Junts pel Sí demanarà la compareixença de la número dos de De Alfonso al Parlament
La coalició de CDC i ERC vol que doni compte de com organitzarà el funcionament de l'organisme mentre duri l'interinatge després de la destitució de l'exdirector de l'Oficina Antifrau
BarcelonaDesprés de la revocació de Daniel de Alfonso per les converses amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, on maquinaven sobre com treure draps bruts a l'independentisme, Maite Masià ha assumit la direcció de l'Oficina Antifrau de forma interina (així ho estableix la mateixa llei de l'organisme).
La mà dreta de l'excap d'Antifrau, però, no es lliurarà de donar explicacions al Parlament sobre com afronta aquesta nova etapa. Junts pel Sí registrarà una sol·licitud de compareixença a la comissió d'afers institucionals, segons han indicat fonts del grup a l'ARA, perquè doni compte sobre com vol organitzar a partir d'ara la feina d'aquest òrgan encarregat d'investigar la corrupció. Segons fonts parlamentàries, la compareixença es podria materialitzar d'aquí dues setmanes, després del proper ple. Tanmateix, la direcció de Masià serà temporal, ja que, d'acord amb la llei d'Antifrau, un cop es nomeni el nou cap de l'Oficina cessarà automàticament.
Masià, una figura polèmica
Si bé des de Junts pel Sí neguen que la petició de compareixença tingui res a veure amb una possible vinculació de Masià amb els assumptes de De Alfonso i Fernández Díaz, la directora adjunta d'Antifrau, nomenada pel mateix De Alfonso el 2014, ja ha estat objecte de polèmica. Masià és exdirectora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i figura en les converses intervingudes a la trama de les ITV per la qual està investigat l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol (el fill de l'expresident Jordi Pujol afronta una petició del fiscal de 5 anys i dos mesos de presó).
De fet, el nomenament de Masià com a directora adjunta ja va ser criticat el 2014 per alguns grups de l'oposició, que la veien com una figura vinculada a Convergència, per haver-la designat directora de l'Institut Català de l'Energia entre els anys 2011 i 2014. Va ser precisament arran del seu pas per aquest càrrec, segons l'agència Efe, que figura com a interlocutora de Sergi Alsina, un dels principals imputats en la presumpta trama de les ITV. En la conversa, aquest empresari es dirigeix a Masià per preguntar-li sobre la concessió d'una subvenció vinculada al pla d'eficiència energètica en el qual la suposada trama pretenia estendre els seus negocis. Ara bé, Masià no ha estat cridada a declarar com a testimoni ni investigada pel jutge.
Considerada propera a De Alfonso, Masià tampoc es va desmarcar de les polèmiques declaracions del seu director, a diferència d'una part dels treballadors de la casa, que van redactar una missiva en què condemnaven el comportament de l'excap d'Antifrau.
El nou nomenament, aquest setembre
Des del Govern s'ha deixat clar que es vol nomenar el nou director amb la "màxima celeritat" (fins i tot hi hauria la possibilitat de fer-ho en l'últim plenari de juliol), però fonts consultades de l'executiu asseveren que, tot i la voluntat d'anar ràpid, el més probable és que no hi hagi la renovació fins al mes de setembre. Cal tenir en compte, també, que després de la mort prematura de David Martínez Madero el nomenament de De Alfonso no va arribar fins mig any després.
Segons la llei de l'organisme, correspon al president de la Generalitat proposar un nom per dirigir aquest òrgan, però és el Parlament que l'ha de ratificar per una majoria de tres cinquenes parts. D'acord amb els consultats, la voluntat és trobar un substitut que reuneixi el mateix consens que va donar suport a la destitució de De Alfonso: el vot de tots els grups parlamentaris menys el del PP.