XOC INSTITUCIONAL
Política09/08/2016

JxSí decidirà a finals d’agost si presenta al·legacions al TC

La CUP veu “ridícul intentar fer entrar en raó els colpistes”

Sara González / Roger Tugas
i Sara González / Roger Tugas

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) va donar al Parlament 20 dies hàbils per presentar al·legacions a la suspensió de les conclusions del procés constituent. Fins ara, la CUP i també dirigents d’ERC com Joan Tardà han defensat que Catalunya ha d’entrar en un escenari de desacatament i, per tant, de no fer cap esforç per recórrer a un tribunal que titllen de “polititzat”. Però és Junts pel Sí qui té la majoria a la mesa del Parlament, l’òrgan que haurà de resoldre si es presenten al·legacions o no. I tenint en compte que el termini s’esgota a principis de setembre, la direcció del principal grup parlamentari prendrà la decisió final in extremis, ja que no té previst reunir-se fins al 30 d’agost.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Junts pel Sí s’escuden en dues raons per no tenir pressa a afrontar el dilema. D’entrada, en la “indefinició” del mateix TC, que no es pronunciarà en ferm fins al setembre sobre les mesures que es podrien prendre contra el full de ruta sobiranista i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i que “tampoc ha especificat què vol dir un avís” com el que va emetre la setmana passada. La tranquil·litat també deriva de la convicció que el govern en funcions d’un Mariano Rajoy preocupat pel bloqueig de la investidura no prendrà decisions contundents -i per defecte, tampoc ho farà el TC- fins que no passi la diada de l’Onze de Setembre. “Saben que, si actuen, això tindria un efecte crida i es manifestaria més gent”, explica un dels diputats de Junts pel Sí.

Cargando
No hay anuncios

A l’espera, doncs, que la mesa encari la situació, altres grups ja han anunciat quin és el seu posicionament. La diputada de la CUP Anna Gabriel va considerar ahir que és “ridícul intentar fer entrar en raó els colpistes” presentant al·legacions i consideracions a les decisions del TC. En una entrevista a l’ACN va dir que caldria remetre’s “a molts anys enrere i a episodis de cops d’estat militar per veure altes institucions del país amenaçades per la via penal”. Segons els anticapitalistes, el nou embat del TC dóna motius a Catalunya per evidenciar l’escenari de ruptura desoint el tribunal i també “omplint el carrer” contra el que considera un “cop d’estat judicial”.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, es va expressar divendres en una línia similar: en un escenari de “desobediència” o “desacatament” de les institucions catalanes a les resolucions del TC, “no té sentit” que el Govern i el Parlament segueixin presentant recursos davant aquest tribunal. Tot i això, a les files dels republicans hi ha qui ho veu diferent. Malgrat que ningú té pressa per respondre al tribunal espanyol, un dirigent del partit afirma a l’ARA que presentar al·legacions no és necessàriament “sobrer”, però que cal calibrar-ho i encabir-ho en una estratègia ferma.

Cargando
No hay anuncios

Suport dels expresidents

El bloc independentista sí que es manté unit a l’hora de reivindicar que sota cap concepte acceptarà que el TC obri la via penal contra Forcadell. Els expresidents del Parlament Ernest Benach (ERC), Joan Rigol i Núria de Gispert (Demòcrates) van avalar ahir la gestió de l’actual presidenta de la cambra catalana i van advertir, en declaracions a Europa Press, que seria un “atac directe bastant injustificat” inhabilitar-la per haver permès el debat sobre el procés constituent. Benach i De Gispert, a més, van advertir que, tard o d’hora, Catalunya es veurà abocada a la desobediència.

Cargando
No hay anuncios

El full de ruta abans dels pressupostos

La CUP no iniciarà una negociació pressupostària fins que no s’hagi reunit amb Carles Puigdemont per encarar el nou full de ruta. Els anticapitalistes volen conèixer quines variacions vol introduir-hi si el 28 de setembre supera la qüestió de confiança, especialment pel que fa al referèndum unilateral d’independència que reclamen. La CUP, de fet, ja va rebutjar al juliol les invitacions a iniciar converses del departament d’Economia, que vol abordar ja uns comptes que el Govern lliga a la qüestió de confiança.