JxCat confia en Puigdemont per guanyar a Europa i als municipis
Puigdemont crida a "maximitzar" el vot republicà optant per la seva candidatura
BarcelonaA la seu de JxCat al carrer Jesús de Barcelona –local que la candidatura té llogat només per les campanyes electorals– hi ha una frase recurrent: "Sempre ens falta una setmana de campanya". Una manera de dir que a mesura que passen els dies creuen arreplegar més suport entre la ciutadania. En aquesta campanya per al 26 de maig JxCat té aquesta sensació: amb Carles Puigdemont liderant les últimes enquestes de les eleccions europees, JxCat torna a confiar en l'efecte remuntada del 21 de desembre per guanyar el 26 de maig i que l'embranzida que ha agafat l'expresident en la recta final es traslladi a l'Ajuntament de Barcelona i a la resta de municipis de Catalunya. És per això que el missatge més repetit aquests últims dies pels dirigents de JxCat ha estat apel·lar al "doble vot", perquè la ciutadania opti per la mateixa papereta a l'Eurocambra i a la seva ciutat.
En el cas de la capital catalana, la voluntat d'arrossegar el vot de Puigdemont en benefici de Forn s'ha escenificat amb més referències a l'expresident en els discursos i també en la imatge: si bé a l'inici de la campanya, de fons a tots els actes, hi havia una imatge de Forn, els últims dies s'ha canviat per una fotografia de Puigdemont i el cap de llista empresonat.
Per guanyar les eleccions i assolir l'objectiu, aquest divendres en el míting final de campanya, a la sala Barts de Barcelona, l'expresident i cap de llista a les eleccions europees ha reclamat "maximitzar el vot republicà" optant per JxCat, que, ha dit, és el vot "realment rupturista amb el règim del 78". "Som els que temen més i els que els fem més por. Som els que podem derrotar Josep Borrell (PSOE) quan vagi a explicar sopars de duro a Europa perquè ja ho hem fet. Ja l'hem obligat a respondre preguntes incòmodes a l'exterior", ha dit davant d'un miler de persones, i també s'ha compromès a internacionalitzar el Procés a les institucions europees i "ajudar" a resoldre el conflicte.
Forn es compromet a ser el 15 de juny a la capital catalana per "recollir la vara d'alcalde"
Per la seva banda, des de Soto del Real, l'exconseller i cap de llista de JxCat a la capital, Joaquim Forn, ha intervingut per fer una crida a aprofitar les últimes hores abans del 26-M per convèncer "tots els indecisos". Forn s'ha compromès a ser a Barcelona el dia 15 de juny, quan es constitueixen els ajuntaments, per prendre possessió de regidor i "recollir la vara d'alcalde". "Hi seré", ha promès, emulant l'experiència dels diputats presos electes al Congrés el 21 de maig passat.
Forn ha definit JxCat com la candidatura del "vot útil" per construir una majoria independentista a l'Ajuntament de Barcelona, davant el possible pacte d'ERC amb els comuns, i també ha cridat a la participació de la ciutadania per donar una "resposta clara i contundent" a les suspensions dels diputats processats per rebel·lió.
En la mateixa línia, el número quatre de la candidatura, Ferran Mascarell, ha apel·lat al vot progressista que tradicionalment optava pel PSC, davant l'actitud del PSOE amb el Procés. "Em fa vergonya que homes i dones que venen de la meva tradició política socialista acceptin el que ha passat avui al Congrés. Tampoc és acceptable que no denunciïn l'existència de presos polítics i exiliats", ha sentenciat.
