LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O

Kofi Annan se suma a les veus que demanen diàleg

The Elders, un lobi format per líders globals retirats de la política, lamenta la violència policial

L’ex secretari general de l’ONU Kofi Annan en una cimera ahir a Bogotà, Colòmbia.
M.r. / Q.a.
09/10/2017
2 min

Barcelona / LoncresEl Govern continua la recerca d’un mediador que aconsegueixi fer seure en una taula de negociació l’executiu espanyol. Tot i els múltiples oferiments dins l’Estat -des de la proposta encapçalada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona fins a la del lehendakari Íñigo Urkullu-, l’opció encara és trobar algun dirigent o institució de prestigi internacional. L’executiu insisteix que els passos han de ser “necessàriament discrets” i evita noms, però el cap dels observadors internacionals, Daan Everts, va proposar després de l’1-O buscar mediadors com l’expresident nord-americà, Barack Obama, o l’ex secretari general de les Nacions Unides Kofi Annan.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Annan va referir-se ahir a la situació catalana en un comunicat del grup de líders globals retirats que capitaneja, The Elders. El text demana “diàleg” i una resolució “pacífica” del conflicte entre el govern espanyol i la Generalitat, i en cap cas apunta a una mediació. Tot i això, el comunicat ha estat ben rebut a la Generalitat, que ni confirma ni desmenteix contactes amb el grup, tot i que fonts de l’executiu remarquen que cap pronunciament “és casual”.

L’entitat fundada per Nelson Mandela i de la qual formen part, a més d’Annan, Ban Ki-moon (també ex secretari general de l’ONU), Jimmy Carter (expresident nord-americà) i l’arquebisbe Desmond Tutu, lamenta la “violència” que es va viure l’1-O i mostra la seva “profunda preocupació” per la situació a Catalunya. El mateix Annan, en una frase que recull el comunicat, remarca que els executius han de seure a dialogar: “Urgeixo el govern espanyol i el català que renovin el seu compromís amb una resolució dialogada. Han de trobar una sortida pacífica a aquesta crisi”, exposa l’exsecretari general de l’ONU.

Abans de començar la setmana en què el Parlament pot proclamar la independència i la Moncloa respondre amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, The Elders exigeix “aparcar el llenguatge i les accions divisòries i inflamatòries”.

El lobi de líders globals assegura que ha “aplaudit” el “progrés” que ha fet l’Estat des de la Transició i creu que aquest “èxit” no es pot “posar en risc”. “El potencial econòmic i les repercussions socials d’una crisi prolongada no s’han de subestimar”, conclou.

Escòcia s’afegeix a la crida

La crida al diàleg també va arribar ahir des d’Escòcia, on la presidenta, Nicola Sturgeon, va proposar el que sembla la quadratura del cercle: respecte a la llei però també al dret a decidir dels catalans. Tot amb una “mediació internacional” independent de la UE. En una entrevista a la BBC, Sturgeon, que protagonitzarà des d’avui el congrés del Partit Nacional Escocès amb la demanda d’un altre referèndum en segon pla, va demanar que “el diàleg reemplaci la confrontació” i va tornar a condemnar la “inacceptable violència” de l’1-O.

Sturgeon no va mullar-se sobre què farà Escòcia en cas que dimarts el Parlament proclami la independència: “Reconeixem les decisions i declaracions que fem nosaltres. No és la meva feina dir quin és el millor futur per a Catalunya”. La seva via és una resolució “per a les dues parts” i va demanar al govern espanyol que es plantegi com hi pot haver “un referèndum legal a Catalunya perquè la gent s’expressi”.

stats