L'acord per l'amnistia i l'autodeterminació no acaba d'arrencar

El Govern preveu accelerar les trobades amb partits i entitats de cara al setembre

BarcelonaUn dels compromisos que va llançar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el primer debat d'investidura al Parlament va ser el d'impulsar un acord per l'amnistia i l'autodeterminació que servís per aglutinar tots els partits i agents socials i econòmics del país que en són partidaris. L'objectiu d'Aragonès era que aquest gran pacte comencés a caminar abans de la primera reunió de la taula de diàleg amb l'Estat. Ho explicava ell mateix en una entrevista a RAC1 pocs dies després de ser investit: "La nostra voluntat és iniciar aquesta taula de negociació al més aviat possible, i si és abans de l'estiu millor, però abans vull posar en marxa l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia". La taula de diàleg finalment serà la setmana del 13 de setembre, però el pacte promogut pel president està encara a les beceroles. Abans de les vacances d'estiu es van fer les primeres reunions entre els socis de govern i la CUP, però la iniciativa ha quedat en stand-by. Fonts del gabinet del president expliquen que s'està treballant en aquest acord i que se'n volen assentar les bases abans de la primera reunió amb el govern espanyol. "Al llarg del mes de setembre se li donarà forma i s'establirà el seu funcionament", aclareixen.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la intenció del Govern d'activar aquest pacte abans de la primera reunió de la taula de diàleg, d'entrada l'objectiu no és supeditar aquesta eina a la taula de negociació amb l'Estat. Hauria de servir per aglutinar tots els partits i entitats partidaris de l'amnistia i l'autodeterminació, però també com un aval de país perquè el Govern defensi aquests dos consensos davant el govern espanyol a la taula de diàleg. "S'està treballant amb la discreció necessària per aglutinar suports", explicava fa dues setmanes la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una entrevista a Catalunya Ràdio. I recordava: "És un procés que s'haurà de desenvolupar a mesura que avancin les setmanes i els mesos". "Ha d'avançar en paral·lel a la taula de negociació", expliquen fonts del Govern, que admeten, però, que a hores d'ara aquest projecte està encara en una "fase molt embrionària". Ni tan sols està clar que hi hagi una fotografia de família, com les que es van fer partits i entitats al Parlament amb els pactes nacionals pel dret a decidir i pel referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Al juliol hi va haver el primer contacte amb la CUP per parlar d'aquesta qüestió. Representants del Govern es van reunir amb la formació anticapitalista per explicar-los la idea que en té el president Aragonès. La CUP és favorable a tirar endavant aquest pacte. Ara bé, fonts de la formació anticapitalista defensen que l'eina hauria de servir per "pressionar" la taula de diàleg, però també per "anar més enllà". En aquest sentit, remarquen que és urgent convocar una reunió abans de la primera trobada amb el govern espanyol. JxCat manté una posició similar a la de la CUP i fonts de la formació defensen que aquest pacte serveixi per aglutinar els "grans consensos de país" i que superi el marc de la taula de diàleg.

Des de les entitats, ANC i Òmnium, asseguren que encara no han rebut cap proposta sobre aquesta qüestió. Amb tot, des de l'executiu recorden que en les trobades que Pere Aragonès va mantenir aquest estiu amb les entitats després que fos investit president, ja va plantejar-los la idea. Fonts de l'Assemblea expliquen que quan rebin una proposta del Govern l'hauran de sotmetre a consulta de les bases per decidir si se sumen al pacte o no.

Cargando
No hay anuncios

El 'no' de CCOO

Qui ja ha decidit que no hi serà és un dels sindicats majoritaris, CCOO. El seu secretari general, Javier Pacheco, va explicar fa unes setmanes a l'ARA que la seva organització no s'hi sumaria aquesta vegada –havia format part del Pacte Nacional pel Referèndum i del Pacte Nacional pel Dret a Decidir– perquè considera que ara la pilota per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat és a la teulada dels polítics i no dels agents socials. Fonts de la UGT mantenen que encara no han rebut cap proposta –tampoc CCOO– i que fins que no la puguin llegir no prendran una decisió. Un dels riscos, de fet, és que Aragonès no aconsegueixi arribar a partits i entitats més enllà dels independentistes. La mateixa posició que la UGT la mantenen els comuns, que asseguren que el Govern tampoc s'ha posat en contacte amb ells per explicar-los com funcionarà aquest pacte. Tant els comuns com el PSC defensen que el Govern reuneixi tots els partits del Parlament abans de participar en la taula de negociació amb l'Estat per portar-hi una proposta de consens de les forces catalanes. Una posició que no comparteix l'independentisme, que assegura que tant l'amnistia com l'autodeterminació tenen el 80% de suport ciutadà.

Cargando
No hay anuncios

Les últimes setmanes Pere Aragonès s'ha centrat en les visites al territori i en la gestió de la pandèmia, i l'acord nacional ha quedat en un segon pla. De cara les pròximes setmanes, però, el Govern remarca que les reunions s'intensificaran perquè l'objectiu és arribar a la setmana del dia 13 de setembre amb el pacte mínimament embastat perquè pugui discórrer en paral·lel a la taula de diàleg.