JxSí i la CUP confien en tres juristes i dos politòlegs per formar la Sindicatura Electoral de l'1-O
Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès seran nomenats pel Parlament
BarcelonaEl ple d'aquest dimecres començava passades les 10 del matí amb l'apel·lació de JxSí i la CUP a l'article 81.3 del reglament per alterar l'ordre del dia i introduir-hi la llei del referèndum. Gairebé tretze hores després, i amb la llei ja aprovada i publicada al Butlletí Oficial del Parlament (BOP), els portaveus dels dos grups independentistes han tornat a fer servir el 81.3, en aquesta ocasió per escollir els cinc membres de la Sindicatura Electoral. El ple s'ha aturat més d'una hora -des de les dotze de la mitjanit fins passada la una de la matinada- perquè els grups proposessin candidats. PSC, PP i Cs han demanat a la mesa que reconsiderés l'admissió a tràmit d'aquest punt a l'ordre del dia, fet que ha tornat a forçar una reunió de la mesa i de la junta de portaveus. Després, encara una altra petició del PSC per reconsiderar el debat sobre la constitucó de la Sindicatura Electoral ha ajornat la votació.
El Parlament ha acordat la desconnexió de l'ordenament jurídic espanyol aprovant la llei del referèndum. I JxSí i la CUP no volen perdre temps per impulsar els organismes de control de l'1-O que se'n deriven. Per això, no esperen per nomenar els cinc membres de la Sindicatura Electoral, l'òrgan que la llei preveu que substitueixi la Junta Electoral Central com a àrbitre del referèndum. Aquest mateix dimecres (dijous perquè ha passat la mitjanit) han aprovat al ple el nom de tres juristes i dos politòlegs que s'espera que prenguin possessió del càrrec en les pròximes hores: Marc Marsal, Jordi Matas, Josep Pagès, Tània Verge i Marta Alsina. Tots ells han sigut al Parlament durant el vespre. Tant Marsal com Matas ja van formar part de la comissió de control del 9-N.
Marc Marsal és advocat i membre de la comissió jurídica assessora de la Generalitat. També ocupa un lloc a la comissió de control de les consultes que es va nomenar pel 9-N. És membre fundador del Col·lectiu Praga i de l’associació Drets.
Jordi Matas Dalmases és catedràtic de ciència política a la Universitat de Barcelona. A més és el president del Consell Rector del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Serà el president de la Sindicatura Electoral.
Tània Verge és professora del departament de ciències polítiques i socials de la Universitat Pompeu Fabra.
Marta Alsina és la vicedegana del Col·legi d'Advocats de Girona i serà la vicepresidenta.
I Josep Pagès és professor associat de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha sigut lletrat de la Generalitat.
Crítiques de l'oposició
Aquesta iniciativa ha despertat un altre cop el rebuig de l'oposició i el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha recordat que es necessita una majoria de dos terços de la cambra, és a dir, 90 diputats, per canviar la llei electoral. "No poden deixar en suspens l'Estatut de Catalunya", ha manifestat el portaveu ecosocialista. "Encara ens demanen que presentem candidats a la Sindicatura? Creuen que ho poden defensar? No volem passar per aquesta vergonya", ha sentenciat.
Agafant-se a les paraules de Coscubiela, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a la mesa que sol·liciti un informe jurídic perquè es posicioni sobre la iniciativa. Els socialistes també han demanat que, en virtut de l'article 56.2 del reglament, es faci comparèixer en comissió els membres de la Sindicatura Electoral seleccionats per JxSí i la CUP. La mesa s'ha reunit per decidir si accedeix a aquestes sol·licituds.
Per part del PP, el portaveu del grup, Alejandro Fernández, ha assegurat que el seu grup no votarà, perquè la creació de la Sindicatura Electoral emana d'una llei que és "il·legal". "No en reconeixem l'aprovació", ha justificat. El president del grup popular, Xavier García Albiol, ha aconsellat a les forces independentistes que "s'estalviïn" aquesta hora de marge per proposar els candidats perquè, ha assegurat, el PP "no participarà en el debat". Per la seva banda, Carrizosa ha mostrat l'oposició del seu grup que es votin unes persones que els grups encara "no coneixen".
Finalment, els noms proposats per JxSí s'han aprovat amb 78 vots a favor, 8 en contra i cap abstenció. La resta de diputats, de Cs, PP i PSC, han alçat els braços i no han votat.