JxCat reclama a Aragonès que pari els peus a Rufián

El portaveu d'ERC a Madrid ha criticat les suposades reunions de l'entorn de Puigdemont amb gent vinculada al Kremlin: "Es creien James Bond"

3 min

BarcelonaTenir algun vincle, per petit que sigui, amb el president rus, Vladímir Putin, és des de la invasió d'Ucraïna una rèmora per a qualsevol polític. Ho sap Carles Puigdemont, que tot i que no hagi coincidit mai amb ell, veu com aquests dies li tornen a recordar els suposats vincles entre el seu entorn, particularment el seu cap d'oficina, Josep Lluís Alay, i gent pròxima al Kremlin. El PP i Cs van fer mans i mànigues la setmana passada al Parlament per defensar que calia expulsar JxCat del Govern perquè eren poc més que "còmplices" de Rússia. I això que, més enllà d'Alay, l'altra teòrica gran vinculació amb el Kremlin l'havien trobat en Víctor Terradellas i els seus "10.000 soldats russos" disposats a defensar la independència de Catalunya: "Es va cagar a les calces", deia Terradellas en una conversa intervinguda per la policia en referència a un Puigdemont a qui no devia haver agradat la idea si és que en algun moment algú l'hi va suggerir. Els dards del PP i Cs s'han convertit en innocus per a l'expresident, però no quan li arriben des del seu soci de Govern. Aquest dimarts ha sigut el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui ha carregat contra els contactes amb Rússia de l'entorn de Puigdemont, i JxCat no s'ho ha pres gens bé, fins al punt que el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha traslladat el malestar del seu partit al president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la Vicepresidència expliquen que Puigneró ha demanat a Pere Aragonès si les "intolerables" declaracions de Rufián representen la posició d'ERC. El malestar també l'han expressat en públic i, per exemple, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha titllat Rufián d'"ignorant", de "miserable" i de "portaveu oficial de les clavegueres de l'Estat". No ha sigut l'únic dirigent del partit en mostrar una posició similar, tot i que Puigdemont ha preferit limitar-se a repiular el post de Sànchez. "El que ha dit avui ERC en boca del seu portaveu a Madrid és molt greu i són declaracions impròpies d'un dirigent del partit", ha opinat des del Parlament Albert Batet, que ha convidat Rufián -també Puigdemont, Alay i el seu advocat, Gonzalo Boye- a comparèixer a la cambra per explicar-se. "Amb qui ha parlat? Quines proves té? O és que ha comprat gratuïtament el relat de les clavegueres de l'Estat?", ha preguntat abans de tancar amb una última reflexió: "A ningú se li escapa que avui ha començat una important vaga contra una conselleria d'ERC. Fer cortines de fum no és la millor manera republicana de governar un país". JxCat ha demanat "a tots els nivells" una "rectificació urgent" de Rufián i la desautorització per part d'Esquerra que, almenys en públic, fins ara no ha arribat. De fet, el mateix Rufián ha penjat el vídeo al seu perfil de Twitter: "Per a qui vulgui vincular-nos a Putin".

Què ha dit Gabriel Rufián per haver molestat tant JxCat? En roda de premsa i a pregunta d'un periodista a qui no acostuma a respondre (Rufián qualifica habitualment el seu mitjà de "bombolla mediàtica de l'extrema dreta"), el portaveu republicà ha dit que l'entorn de Puigdemont que es reunia amb gent propera al Kremlin "són senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond". No ha acabat aquí i després de reconèixer que s'estava "contenint", ha subratllat que no els representen i que aquelles reunions eren "d'una frivolitat terrible, simplement per fer-se un selfie en segons quins despatxos". Rufián també ha assegurat que l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva podria haver mantingut les mateixes reunions i no ho va fer: "Mai ha representat la nostra línia de política internacional reunir-nos amb sàtrapes".

A la CUP tampoc han agradat les paraules del portaveu d'ERC. "Amb la que està caient, la situació de descrèdit de la política i l'independentisme, potser caldria evitar donar segons quins espectacles i segons quins xous i evitar donar ales a l'extrema dreta i a les preguntes i interpel·lacions que fan", ha assenyalat el diputat Xavier Pellicer, que no ha entrar a discutir el fons de les declaracions de Rufián. "Demanem certa rigorositat i respecte per tota la resta de companys de viatge dins l'independentisme", ha afegit.

Aquest mateix dimarts El Confidencial publica que Alay es va reunir a Moscou amb agents d'intel·ligència, periodistes i un conseller del ministeri d'Energia rus el febrer del 2020. Fa uns mesos era el New York Times el que citava un suposat informe de la intel·ligència europea (que no s'ha atribuït mai a cap organisme concret) que detallava aquests contactes. Alay no ha negat algunes de les reunions, però sí que l'objectiu fos aconseguir la implicació militar russa o el suport de Putin per assolir la independència de Catalunya.

stats