JxSí i la CUP tanquen la ponència de l'administració tributària catalana, la segona llei de ruptura
Els grups independentistes fan "el primer pas cap a la futura Hisenda catalana" en una setmana marcada pel xoc amb el Tribunal Constitucional
BarcelonaEl final de curs al Parlament continua marcat per l'acceleració del procés sobiranista. Si dimecres el ple desobeïa obertament el Tribunal Constitucional i admetia a tràmit la primera de les lleis de ruptura –la de l'Agència Catalana de Protecció Social–, aquest divendres JxSí i la CUP han tancat la ponència conjunta de la futura llei de l'administració tributària catalana.
La diputada de JxSí Maria Senserrich ha celebrat que amb el text –que els dos grups volen que el ple admeti a tràmit quan s'obri el curs polític al setembre– es faci "el primer pas del que ha de ser la futura Hisenda catalana". Senserrich ha subratllat que aquesta serà "l'estructura d'estat més gran".
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha remarcat que "era important poder entregar el primer text abans de marxar de vacances", però ha opinat que encara hi ha molt a debatre i que se seguirà treballant el text en comissió un cop hagi estat admès a tràmit pel ple del Parlament.
Un Consell Fiscal per assessorar el Govern
El text que els dos grups independentistes han registrat aquest divendres defineix quins seran els principals organismes que formaran part de l'administració tributària de la Generalitat. Així, a més de reforçar i dotar de més competències l'Agència Tributària Catalana, la norma preveu la creació d'un Consell Fiscal format per experts que assessorin el Govern en matèria tributària.
També es posarà en marxa la Junta de Tributs de Catalunya, una institució que ha de servir per arbitrar els conflictes entre administració i ciutadà. A més d'aquests tres organismes clau, la llei incorpora la creació d'un Institut de Recerca Fiscal i Estudis Tributaris, que estudiarà quines innovacions es poden produir en l'àrea fiscal.