Política21/01/2016

JxSí i la CUP eviten xocar al Parlament per la paga extra

Retornaran la del 2012 de manera gradual fins al 2018

O.m.
i O.m.

BarcelonaLa paga extra dels treballadors públics corresponent al 2012 va estar a punt de suposar la primera escletxa en l’estabilitat parlamentària dissenyada entre Junts pel Sí i la CUP per a aquesta legislatura. L’esquerra alternativa, juntament amb la resta de l’oposició, secundava una proposta de resolució que urgia la Generalitat a fer front durant aquest 2016 a l’abonament dels 450 milions d’euros -segons fonts de la conselleria de Governació- corresponents a la paga extra de fa quatre anys. Finalment, però, la coalició formada per CDC, ERC i onze independents va transaccionar esmenes amb la resta de grups que van permetre un acord unànime per tornar aquesta quantitat als treballadors públics de manera gradual abans que s’acabi el primer trimestre del 2018.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l’entesa també hi van participar els sindicats, a qui la CUP va presentar com els “autèntics protagonistes” del pacte, que va arribar poc abans de la votació. La mesura aprovada per totes les forces de l’arc parlamentari afectarà els 200.000 treballadors que té la Generalitat, que també es van quedar sense la paga extra dels anys 2013 i 2014. Segons va explicar el diputat Sergi Sabrià, de Junts pel Sí, el redactat original de la proposta de resolució tenia un impacte pressupostari immediat de 1.800 milions d’euros, resultant de sumar les xifres pendents dels anys compresos entre el 2012 i el 2014. “Calia posar-hi una dosi de realisme, perquè tots sabem que la Generalitat no té prou fons per fer front a aquesta despesa”, va argumentar Sabrià.

Cargando
No hay anuncios

Dinàmica pressupostària

El calendari per retornar les pagues extres del 2012, el 2013 i el 2014 s’elaborarà a la taula de funció pública, que aplega representants del Govern i dels sindicats. La proposta obliga a presentar un pla per recuperar la totalitat dels dies de permís i de vacances per raó d’antiguitat en l’exercici 2016. Una de les qüestions que planen sobre la mesura és la dinàmica pressupostària de la Generalitat, ara en mans d’Oriol Junqueras. Segons fonts governamentals, la mesura de pagament gradual està garantida en cas de pròrroga dels comptes. Les mateixes fonts raonen que els pressupostos del 2015 ja tenien “contingències” que atorguen marge de maniobra en cas que no es facin comptes nous a la primavera.

Cargando
No hay anuncios

Abans de presentar pressupostos per a aquest any, el Govern vol tenir assegurat que tinguin suport parlamentari. Junts pel Sí intentarà que la CUP s’hi avingui, però sense tancar-se a altres grups. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler estendre la mà a Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Puigdemont vol que els nous comptes siguin “expansius”, però això dependrà del fet que també ho sigui la previsió d’ingressos. El pla de xoc pactat vertebrat amb la CUP, defensen al Govern, requereix uns pressupostos sòlids que el sostinguin, perquè amb pròrroga, argumenten, només es pot fer front a una part.

El debat sobre els números està íntimament lligat amb el rumb sobiranista. Tant el PP com Ciutadans van atacar el Govern perquè creuen que descuida aspectes “prioritaris” per a la ciutadania. María José García Cuevas, una de les diputades més bel·ligerants amb el sobiranisme, va acusar l’executiu de centrar els recursos en la “propaganda, el clientelisme i la internacionalització” del procés, i de passada va carregar contra la “fràgil estabilitat” del pacte entre Junts pel Sí i la CUP. Les dues formacions independentistes van salvar ahir el primer escull d’una activitat parlamentària que exigirà molta negociació i pacte.