L’HORITZÓ ELECTORAL
Política16/10/2020

JxCat i el PDECat ja negocien el divorci

Fonts dels dos partits asseguren que en el terreny local es mantindran els pactes allà on governin, tret que el territori hi posi pegues

N.o.
i N.o.

Barcelona“Anirem sols”, afirma un alt dirigent del PDECat quan se li pregunta per les converses amb JxCat. Després de mesos d’estira-i-arronses sembla que finalment les dues formacions assumeixen la competició electoral i, segons ha pogut saber l’ARA, ja negocien la convivència després del divorci. Hi ha bàsicament dues qüestions: què passa amb la governabilitat de les institucions allà on estan presents -Parlament, Congrés de Diputats i administració local- i el repartiment dels recursos derivats de la representació institucional.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels dos partits asseguren que en el terreny local es mantindran els pactes allà on governin, tret que el territori hi posi pegues. Des de les direccions s’ha traslladat als càrrecs territorials que estiguin tranquils en aquest sentit perquè no tenen la intenció d’afectar la governabilitat. Segons fonts coneixedores de les converses, entre els encarregats d’abordar aquesta negociació hi ha el responsable de política municipal del PDECat i alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el secretari d’organització de JxCat, David Saldoni. Tots dos compten ja amb el precedent de CiU a l’hora de gestionar una situació així: abans del divorci, el juny del 2015, Convergència i Unió van presentar-se conjuntament a les eleccions municipals i van conviure fins a les municipals del 2019 en molts casos. Pel que fa a les cambres parlamentàries, es mantindran els grups però poden votar diferent, tal com ja va passar al Parlament amb el rebuig del PDECat a limitar el lloguer.

Cargando
No hay anuncios

Una altra cosa són els recursos. A escala local prevaldrà l’autonomia de cada municipi i entitat supralocal, però serà diferent al Parlament i al Congrés de Diputats.

A la cambra catalana, on el repartiment de recursos entre el grup parlamentari de Junts i el PDECat ja ha estat polèmic des de l’inici de la legislatura, es preveu mantenir l’acord actual, ja que la legislatura té data de caducitat i les eleccions s’esperen el 14 de febrer.

Cargando
No hay anuncios

El punt crític

Al Congrés i al Senat, on en teoria hi ha legislatura fins al 2023, també serà una altra cosa. On el PDECat té més força és a la cambra baixa, ja que hi ha quatre diputats de Junts i quatre del Partit Demòcrata -Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell-. En canvi, al Senat tots els membres van estripar el carnet del PDECat i es van fer de Junts. Des de la formació de David Bonvehí defensen que els correspon la meitat dels recursos del grup del Congrés d’acord amb els diputats que té cada partit. Fonts de JxCat, en canvi, prefereixen arribar a un acord global i recorden que al Senat no hi ha cap representant del PDECat i també s’hi reparteixen recursos. La qüestió ha de quedar resolta en les pròximes setmanes.