JxCat tira endavant la moció contra ERC i recupera l'alcaldia de Calonge gràcies al suport del PSC, el PP i Republicans

Esquerra parla de "pacte de la vergonya" i s'obre un nou capítol de retrets entre socis

A l'esquerra, el nou alcalde, Jordi Soler (JxCat); i a la dreta el batlle sortint, Miquel Bell-lloch (ERC)
Maria Garcia
01/10/2020
4 min

Calonge i Sant AntoniA partir d'aquest dijous, a Calonge i Sant Antoni, l'1 d'octubre no només serà recordat pel referèndum del 2017, sinó també per la moció de censura que ha retornat a l'alcaldia Jordi Soler (JxCat) després de fer fora Miquel Bell-lloch (ERC). Una maniobra política que ha aixecat molta polseguera perquè ha esdevingut l'enèsim enfrontament entre els socis de la Generalitat i, sobretot, pels aliats que ha escollit el cap de llista de JxCat per tornar a ser alcalde: el PSC i el PP, a més de Republicans, una candidatura local. "Mai he donat importància a les sigles en un poble, pertanyen a l'esfera privada de cadascú i, per tant, s'han de respectar", ha justificat Soler amb la vara d'alcalde a les mans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els darrers 40 anys només s'han presentat dues mocions de censura al municipi, la del 2008 i l'actual, i les dues les ha guanyat la mateixa persona: Jordi Soler, que ha sigut alcalde de Calonge i Sant Antoni durant més de 15 anys (entre el 2003 i el 2007, i entre el 2008 i el 2019). Durant el seu discurs, Soler ha argumentat la seva decisió "davant la inactivitat" de l'anterior equip de govern i per la seva "manca de rigor, eficàcia i eficiència". "El poble va a la deriva", ha afirmat durant la presentació de la moció.

Fins a aquest dijous governava a Calonge la coalició formada per ERC (5) i Avancem (2). En un principi també formava part del pacte el regidor de Republicans, Norbert Botella, però va sortir del govern a mitjans d'abril i ara s'ha aliat amb l'oposició per formar part del nou equip de govern. El fins ara alcalde, Miquel Bell-lloch, no tenia la majoria absoluta del ple (9), cosa que li ha impedit tirar endavant diverses propostes durant els dos anys de legislatura, que a més ha estat marcada pel temporal Glòria i la pandèmia. Una manca de suports al ple que l'oposició ha aprofitat per unir-se i arrabassar-li l'alcaldia.

Bell-lloch, visiblement emocionat durant el seu discurs, ha qualificat el pacte entre JxCat, el PSC, el PP i Republicans "d'obscur" i "vergonyós", i ha criticat que no tenen "cap projecte conjunt". A més, ha deixat clar que vigilarà que Soler no s'apugi el sou després d'haver votat a favor de la rebaixa del salari de l'alcalde. "Ens han fet més forts", ha indicat abans de retreure als regidors signants de la moció que són un "exemple de com no ha de ser una oposició" i d'assegurar que darrere de la maniobra política hi ha "interessos personals". "És lamentable l'espectacle que estan fent aquí", ha sentenciat.

Per la seva banda, els regidors del PSC (3), el PP (1) i Republicans (1) han justificat l'acord signat amb JxCat (4) per la "inoperància" i "inactivitat" del fins ara govern municipal. "Reconec que, en cap cas, preveia votar a favor de Soler, però la meva consciència m'obliga a ser part de la solució i no del problema", ha admès el popular Alberto Mas, que ha sigut desautoritzat obertament per la direcció del PP. És més, l'executiva popular va deixar clar en un comunicat que "habilitaria els mecanismes estatuaris pertinents" per impedir que el regidor secundés la moció, però el cert és que Mas ha acabat votant a favor de Soler. A través d'un comunicat, el PP ha informat aquesta dijous a la tarda que ha obert un expedient disciplinari al regidor de Calonge perquè el partit de Pablo Casado li va dir que no podia secundar la moció.

Crits i retrets

El ple, que ha coincidit amb el tercer aniversari de l’1-O, s’ha pogut seguir des d’una pantalla gran a la plaça de la Concòrdia de Calonge, situada davant de la sala de plens. Una vuitantena de veïns han seguit una sessió plenària marcada pels retrets entre els regidors i pels crits dels assistents que s’han anat sentint durant les diferents intervencions. "Vergonya!", "Tongo" i "Fora!" han sigut les exclamacions més repetides, especialment quan han parlat els representants del PSC, el PP i Republicans. Per contra, la més aplaudida ha sigut la regidora d’Avancem.

En canvi, durant el discurs de Soler no s’han sentit retrets. "La seva família és aquí, per això ningú crida", aclareix a cau d’orella la Glòria, una veïna que està "molt trista i decebuda" pel pacte que ha signat l'oposició. "No vaig votar ERC i [Bell-lloch] i no m’agradava gaire com a alcalde. Però estic molt en contra de la moció de censura; és molt injust, fa fàstic la política".

Els enfrontaments arriben a les xarxes

Amb motiu de la moció de censura, alguns dels dirigents més destacats d’ERC a les comarques gironines, com els diputats Sergi Sabrià i Anna Caula, han assistit al ple per donar suport a Bell-lloch i han aprofitat per carregar contra els signants de la moció per haver assolit un pacte "de la vergonya" que, segons Sabrià, "ajunta només els interessos per recuperar la cadira". "És un pacte que no ajuda Calonge, però que tampoc ajuda el país i que és prou representatiu que hagi passat avui", fent referència al tercer aniversari de l’1-O.

El diputat republicà, a través d’un missatge a Twitter, també ha criticat la moció, i ha recordat que Jordi Soler és representant de JxCat, liderat per Carles Puigdemont, i fins i tot ha parlat d'una aliança amb "el PP de Díaz-Ayuso i el PSC de Miquel Iceta".

Aquesta referència l'ha criticat ràpidament la regidora de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi, que ha recordat a Sabrià que sap "perfectament" que els de Calonge no són regidors del partit de Puigdemont: "No cal que menteixis per rascar quatre vots, que és de perdedors".

Quan Soler es va presentar a les eleccions municipals del 2019 ho va fer sota les sigles de JxCat-Junts i com a afiliat del PDECat, segons afirmava ell mateix a la seva pàgina web. Ara, però, fonts de JxCat asseguren que no és afiliat del nou partit que ha impulsat Puigdemont, i fonts del Partit Demòcrata afirmen que tampoc és associat seu.

stats