mesos, el mínim que pot sol·licitar quan s'acredita que hi ha hagut lesions a un agent dels Mossos d'Esquadra. A Vivet, la Generalitat va mantenir la petició de quatre anys i nou mesos de presó durant el judici, però ara fa una setmana va presentar un recurs en què demanava una rebaixa de la condemna perquè la considerava "excessiva". "Hem de treballar perquè aquestes coses no passin, però tal com està l'administració actualment són els mínims legals", ha lamentat Serena.