JxCat i el PDECat ja fan vides separades al Congrés

La negociació dels comptes ampliarà les diferències

La portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, durant el debat de pròrroga de l’alarma.
M.f.f.
01/11/2020
3 min

MadridEl grup parlamentari plural al Congrés des de dijous passat té oficialment un nou actor. En l’amalgama de 12 diputats formada per Junts per Catalunya, Més País, Compromís i el BNG s’hi han afegit unes noves sigles: les que formen els quatre diputats del PDECat. La votació de la pròrroga de fins a sis mesos de l’estat d’alarma va consumar el divorci entre les dues formacions postconvergents a Madrid. JxCat va decidir a última hora abstenir-se. El diumenge abans, el PDECat, capitanejat pel diputat Ferran Bel, ja havia avançat que hi votaria a favor. Els quatre diputats del PDECat van escenificar les divergències en una roda de premsa per separat al pati del Congrés, tot i que Bel va negar “cap ruptura” dins del subgrup parlamentari i va assegurar que la relació de moment “es manté”. La portaveu de Junts, Laura Borràs, va ser la que va defensar l’abstenció des de la tribuna de l’hemicicle.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PDECat continuarà dins del grup plural i seguirà coordinant-se amb Borràs, però la votació de l’estat d’alarma ha escenificat un punt de no retorn que culminarà amb les eleccions per separat al Parlament de Catalunya. Pel camí, la negociació dels comptes les pròximes setmanes ampliarà les diferències. Bel ja està tenint interlocució pel seu compte amb el govern espanyol i té intenció de permetre la tramitació en el debat d’esmenes a la totalitat que se celebrarà ja la setmana que ve. Borràs, en canvi, assegura que espera encara que des de l’executiu de Pedro Sánchez es posin en contacte amb ella. L’estratègia del PDECat és marcar el camí i deixar en mans de JxCat decidir si s’hi suma o no, com va passar amb la pròrroga de l’estat d’alarma.

L’horitzó electoral de Borràs

L’evolució dels pròxims mesos també dependrà del futur de Borràs a Barcelona, que té pendent marxar-hi per presentar-se a les eleccions al Parlament. Encara no està clar en quina condició, però la intenció de la portaveu és fins llavors compaginar-ho amb l’escó al Congrés. En paral·lel, té obert un procés al Tribunal Suprem després que la cambra baixa acceptés tramitar el suplicatori per les presumptes irregularitats comptables de la seva època com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Té el suport de tres diputats més al grup: l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, Míriam Noguerras i Mariona Illamola. Per la part del PDECat, a més de Bel són Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell.

Bel, de fet, és el portaveu del grup plural a la comissió de pressupostos del Congrés que aquesta setmana ja començarà a treballar-hi. De moment el PDECat considera que hi ha marge per negociar. Però tot dependrà de les esmenes, sempre a nivell econòmic, que els accepti el ministeri d’Hisenda. Els punts que els haurien fet tirar enrere són dos: apujar impostos a la sanitat privada i també a l’escola concertada. Però l’esborrany acordat entre el PSOE i Unides Podem no ho preveu -una picada d’ullet tant al PNB com a Ciutadans, que assegura que era una de les seves exigències per seure a negociar.

A principis de setembre el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va avançar que comptava amb el PDECat per ampliar majories si acabava trencant amb Junts per Catalunya. Borràs assegurava ahir en una entrevista a Nació Digital que no hi havia “cap ruptura” al subgrup parlamentari. Però és un fet que els dos partits també fan vides separades a Madrid.

stats