JxCat optarà per l'abstenció en la primera sessió d'investidura de Pere Aragonès
Hi ha hagut veus que defensaven votar que no
Junts per Catalunya s'abstindrà a la votació d'aquest divendres per investir Pere Aragonès 132è president de la Generalitat. Així ho ha decidit l'executiva del partit, segons fonts consultades per l'ARA, després de constatar que no hi ha acord amb Esquerra i que no es donen les condicions, a parer seu, per forjar un executiu "estable" i "sòlid". En tot cas, en la línia de les declaracions públiques que va fer dimarts el secretari general del partit, Jordi Sànchez, esperen arribar a un acord en "dies o setmanes".
La pressió que han exercit tant Esquerra com la CUP, les bases de la qual han donat suport al preacord rubricat aquest dijous al matí, no ha sigut suficient per fer canviar de posició Junts. Segons fonts coneixedores, hi havia dirigents que fins i tot s'inclinaven per votar en contra, malgrat que finalment hi ha hagut més veus favorables a l'abstenció. Al partit hi ha malestar per com Esquerra ha pilotat la negociació, i els recriminen que han prioritzat tenir lligats els vots de la CUP (9) que els 32 de Junts. "Hauran de seguir negociant amb nosaltres", afirma un dels dirigents consultats, mentre que els republicans asseguren que si no s'ha avançat és perquè JxCat ha optat per una estratègia d'alentir les negociacions.
El posicionament de la direcció de JxCat només s'ha pres per a la primera volta del debat d'investidura, ja que esperen fixar el sentit del vot de la segona volta en funció de les converses que hi pugui haver en els pròxims dies i segons com s'avanci. Amb l'abstenció de Junts, la investidura de Pere Aragonès serà fallida –aconseguirà 42 vots favorables de 135, xifra que el deixa lluny de la majoria absoluta– i cal veure si es repeteix la mateixa correlació en la segona volta d'aquest debat d'investidura, que pot ser diumenge o dimarts. Si en cap dels dos casos prospera la investidura, s'obrirà un termini de dos mesos fins a la convocatòria d'eleccions, en què les forces independentistes tenen la voluntat de seguir negociant per formar govern. El que és cert, però, és que en les últimes 48 hores els contactes han sigut mínims: aquest dijous, el dia abans de la investidura, els equips negociadors no s'han ni trobat.
Punts de fricció
L'escull principal sobre l'estratègia independentista és on s'ha de cuinar, ja que el partit de Carles Puigdemont defensa que sigui en el Consell per la República i Esquerra, juntament amb els cupaires, volen crear un altre òrgan de coordinació del Procés. A parer de JxCat, si ells accepten explorar la taula de diàleg, els d'Oriol Junqueras han de facilitar que el CxR sigui un òrgan decisori. Aquest dimecres, en una reunió a la tarda al Parlament, els republicans van fer una proposta de reforma del Consell a la qual han de respondre des de JxCat, però la diferència continua sent el tempo: ERC vol crear igualment el nou òrgan estratègic i que des d'allà es replantegi el Consell, mentre que Junts demana que els republicans s'impliquin a fons en l'ens a l'exili –a través de Marta Rovira– i que es canviï des de dins.
Aquest, però, no és l'únic escull, ja que al voltant de la negociació sobre el Procés també sobrevolen les discrepàncies en relació amb l'estructura del Govern. Tot i que a 24 hores de la investidura no hi han entrat a fons, ja s'intueixen preferències diferents a l'hora d'abordar l'executiu. Sànchez ja va deixar clar dimarts que volen liderar la gestió dels fons europeus des d'Economia, a més de la sortida de la pandèmia des de Salut. Esquerra, per la seva banda, aspira a portar des de Presidència els recursos de la UE Next Generation, mentre que també vol preservar les conselleries socials.
Un altre dels problemes és el programa que es desgrana del document pactat entre els republicans i la CUP, que inclou mesures que no comparteixen des del partit de Carles Puigdemont. Un dels punts és el "pla i calendari de recuperació dels centres privats i concertats cap a l'educació pública de forma acordada" o tot el que té a veure amb barrar el pas a la col·laboració publicoprivada. Aquest dijous, en roda de premsa, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat a Junts que se sumi al pacte fet amb Esquerra, mentre que els republicans argumenten que el preacord cupaire es pot fer encaixar amb l'eventual pacte a què s'arribi amb JxCat.