PROCÉS DE DESCONNEXIÓ
Política05/04/2016

JxSí i la CUP acorden la major part de la moció rupturista però votaran per separat en relació al paper dels Mossos

El text conjunt insta el Parlament a reiterar "els objectius continguts en la declaració del 9-N" i a seguir "portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades" per assolir la independència

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaAcord 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP en bona part de la moció que dijous votarà el Parlament i que ratifica els objectius de la declaració de ruptura del 9 de novembre i que el Tribunal Constitucional (TC) ja ha declarat inconstitucional. Així, poc abans de les 6 d'aquest dimarts, quan es tancava el període per registrar esmenes, els dos grups han entrat conjuntament una esmena comuna a tota la moció que, en bona mesura, aconsegueix trobar un punt d'entesa entre els 72 diputats independentistes, per bé que aquesta no serà completa, tal com havia avançat l'ARA que es perseguia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el text comú es divideix en vuit punts –la moció original de la CUP en tenia sis–, tot i que en dos d'ells no han aconseguit assolir l'acord i Junts pel Sí ja ha avisat que hi votarà en contra, motiu pel qual previsiblement no tiraran endavant.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el primer article conflictiu és el tres, el qual "encoratja els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'estat espanyol", en referència a l'Audiència Nacional, que està actuant contra les institucions i els representants electes que donen suport a la resolució rupturista –l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, precisament aquest dimarts s'ha negat a declarar davant el jutge apel·lant a la desobediència–. Tampoc hi ha acord en el quart punt, el qual insta el Govern a "desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l'estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial", en la mateixa línia del punt anterior.

Pel que fa a l'altre punt polèmic de la moció original, el qual reiterava la declaració del 9-N i "la seva vigència i el seu contingut" i, per tant, instava a "no atendre el contingut de la sentència" del TC que la declarava inconstitucional, sí que ha pogut ser transaccionat. Finalment, el text conjunt "ratifica la [...] ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament, per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya, i per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts de la declaració 1/XI del 9-N".

Cargando
No hay anuncios

En els altres cinc punts també s'ha assolit l'entesa i, per tant, dijous tiraran endavant. Així, en el segon, es mostra el suport als ajuntaments "avui investigats i criminalitzats" pel suport a la declaració rupturista –els quals es troben en aquest mapa, si han fet públic el requeriment de l'alt tribunal–. Els últims punts, al seu torn, pretenen garantir el compliment dels objectius aprovats en aquesta resolució del 9-N.

En aquest sentit, la moció transaccionada insta el Govern a presentar en un màxim de 60 dies "l'estat i el pla d'execució de totes i cadascuna de les mesures" de l'annex social de la declaració, així com un "pla d'actuació per fomentar la participació ciutadana relatiu a la fase preconstituent del procés constituent". De la mateixa manera, el text expressa el suport "a les iniciatives que des de la societat civil organitzada es desenvolupin per tal d'avançar en un procés preconstituent" i insta el Govern a incloure una partida pressupostària per "finançar el pla d'actuació per fomentar la participació ciutadana" en aquesta fase preconstituent.

Cargando
No hay anuncios
L'argumentació del rebuig de la majoria de la mesa del Parlament a les peticions de reconsideració de l'admissió a tràmit de la moció de la CUP