Política29/09/2015

JxSí formarà un únic grup parlamentari

La coalició busca tenir una estructura forta a la cambra catalana per assegurar les votacions clau

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaDesprés de guanyar les eleccions, Junts pel Sí encara tres reptes paral·lels: la investidura del president de la Generalitat, la confecció del Govern i el disseny d’un grup parlamentari fort que permeti tirar endavant el procés sobiranista i el dia a dia del país des de la cambra catalana. El resultat -62 diputats, amb 10 electes de la CUP que completen la majoria independentista- obligarà a negociar amb intensitat al Parlament i completar un executiu més social que l’anterior, llavors conformat només per consellers de CDC. La primera decisió que s’ha pres, segons fonts de la candidatura, és que es constituirà un únic grup parlamentari que aplegarà els diputats de Convergència, els d’ERC i els onze independents que han aconseguit una cadira a la cambra catalana de cara a una legislatura de vertigen.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest únic grup parlamentari es va pactar ahir a la reunió que va mantenir l’anomenat comitè polític de Junts pel Sí, que aplega les cúpules de CDC, els republicans i els independents. “Durant els pròxims dies s’anirà estructurant com funcionarà i qui assumirà el comandament”, asseguren fonts de la llista sobiranista. Segons constava al pacte que van signar els partits d’Artur Mas i d’Oriol Junqueras a mitjans de juliol, correspon a Convergència proposar el president de grup, mentre que ERC té potestat per triar el portaveu. La presidència de la cambra, segona autoritat del país, també correspondrà als republicans.

Cargando
No hay anuncios

Negociacions constants

L’escenari parlamentari de l’onzena legislatura fa que s’hi hagin de negociar constantment totes les votacions. Ciutadans, com a segona força amb 25 diputats, serà una força de bloqueig important. El PP, enrocat en l’immobilisme, no té intenció de pactar res amb els independentistes, i Catalunya Sí que es Pot manté sempre les distàncies amb les polítiques econòmiques de Convergència. “Es fa difícil pensar a aprovar uns pressupostos”, defensava ahir, lacònicament, un dirigent consultat. És per això que per a la direcció del grup parlamentari es pensa en persones que hagin tingut experiència prèvia i que no generin rebuig d’entrada en els altres partits.

Cargando
No hay anuncios

De fet, al llarg de l’última legislatura CDC i ERC es van especialitzar en una dinàmica parlamentària compartida que només va començar a patir sotracs quan s’acostava el 9-N i la tensió entre els dos partits augmentava per moments. “Es tracta de portar el dia a dia i no perdre votacions cada dos per tres”, assenyala un dirigent consultat. El paper de negociadors ha recaigut, en els últims anys, a les mans de Jordi Turull -president del grup parlamentari de CiU, ja extint després del trencament de la federació- i Marta Rovira, portaveu d’ERC.

La idea de Mas passa per constituir el Parlament “a mitjans d’octubre” i celebrar el debat d’investidura pocs dies després. En les seves dues legislatures com a president, la presa de possessió dels consellers s’ha produït un mes després de la celebració de les eleccions, de manera que els plans de l’entorn de Mas passen per tenir el Govern format a finals d’octubre com a tard.

Cargando
No hay anuncios

“No podem perdre temps, perquè des del primer moment caldrà accelerar”, assenyala un dirigent de Convergència consultat. CDC i ERC tenen “treballada” part de l’estructura del futur executiu, però encara s’han de polir detalls. “Això es tractarà en els pròxims dies, hi ha molta feina a fer”, apunten diverses veus de la candidatura. “Aquesta és una qüestió que avança en paral·lel a la constitució del grup parlamentari”, afegeix una altra veu de la llista sobiranista. Segons consta al pacte signat per Mas i Junqueras a mitjans de juliol, CDC i ERC es repartiran les conselleries seguint un percentatge del 60%-40% en nombre i en pressupost dels departaments. “Cada partit, a més, podrà proposar un independent per banda”, asseguren les mateixes fonts.

“El repartiment més probable és que acabi havent-hi vuit conselleries per a Convergència, incloent-hi la presidència, i sis per als republicans”, assenyala un dels negociadors. Els dos partits abordaran les altes i les baixes al llarg dels pròxims dies i setmanes, de la mateixa manera que abordaran si donen continuïtat a la fórmula de Junts pel Sí a les eleccions espanyoles. “Se n’ha de parlar”, va respondre ahir el cap de llista a les catalanes, Raül Romeva. Negociacions simultànies que precediran els primers passos del xoc amb l’Estat que preveu el full de ruta independentista.