PROGRAMA ELECTORAL
Política06/09/2015

JxSí defensa que sense estat propi no hi ha país “pròsper”

El programa de la llista unitària inclou incrementar el salari mínim i garanteix el cobrament de les pensions

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaLa resta de formacions critiquen des de fa setmanes que Junts pel Sí “no té programa” i que només els uneix l’objectiu d’assolir la independència de Catalunya. Però ahir, just l’endemà de presentar el full de ruta que fixa els passos cap a l’estat propi, la candidatura unitària de CDC i ERC va voler demostrar que té unes línies mestres definides per si governen després del 27-S. Unes mesures, això sí, que estan supeditades a la consecució de la independència. Segons van argumentar, només disposant de les eines i els recursos d’un estat es podrà garantir una “societat pròspera, justa, equitativa, democràtica i amb igualtat d’oportunitats”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va ser l’encarregat de desgranar els detalls d’un programa de 125 pàgines amb poques concrecions però tres eixos clau: el social, l’econòmic i el de la regeneració democràtica. Romeva va avisar que és una “urgència” garantir un estat de benestar “sense excepcions”. Com? El primer pas, va insistir, és tenir “les eines, la capacitat normativa i els recursos” d’un estat. Només així, argumenten a Junts pel Sí, es farien efectives propostes com aplicar el decret contra la pobresa energètica aprovat pel Parlament però tombat després pel Constitucional, elevar un 30% la despesa social (del 23% al 30% del PIB) o derogar la reforma laboral del PP, aprovada amb els vots de CiU al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Renda mínima garantida

No és l’única paradoxa que CDC ha hagut d’afrontar a l’hora de redactar el programa electoral. I és que una altra de les mesures que proposa Junts pel Sí per fer front a l’emergència social és reformular la renda mínima d’inserció i apostar per un model de renda mínima garantida, una proposta que el govern de la Generalitat va frenar fa uns mesos. A més, el programa també inclou la creació d’un salari mínim català d’aproximadament 1.000 euros (l’espanyol se situa en 648,6 euros), un augment de les ajudes per a estudiants i beques menjador per a totes les etapes de l’ensenyament obligatori (dels 3 als 16 anys).

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el president d’ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, va detallar quines estructures d’estat impulsaran si governen la Generalitat. Una de les més “imprescindibles” és l’Agència de la Seguretat Social, que “garantirà molt millor que l’actual [l’espanyola] el cobrament de les pensions”. Encara en matèria econòmica, la candidatura unitària vol impulsar una Hisenda pròpia que recapti els impostos dels catalans, un banc de desenvolupament de l’economia com a substitut del “limitat” Institut Català de Finances i un banc central que reguli l’economia del país i que s’integri al sistema europeu de bancs centrals.

Una conselleria d’Exteriors

Cargando
No hay anuncios

El disseny de les estructures d’estat està planificat en quatre grans àmbits: estat del benestar, estructures econòmiques, reforçament de l’administració i projecció exterior. En aquest últim apartat, Junqueras va anunciar, tal com va avançar fa unes setmanes l’ARA, la creació d’una conselleria d’Exteriors, que “asseguri la màxima presència de Catalunya a la resta del món”. Així, s’elevaria el rang de l’apartat de relacions internacionals de la Generalitat, ara sota la batuta del secretari Roger Albinyana, que depèn de la conselleria de la Presidència.

Un dels altres punts cabdals al programa és la lluita contra la corrupció, amb la creació d’una policia fiscal especialitzada a perseguir el frau. Romeva va exigir “no ser ambigus” en aquesta matèria i, un cop més, va implorar tenir els instruments d’un estat per “impedir d’arrel” la corrupció. En aquest punt, va llançar un avís a les candidatures de l’esquerra alternativa (i, en concret, a Catalunya Sí que es Pot) en afirmar que “no hi ha millor oportunitat d’afrontar una revolta ciutadana que fer un estat i un país nou”.

Cargando
No hay anuncios

Per al president de la Generalitat, Artur Mas, el programa i el full de ruta presentat divendres evidencien que “difícilment hi ha un país que vulgui ser independent que ho tingui tot tan pensat com Catalunya”. Les urnes diran si Junts pel Sí ho podrà dur a la pràctica.