INVESTIDURA ESPANYOLA
Política25/07/2019

JxCat i ERC evidencien la distància estratègica al Congrés

Els de Puigdemont mantenen el ‘no’ a Sánchez i Esquerra s’absté

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaA banda del trencament de les negociacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, ahir el resultat de la votació al Congrés de Diputats va evidenciar el distanciament d’una altra parella de socis: JxCat i ERC van exhibir diferències estratègiques a Madrid optant per votar diferent en l’elecció del líder del PSOE. Els de l’expresident Carles Puigdemont van mantenir el no a Sánchez, mentre que els republicans van optar per abstenir-se. Una diferència que ja es va plasmar dimarts en el to de les intervencions de Laura Borràs i Gabriel Rufián a l’hemicicle, tot i que en la primera volta tots dos van optar pel no a Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, el portaveu d’Esquerra va fer pressió per l’acord i va anunciar una abstenció abans que comencés el debat d’investidura per “facilitar un govern progressista”. A més, quan ja era evident el xoc entre Sánchez i Iglesias, va exigir-los que deixessin de banda les “cadires” i els “vetos” per frenar la dreta. “Ells ja haurien pactat fins i tot els sobresous”, va etzibar,i aquesta afirmació va causar malestar a les bancades populars, de Cs i Vox. Per a Rufián, els dos partits d’esquerra es “penediran sempre” de no haver tancat l’aliança, i va remarcar la “responsabilitat” que creu que ha demostrat Esquerra amb l’abstenció. Un posicionament que, va admetre, no saben si podran mantenir al setembre, quan s’acaba el límit per investir president abans de la convocatòria electoral. “Fer política llavors serà complicat. Serà molt mal moment”, va dir Rufián en previsió de conèixer llavors la sentència sobre l’1 d’Octubre, en què el seu líder, Oriol Junqueras, es juga fins a 25 anys de presó. Al finalitzar la seva intervenció dins l’hemicicle, Rufián va voler fer visible la presó de Junqueras entregant a Sánchez i a Iglesias el llibre de contes que, des de la cel·la, el líder d’ERC ha escrit per als seus fills. En tot moment el diputat va afirmar que farà “tot el possible per fomentar el diàleg, la negociació i l’acord” entre els dos partits.

Cargando
No hay anuncios

Diferent va ser la intervenció de Laura Borràs, cara visible de JxCat a Madrid, ja que va posar l’accent en l’actitud del líder del PSOE. “Cal un a la política per donar resposta a les aspiracions de la majoria dels catalans. Pedro Sánchez sembla dir no ”, va afirmar la diputada, que va dir que JxCat “té 155 motius” per oposar-se a la seva eleció. A més, va titllar de “justícia aritmètica” que l’elecció de Sánchez es rebutgés per 155 vots, el mateix número de l’article de la Constitució que es va aplicar per suspendre l’autonomia catalana. “Ha convertit el debat d’investidura en un debat d’adhesió”, va acabar Borràs.

El president català, Quim Torra, que des d’un primer moment ha abanderat el veto que finalment ha assumit també JxCat, es va afegir a les crítiques contra Sánchez des de Twitter. “Sense una proposta per donar la veu al poble de Catalunya, la posició continua essent de votar no ”, va apuntar. Borràs va instar Sánchez a tornar al document de Pedralbes, en al·lusió al comunicat conjunt que la Generalitat i la Moncloa van aconseguir pactar en l’última reunió entre els dos presidents.

Cargando
No hay anuncios

Retrets a les xarxes

La diferència estratègica de l’hemicicle es va traduir, més tard, en retrets creuats a les xarxes socials. “155 vots en contra”, va piular el líder dels republicans, Gabriel Rufián, en al·lusió a l’oposició de Cs, Vox, PP, JxCat i els regionalistes navarresos i canaris a la investidura de Sánchez. Una declaració que va ser interpretada com un atac des de la bancada de JxCat: “14 abstencions gratis”, va respondre el diputat Sergi Miquel, acusant els republicans de voler facilitar l’elecció del líder del PSOE a canvi de res. També l’expresident Puigdemont va criticar els republicans per haver votat igual que Bildu i Podem, i no que JxCat. “No oblidem què és el més important que s’ha de defensar a Madrid en nom dels nostres votants. No és la unitat de les esquerres”, va sentenciar. Després d’assabentar-se de l’abstenció d’ERC, també el portaveu de JxCat, Albert Batet, piulava “Pagafantes” sense dirigir-se explícitament a ningú. No van tardar a respondre, però, des de l’entorn d’ERC, recordant el pacte de JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona.