JxCat, ERC i el PSC frenen una comissió d'investigació al Parlament sobre les residències

Al·leguen que ja hi ha un grup de treball impulsat per ells fa dues setmanes

BarcelonaLa pandèmia del covid-19 es va acarnissar especialment a les residències de gent gran a Catalunya, i les xifres de morts i contagis van disparar totes les alarmes. El Parlament va posar en marxa una comissió d'investigació sobre la qüestió durant la legislatura anterior, però va decaure amb l'arribada de les eleccions abans de finalitzar els treballs. I aquest dimecres la qüestió ha tornat a estar sobre la taula i ha desfermat la polèmica entre JxCat, ERC i el PSC i la resta de l'hemicicle. Els tres grups majoritaris han votat en contra de la creació d'una nova comissió d'investigació sobre la qüestió impulsada per Ciutadans i En Comú Podem en una proposta de resolució a la qual també donaven suport la CUP, Vox i el PP. Els tres partits majoritaris a la cambra han argumentat que consideren que el millor mecanisme per investigar la possible mala gestió dels centres és el grup de treball que ja van impulsar el 21 d'octubre passat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat conjunt, reconeixen que la comissió d'investigació de la legislatura anterior no va concloure els treballs, però defensen que el nou mecanisme que han posat en marxa partirà dels treballs que ja es van fer en aquesta comissió, al ple monogràfic de residències i a la comissió d'estudi de millorament de la qualitat de vida de la gent gran. Els tres partits retreuen als grups dels comuns i Cs que han proposat la creació de la comissió que "són coneixedors des de fa setmanes del contingut de la proposta" de conformar un grup de treball per "escoltar els experts". És per això, argumenten, que hi han votat en contra: "Compartint l'objectiu, no compartim el mecanisme".

Cargando
No hay anuncios

Des del PSC, el diputat Raúl Moreno ha assegurat que en la comissió d'investigació de la legislatura anterior "cap responsable tècnic del Govern va donar la cara" i "els dos consellers que hi van anar va ser a l'última sessió, empesos pels grups de l'oposició", i és per això que els socialistes defensen la fórmula alternativa del grup de treball. Per la seva banda, des de JxCat el diputat Ferran Roquer ha assegurat que aquest instrument permetrà arribar al fons de la qüestió "més ràpidament" que una comissió. Tot i admetre que "es podrien haver fet millor les coses", també ha responsabilitzat l'Estat de la falta de finançament a les residències. Un posicionament que ha sostingut des d'ERC la parlamentària Najat Driouech, que ha assenyalat que la gestió de les residències ja es va "debatre a bastament" a "nivell polític" i que per això s'ha de vehicular la nova investigació a través d'un grup de treball. "Sempre hem donat la cara", ha dit.

Hi ha tres diferències principals entre un grup de treball i una comissió d'investigació: quan es tracta d'una comissió d'investigació, les persones citades estan obligades a comparèixer, les sessions acostumen a ser públiques i els diputats han d'elaborar unes conclusions –a més d'un pla de treball– que s'han d'enviar al Govern i, si ho consideren oportú, a la Fiscalia.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques de la resta de l'hemicicle

Com que el PSC, ERC i Junts disposen de la majoria dels escons, la comissió d'investigació no veurà la llum: només ha comptat amb 36 vots favorables. Però aquest punt de vista ha topat amb les crítiques de la resta de partits en bloc. "Se suposava que [la creació de la comissió] havia de ser un tràmit, perquè s'havia aprovat per unanimitat la legislatura anterior i va decaure", ha lamentat la diputada dels comuns Jess González: "Hi havia el compromís de reprendre-la". Fonts dels comuns insisteixen que la comissió "és un espai de representació de la ciutadania" i que "un grup de treball és una cosa tècnica" i "molt opaca", un punt de vista que comparteixen veus del partit taronja.

Cargando
No hay anuncios

Tant González com la diputada de Cs Anna Grau han insistit en criticar el PSC pel seu no a la comissió d'investigació. "No crec que a ERC i a JxCat els faci gràcia que la seva gestió surti a la llum, però senyor [Salvador] Illa, ¿tant els costa mantenir-se ferms en això? Tant els importa no incomodar el Govern?", ha preguntat Grau.

En plenes negociacions amb el Govern sobre els pressupostos, la CUP també ha llançat un dard a l'aliança dels tres grups majoritaris en aquest punt. La diputada Basha Changue ha considerat que "es veu que JxCat, ERC i el PSC escalfen motors per acordar coses". Changue ha rebutjat la idea que en un grup de treball amb experts es depuraran millor les responsabilitats, i ha advertit: "Els experts són les treballadores i les famílies que s'han menjat aquesta crisi". A l'altre cantó, el PP i Vox han fet servir el mateix adjectiu per jutjar la gestió de les residències durant la pandèmia: "Una aberració". Eva Parera (PP) ha recalcat que la creació d'una comissió d'investigació "no és incompatible amb un grup de treball".

Cargando
No hay anuncios

La votació s'ha produït després que Amnistia Internacional, juntament amb altres entitats com el Moviment Residències Catalunya, demanés als grups parlamentaris en un comunicat que donin suport a la comissió d'investigació.