Artadi carrega contra els comuns: "Sou uns falsos revolucionaris i uns falsos demòcrates"
La candidata Elsa Artadi ha fet el discurs més dur del míting final, carregant sobretot contra l'alcaldessa Ada Colau i el cap de files socialista, Jaume Collboni. Artadi ha titllat els comuns de "falsos progressistes, falsos revolucionaris i falsos demòcrates" per haver votat Meritxell Batet com a presidenta del Congrés i voler governar amb Pedro Sánchez. També ha criticat Jaume Collboni, a qui ha definit com el "nou majordom" de la política catalana, asseverant que en aquesta campanya ha parlat més de "Jose Luis Rodríguez Zapatero, Pedro Sánchez i Alfredo Pérez Rubalcaba" que de Barcelona. Artadi també ha repartit contra Meritxell Batet. "La seva primera decisió ha estat suspendre els diputats, suspendre els seus drets. Això sí, en un català perfecte. Aquest és el gest de Pedro Sánchez", ha exclamat.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit que Barcelona ha renunciat a ser la capital de Catalunya amb Ada Colau, malgrat les crítiques. "Després de 4 anys de govern de Colau, Barcelona ha abdicat de ser la capital de Catalunya. Necessitem que la capital del nostre país estigui al costat dels ciutadans, dels drets i de les llibertats, al costat correcte de la història", ha asseverat.
També ha remarcat que és important tenir un alcalde independentista a Barcelona. "Cal que Barcelona tingui un alcalde independentista per anar junts cap a la independència. Espero que quan en Forn sigui alcalde pugui veure a l'altre costat de la plaça Sant Jaume una pancarta que reclami la llibertat dels presos i exiliats", ha afirmat, en al·lusió a la investigació que té oberta ell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mantenir el llaç groc al Palau de la Generalitat.
Mas situa JxCat com el "canvi": "ERC és la continuïtat de les polítiques de Colau"
L'expresident Artur Mas, per la seva banda, ha situat JxCat com la candidatura del "canvi" enfront la resta. A parer seu, ERC, amb qui es disputa l'electorat independentista, és la "pura continuïtat" de les polítiques d'Ada Colau, mentre que el PSC tampoc pot ser el "canvi" perquè ha governat "molts anys" Barcelona. També s'ha referit a Manuel Valls: "És un canvi, sí, però cap a un daltabaix". "És una candidatura liderada per un repudiat de la República Francesa a les ordres dels poders fàctics de Madrid", ha sentenciat sobre l'ex primer ministre de França, que té el suport de Ciutadans. L'expresident ha acabat la seva intervenció, en un to vehement, amb una crida final que ha fet aixecar el públic de la sala Barts: "Fem que Quim Forn sigui alcalde de Barcelona i, a Europa, veuran que és la capital de la llibertat. Fem que la llista de Puigdemont sigui la més votada i, a Europa, veuran que Catalunya és el país de la llibertat".
Les perspectives electorals
JxCat valorarà aquestes eleccions en funció del resultat que tregui a Barcelona, a Europa i a la resta de municipis del país. L'èxit de la candidatura a l'Eurocambra seria obtenir fins a tres eurodiputats i que, a banda de Puigdemont, també siguin escollits els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Tot i això, dos escons també seria un bon resultat, apunten fonts de la candidatura, perquè no compten amb l'aliança d'altres partits de l'Estat –en aquests comicis és circumscripció única– i això ja implicaria tenir un bon resultat a Catalunya.
Pel que fa a la capital catalana, la llista de Forn i Elsa Artadi aspira a poder formar govern amb Esquerra o, com a mínim, situar Ernest Maragall en la dicotomia de triar entre ells o els comuns –cosa que podria afectar el Govern de la Generalitat–. En el cas del territori, per a JxCat la clau és mantenir-se com a primera força a Catalunya, malgrat que ja assumeix una baixada de suports a favor d'ERC en relació al 2015 –quan l'antiga CiU va aconseguir 669.668 vots per davant del PSC i els republicans–. Amb els resultats a la mà, JxCat valorarà el cicle electoral sencer, tenint en compte que el 28-A no va anar bé malgrat salvar els mobles (ERC va doblar JxCat en suports) i, alhora, decidirà el seu futur com a formació.