JxSí i la CUP estudien un govern amb tres macroconselleries
Les dues formacions busquen fórmules per aplanar la investidura a la segona votació, encara sense acord
Barcelona“No hi ha cap manual per negociar en una situació com aquesta”. Amb aquestes paraules s’expressava ahir un membre de l’entorn d’Artur Mas que coneix amb detall les negociacions que hi ha en marxa entre Junts pel Sí i la CUP per desencallar la part programàtica de l’acord –la més avançada– i la investidura del pròxim president. Quin és l’estat global de la situació? A poc a poc es van coneixent detalls d’unes converses que marcaran aquesta legislatura acabada d’estrenar. Un d’ells, segons fonts coneixedores de la negociació, es basa en la inclusió de mecanismes de coordinació de conselleries en el futur Govern, que a hores d’ara no té un president clar.
Aquesta coordinació departamental seria el reflex del tarannà “col·legiat” que la CUP reclama des de l’endemà de les eleccions. Això passaria per la creació de tres grans àrees dins l’executiu: una de social, una d’econòmica i una de centrada en el procés i la seva projecció internacional. Fonts consultades assenyalen que cadascun dels responsables d’aquestes àrees podria tenir rang de vicepresident, però per fer això caldria canviar la llei. Es dóna per fet, tal com va avançar l’ARA, que Oriol Junqueras, president d’ERC, serà l’encarregat de gestionar l’àrea econòmica. Neus Munté, l’única consellera de CDC que té 100% garantida la presència en el futur executiu, podria comandar l’àrea social i seguir de portaveu, mentre que per liderar la tercera pota es perfila Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí el 27-S.
Les dues formacions independentistes del Parlament, a pesar de les diferències de plantejament, ja exploren mecanismes per desencallar la investidura. Diverses fonts consultades assenyalen que, al llarg de les últimes hores, existeix “cert optimisme” en referència al segon debat d’investidura, previst per a finals de la setmana vinent. La prudència, però, és màxima en tots els sectors que integren les converses.
El guió per al primer debat, això sí, es manté inamovible: la CUP no té cap intenció de fer Mas president, tal com han anat repetint durant i després de la campanya electoral tots els seus representants, i hi votarà en contra. Així ho van confirmar fonts de la CUP a l’ARA, que van negar que en el consell polític que es reunirà dissabte a Perpinyà hi hagi una declaració en aquest sentit. Segons diuen, aquest debat ja està superat i si Junts pel Sí presenta Mas de candidat a la presidència, la CUP votarà no, i ja avisa que l’aprovació, unes hores abans, de la declaració de ruptura al Parlament no els “estova”. “Si el nom que proposa Junts pel Sí és el d’Artur Mas, la nostra resposta és clara”, avisen. Per desencallar la investidura, l’esquerra alternativa ha posat sobre la taula de negociació diverses alternatives, que eviten concretar per no donar peu a les filtracions i especulacions. “De propostes n’hem fet moltes. JxSí les ha de recollir i concretar”, afirmen els cupaires, que confien a trobar una “solució de consens [que exclogui Mas com a president] més aviat que tard”.
De fet, des de la coalició insisteixen que l’actual president és l’únic candidat possible per liderar el futur Govern. “No farà ni un pas enrere”, assenyalen des de la sala de màquines de Convergència. “El president no farà extravagàncies”, defensa un membre de la cúpula de CDC. “O Mas és el president, o hi ha noves eleccions al març”, amenaça un alt dirigent del partit. La formació té previst un consell nacional extraordinari aquest divendres que analitzarà l’estat de la situació.
Els contactes són constants, i tant les converses de passadís com el WhatsApp treuen fum. Una delegació formada per les cúpules de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) va reunir-se al Parlament amb una nodrida representació de Junts pel Sí per saber de primera mà l’estat de les negociacions. “El no-acord seria un suïcidi”, assenyalen fonts de les entitats. Era la primera vegada que els quatre actors es trobaven després del 27-S. De fet, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va afirmar ahir que l’entitat només “intervindrà” en la negociació d’investidura si no hi ha pacte entre els dos partits, un escenari que volen descartar, ja que confien que els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord.
Marge fins al 10 de gener
Per a l’acord hi ha marge fins al 10 de gener. És la data en què es convocarien automàticament eleccions si no hi ha cap president investit. Com funciona el mecanisme parlamentari per escollir un nou cap de l’executiu? Mas necessita majoria absoluta en la primera votació de la sessió d’investidura del Parlament –es convocarà per a principis de la setmana que ve– i majoria simple en la segona, que se celebraria just dos dies després del primer debat. En aquest cas, necessitaria almenys dos vots favorables de la CUP per ser reelegit. A partir d’aleshores, Mas tindria la possibilitat de ser escollit en altres plens que es puguin anar celebrant fins al 10 de gener. Tot i les advertències d’alguns sectors de CDC, que alerten d’un nou escenari electoral al març si Mas no és president, a la CUP es mantenen ferms. “No volem arribar a eleccions anticipades, però no les acceptem com a xantatge”, va avisar ahir des de la SER la diputada cupaire Eulàlia Reguant. En tot cas, la decisió final de la CUP la prendrà una assemblea extraordinària oberta a tots els militants i simpatitzants de les formacions que integren la candidatura CUP-Crida Constituent. Una trobada, encara sense data ni format, que es convocarà quan hi hagi una proposta d’acord en ferm amb Junts pel Sí.
Forcadell obre les consultes per preparar el debat d'investidura
Per preparar el debat d’investidura, previst per dilluns, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, comença avui amb Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) i Antonio Baños (CUP) les consultes amb els líders parlamentaris. A Artur Mas el rebrà divendres.
Mas renya els consellers per filtrar debats de l’executiu
La setmana passada va estar marcada per les informacions publicades sobre l’intens debat viscut a la reunió del consell executiu arran de la declaració firmada per Junts pel Sí i la CUP per impulsar el procés al Parlament. Aquesta filtració va provocar mala maror dins de Convergència i del Govern, fins al punt que ahir el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va expressar el seu “disgust” als consellers. Així ho va apuntar la vicepresidenta, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu. “Les deliberacions són secretes”, va assenyalar Munté, que va demanar un “grau de responsabilitat” als consellers. Fonts consultades asseguren que el president està “molt molest” amb la filtració de les interioritats del Govern, i l’atribueixen “als qui ja saben que no formaran part del pròxim executiu”. La vicepresidenta va ser taxativa a l’hora de deixar clara la “desaprovació total” de les fugues d’informació, que va considerar una pràctica que cal “eradicar”. A l’executiva de CDC, celebrada dilluns, hi ha haver quatre dirigents que es van queixar explícitament de la filtració.