JxCat i el PDECat escenifiquen la seva fractura: voten i compareixen per separat al Congrés
Els de Bonvehí diuen sí a l'estat d'alarma, mentre que Borràs defensa l'abstenció
MadridHan hagut de passar algunes setmanes, però JxCat i el PDECat ja comencen a actuar al Congrés en coherència amb el que són: dos partits diferents. Els vuit representants de l'espai postconvergent estan integrats al grup plural –s'hi mantindran perquè comparteixen grup de manera instrumental amb altres formacions polítiques–, però aquest dijous han votat per primera vegada per separat. Els quatre diputats del PDECat –Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Canadell– han optat per avalar la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig, tal com ja va anunciar el partit diumenge al vespre quan Pedro Sánchez el va anunciar. Per la seva banda, els quatre diputats de JxCat –Laura Borràs, Míriam Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola– s'abstindran.
"No significa cap ruptura del subgrup parlamentari dins del grup parlamentari. No forma part de l'actualitat del dia d'avui", ha deixat clar Bel en declaracions als mitjans al pati del Congrés. Diferent és el fet de votar separadament, ara que les dues formacions polítiques ja no comparteixen govern a la Generalitat. "Enteníem que podia tenir un sentit [mantenir la unitat], però la consellera Àngels Chacón va ser cessada de manera unilateral i sense consultar", ha manifestat l'exalcalde de Tortosa. L'exconsellera d'Empresa és l'única candidata a les primàries del PDECat de cara a les eleccions del 14 de febrer. Bel ha recordat que al Parlament els dos partits ja han votat de manera diferent, tal com va passar per primer cop en la llei de regulació del preu del lloguer el 9 de setembre –quatre diputats del PDECat van votar-hi en contra.
Bel s'ha pronunciat en declaracions als mitjans, atès que qui ho ha fet a la tribuna de l'hemicicle ha sigut Borràs. Encara és una incògnita si la nova situació portarà JxCat i PDECat a decidir repartir-se el temps en debats en els quals adoptin posicions diferents, però aquest dijous només ha intervingut Borràs. Sigui dins l'hemicicle o fora, a nivell de discurs, les dues organitzacions han coincidit que Sánchez havia de comparèixer per defensar l'estat d'alarma i l'exconsellera de Cultura ha demanat que no es consideri un èxit que doni explicacions cada dos mesos quan hauria de ser la seva "obligació" retre comptes davant la cambra baixa.
Més enllà d'això, el PDECat ha optat pel sí perquè considera que era l'única opció adequada atesa l'emergència sanitària i la necessitat de tenir l'instrument per restringir la mobilitat. En canvi, JxCat ha defensat l'abstenció "per responsabilitat" però ha advertit que no podia votar-hi a favor perquè el decret no permet qüestions que els governs que han de gestionar l'estat d'alarma estan reclamant, com per exemple el teletreball o adoptar mesures asimètriques, ha subratllat Borràs. Tots dos partits havien presentat esmenes i la votació també ha reflectit la divisió: el PDECat s'ha abstingut a la de JxCat i JxCat ha votat en contra de la del PDECat.