JxCat anuncia que demanarà la delegació del vot dels exiliats a la nova mesa del Parlament

El grup ha renunciat a fer-ho en la sessió constitutiva per no bloquejar l'inici de la legislatura

Imatge de l’hemicicle del Parlament des de la mesa durant el ple de la llei del referèndum.
Núria Orriols
17/01/2018
2 min

BarcelonaDesprés d'escollir la mesa del Parlament i garantir-hi la majoria independentista, JxCat vol sol·licitar la delegació de vot dels exiliats. En la sessió constitutiva, han renunciat a fer-ho -sí que han demanat el dels seus diputats presos- per evitar un bloqueig a l'inici del mandat. L'oposició ja havia avançat que s'oposaria frontalment que votessin els exiliats a Brussel·les i, davant la possibilitat de tornar a tenir un ple com el 6 i 7 de setembre, hi han renunciat per a aquest primer ple. Posteriorment, en roda de premsa, la diputada Elsa Artadi ha explicat que entraran la sol·licitud per delegar el vot a la nova mesa escollida per tal que puguin votar en la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els independentistes tenien prou suport per escollir els membres de la mesa i aconseguir-hi majoria. Per poder investir Carles Puigdemont els independentistes necessiten 68 diputats en primera volta o, com a mínim, més de 66 en segona. A diferència d'aquest dimecres -que s'han abstingut-, els comuns ja han dit que els seus vuit diputats s’oposaran al candidat de JxCat i sumaran els seus vots amb els del PSC, Cs i el PP (que en sumen 57). En total, els independentistes necessiten més de 65 diputats per poder investir Puigdemont.

Facilitar la sessió constitutiva

Junts per Catalunya i ERC no demanaran finalment la delegació de vot dels exiliats, entre ells el del president Carles Puigdemont. Malgrat que JxCat en un primer moment tenia previst fer-ho -tal com va publicar l'ARA- finalment, davant la possibilitat de tenir un ple similar al del 6 i 7 de setembre pel rebuig de l'oposició han decidit no fer-ho en el cas de la sessió constitutiva del Parlament. Per tenir majoria independentista a la mesa tenen prou suport amb els diputats presents a la cambra, el vot delegat dels presos –que sí que demanaran que puguin votar– i l'abstenció dels comuns.

Ahir el govern espanyol ja va avançar que recorreria la sessió constitutiva si es permetia el vot del president i els consellers de Brussel·les, un fet que bloquejaria l'inici de la legislatura.

Els independentistes sí que demanen el vot delegat dels presos

A diferència dels diputats que són a Brussel·les, JxCat i ERC sí que demanaran la delegació del vot dels presos: Jordi Sànchez i Joaquim Forn (JxCat) i Oriol Junqueras (ERC). Per fer-ho, s'ha de registrar la sol·licitud de la delegació al registre del Parlament. L'informe dels lletrats del Parlament fet públic dilluns va considerar que el reglament no permetia la delegació de vot en el cas dels presos ni dels exiliats però va deixar la decisió en mans de la mesa d'edat que es formarà a l'inici de la sessió constitutiva. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va obrir la porta en la seva última interlocutòria a permetre que ho poguessin fer, ja que va denegar-los poder assistir al plenari.

Tal com estableix el reglament, aquesta mesa està formada 'ad hoc' per a aquesta sessió i ha estat formada per tres diputats d'ERC: el més gran dels 135 diputats, Ernest Maragall, i els dos més joves, Gerard Gómez i Rut Ribas. Segons els serveis jurídics de la cambra són ells els que han de decidir sobre el seu dret a participació a distància en el plenari.

stats