L'acord de pressupostos del Govern amb els comuns, en 10 claus
Aragonès i Albiach s'han fet la foto sense ningú de JxCat
El principal punt de l’acord de pressupostos a què el Govern ha arribat amb En Comú Podem no apareix en el document que aquest dijous al matí han presentat el president Pere Aragonès i la líder del partit lila, Jéssica Albiach, després d'una reunió d'aproximadament una hora. Es tracta de l'aprovació per part d’ERC dels comptes d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona. Segons diverses fonts, la urgència dels terminis no ha permès al partit d’Albiach entrar a fons en les negociacions, tot i que finalment han aconseguit comprometre l'executiu en diverses qüestions, presentades aquest dijous en un text de 17 pàgines. La voluntat dels comuns, segons assenyalen veus de la formació, ha estat imprimir un "accent transformador" als comptes. En paral·lel, es crearà una comissió de seguiment de l'acord, amb tres representants del Govern i tres més dels comuns, que es reunirà trimestralment i tindrà com a funció valorar com s'estan executant els compromisos. A la foto no s'hi ha vist el conseller d'Economia, Jaume Giró, ni cap representant de JxCat, tot i que l'altre soci de Govern també ha participat en les reunions. En paral·lel, la comissió d'Economia ha aprovat el dictamen per elevar el projecte de llei de pressupostos al ple: de les 1120 esmenes, se n'han aprovat 31 -totes presentades per JxCat i ERC. La comissió també ha validat 56 esmenes de les 803 esmenes que s'han presentat a la llei d'acompanyament. Les esmenes que han estat rebutjades es podran tornar a debatre a l'hemicicle.
- Fiscalitat. La principal mesura que s'ha afegit en matèria de fiscalitat és la rebaixa de l'IRPF per a les rendes per sota de 35.000 euros anuals (especialment per a les que estiguin per sota dels 17.000 euros). A través de la llei d'acompanyament es crearan dos nous trams en l'impost i s'ajustaran els tipus de retenció per beneficiar les rendes baixes. No hi haurà, per contra, increment impositiu per a les rendes altes. També en l'IRPF, s'equipara les famílies monoparentals a les famílies nombroses, i en l'impost de successions es donarà el mateix tractament als nens d'acollida que als fills. A més, l'acord preveu un impost ambiental per als creuers marítims i un altre sobre els aliments ultraprocessats, que serà finalista per destinar la recaptació a explotacions agràries sostenibles.
- Salut mental i bucodental. Es preveu un increment de 80 milions d’euros per a polítiques de salut mental i addiccions. El Govern incrementarà també en 40,5 milions la partida destinada a salut bucodental. El document no especifica de quines partides sortiran aquests recursos.
- Habitatge. Es confirma que les partides d'habitatge passaran de 700 a 1.000 milions d'euros, tal com ja s'havia previst durant les negociacions amb la CUP: inclouen recursos per al tempteig i retracte, habitatge de lloguer, i rehabilitació d'edificis en barris vulnerables. En paral·lel, es planteja que les persones físiques també hagin de pagar l'impost sobre els habitatges buits, però només en cas que siguin "grans tenidors" (més de 15 propietats).
- Drets socials. L'acord inclou la paga extra per al personal de neteja que va treballar durant l'estat d'alarma, com va avançar l'ARA. A més, es preveuen 10 milions per augmentar places i serveis per a persones amb discapacitat i una suspensió temporal de les ajudes als joves extutelats mentre treballin. L'executiu també preveu "avançar en la creació de sistemes" per incentivar que els treballadors de la llar i les cures surtin de l'economia submergida.
- Educació. El Govern es compromet que les substitucions d'un terç de jornada del personal docent passin a ser de mitja jornada.
- Indústria. S'incrementarà en 20 milions d'euros la dotació pressupostària prevista inicialment en el projecte de llei de pressupostos per implementar el Pacte Nacional per la Indústria, de manera que s'hi destinaran 76 milions per a l'any vinent.
- Formació professional. Fonts de l'equip negociador destaquen la supressió de taxes per la certificació de formació professional.
- Energia. Pel que fa a la municipalització de l'aigua plantejada pels comuns, el compromís passa perquè l'Agència Catalana de l'Aigua assessori tècnicament els ajuntaments que ho necessitin. També s'hi afegiran mesures de promoció de les comunitats energètiques locals. En el mateix sentit, es modifica el decret d'energies renovables per afavorir la instal·lació d'energia eòlica.
- Interior. L'executiu es compromet a estudiar la possible internalització del telèfon 112 en cas que es determini que és viable econòmicament, sempre al finalitzar el contracte vigent. A més, es revisarà una proposta per posar càmeres a les llançadores de projectils de foam i es reforçarà la formació dels agents de policia en drets humans.
- Hard Rock. Cap novetat en aquest escenari. Els comuns no han aconseguit retirar la partida reservada al macrocomplex. En les esmenes s'estableix que la compra dels terrenys actualment en propietat de La Caixa no suposarà un cost per a la Generalitat, però això no implica que no es faci la compra. Significa que l'executiu manté el compromís amb La Caixa de comprar-los (120 milions d'euros), amb el compromís que Hard Rock aboni immediatament aquest mateix import al Govern.