Política31/03/2016

Junts pel Sí proposa que la moció de la CUP parli d'obeir el 27-S i no de desobeir el TC

Turull reclama voluntat d'acord i Eduardo Reyes veu massa "impaciència" en l'esquerra anticapitalista

Ara
i Ara

BarcelonaEl president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha avançat aquest dijous les línies mestres de l'esmena que el seu grup vol introduir a la moció de la CUP per ratificar la resolució rupturista del 9-N. En una entrevista de La Xarxa, ha defensat que és millor plantejar "en positiu" la moció i parlar d'obediència al mandat democràtic del 27 de setembre i no de desobediència a la sentència del Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Turull ha argumentat que les crides a la desobediència "tensen innecessàriament", per la qual cosa el seu grup prefereix parlar en termes de voluntat de "complir el mandat del poble de Catalunya que en termes de desobediència". A més, ha reclamat a l'esquerra anticapitalista "voluntat" d'acord per "evitar trompades" entre les forces independentistes.

Cargando
No hay anuncios

També el diputat de Junts pel Sí i expresident de Súmate Eduardo Reyes detecta "molta impaciència" en la CUP. Així ho ha explicat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio, durant la qual ha apuntat que JxSí esmenarà la moció independentista presentada pels cupaires per "contrarestar-la". "Crec que la CUP té molta impaciència. I nosaltres volem fer les coses en els terminis fixats. I fer-les bé, sense el més mínim risc ni per als funcionaris ni per a ningú", ha subratllat.

Segons Reyes, no té importància si es triga "un mes més o menys" a fer la independència, sempre que es garanteixi que el procés es fa "com cal". El diputat independentista ha reiterat el seu compromís amb la República Catalana i ha opinat que Catalunya té "tot el dret a marxar" d'una Espanya que "l'ha espoliat i insultat" al llarg dels anys. A més, ha definit l'estat espanyol com una "dictadura" que fa 80 anys que dura.

Cargando
No hay anuncios

La mesa del Parlament va admetre a tràmit dimarts la moció de la CUP, tot i que va posar com a condició que l'esquerra anticapitalista en modifiqués el redactat per evitar les "conseqüències legals" que podria suposar incomplir la resolució del Tribunal Constitucional (TC) que suspèn la declaració de ruptura. De fet, PP i Ciutadans –tal com va fer el PSC ahir– ja han demanat aquest dijous a la mesa que reconsideri la seva decisió, per la qual cosa l'òrgan gestor de la cambra haurà de tornar a reunir-se, presumiblement dimarts.

Reyes carrega contra Ibarra

Cargando
No hay anuncios

Reyes va renunciar a la presidència de Súmate dimarts passat per centrar-se en la seva tasca de diputat al Parlament. "Súmate és l'associació més plural que hi pot haver a Catalunya. Hi ha catalans, extremenys, murcians i gent de tots els orígens", ha destacat. La missió de l'entitat és, segons ha explicat, convèncer els indecisos –siguin d'on siguin– de la necessitat de construir un estat català que ofereixi més oportunitats als ciutadans de Catalunya. "Sabem que ens trobarem moltes traves, però estem treballant moltíssim perquè això sigui realitat", ha indicat.

Durant l'entrevista també ha tingut paraules per a l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, a qui ha retret que reclami que Catalunya es quedi a Espanya per evitar que Extremadura hagi de retallar 400 milions d'euros. "Nosaltres hem hagut de retallar-ne 4.000!", ha exclamat. També ha lamentat que el locutor de Ràdio Teletaxi Justo Molinero hagi insultat públicament el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per haver-se definit com un xarnego. "No entenc aquests qualificatius tan malsonants per part de Molinero. Això de 'gilipollas' està de més", ha opinat.

Cargando
No hay anuncios

"Jo li diria al Justo que sí que ens han dit xarnegos, estómacs agraïts i gent de segona classe", ha afegit. A més, ha pronosticat que "quan el tren de la independència arrenqui" Molinero hi pujarà. Segons Reyes, Molinero no es defineix políticament perquè li podria comportar perdre audiència radiofònica.