Política17/04/2019

JxCat afirma que implementar l'1-O vol dir que l'Estat reconegui una relació bilateral

Diu que si no poden parlar d'autodeterminació amb el PSOE, "no poden parlar de res"

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaJxCat afirma que va a Madrid a defensar la "implementació" del referèndum de l'1 d'Octubre, en què el 90% dels participants van optar pel sí a la independència. Ara bé, en què es tradueix això al Congrés de Diputats? Per a la candidatura de l'expresident Carles Puigdemont, fer efectius els resultats de l'1-O vol dir "posar sobre la taula el reconeixement del dret a decidir i el dret a l'autodeterminació". "Si podem parlar d'això, podrem parlar de tot, d'investidura o pressupostos. Si no podem parlar d'això, no podem parlar de res", ha expressat el conseller Damià Calvet en una atenció als mitjans de comunicació al mirador dels Jardins Costa i Llobera. "La implementació de l'1 d'Octubre va de relació bilateral amb l'Estat", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha dit que el diàleg que es va estroncar amb el govern del PSOE ja pretenia això. "Com que no es va reconèixer una relació bilateral amb relator, per avançar en el reconeixement, hi va haver l'avançament electoral", ha dit, entre altres coses. "No podem donar xecs en blanc ni votar el menys dolent possible", ha afegit en relació a Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Calvet, juntament amb la diputada al Congrés Míriam Nogueras, ha enumerat un seguit de greuges en inversió d'infraestructures de l'Estat. El conseller de Territori ha fet referència al pagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut, pendent des de l'any 2008, i que ha xifrat en més de 4.000 milions d'euros. Calvet ha denunciat l"'incompliment" de l'Estat de les bestretes que marcava l'Estatut d'Autonomia i ha tornat a fer referència als "16.000 milions d'euros de dèficit fiscal" que laminen les possibilitats, segons ell, de Catalunya.

També ha fet referència a la gestió dels ports. Ha remarcat que està "massa centralitzada" a l'estat espanyol i que Catalunya necessita poder gestionar els seus recursos. "No és incompatible treballar per la independència i alhora resoldre els problemes quotidians de la gent", ha dit el titular del departament de Territori, que també ha afirmat que tornaran a demanar a l'Estat el traspàs total d'aquestes competències. Alhora, ha dit que han posat sobre la taula del ministeri de Foment, actualment en funcions, que es reformuli el traspàs de Rodalies que es va fer ara fa deu anys. "No funciona", ha dit. De fet, pel que fa a la xarxa ferroviària, Calvet ha criticat la "manca clamorosa" d'inversió.

Cargando
No hay anuncios

En relació a les carreteres, ha dit que les nacionals que depenen de l'Estat no s'han desdoblat i que això té efectes en l'economia i, sobretot, en la circulació de camions, que la Generalitat es veu obligada a canalitzar a través de les autopistes. "Que ens donin els diners que corresponen a la inversió i ja ho farem nosaltres", ha assegurat. A més, Calvet ha remarcat que de la promesa del PP d'invertir 4.000 milions d'euros el 2015 només se n'ha executat el 14%.

"Aconseguir això és factible sempre que Catalunya sigui forta, aquestes eleccions van d'això", ha dit, alhora que ha defugit respondre si la llista de peticions és més factible que sigui satisfeta amb un govern del PSOE o del PP.

Cargando
No hay anuncios

Les crítiques a ERC

Després que Gabriel Rufián (ERC) hagi contestat a les crítiques de JxCat dient que "desitja sort" a l'espai convergent i enquadrant JxCat en el centredreta, Calvet ha contestat que la candidatura de Puigdemont és "transversal" i que hi ha gent de diverses tendències. Ell, ha assegurat, es considera de "centreesquerra" i "socialdemòcrata".

Cargando
No hay anuncios

La número tres de JxCat a Barcelona, Míriam Nogueras, ha afegit que "això no va de dretes ni d'esquerres" sinó que "va de país".