Política09/02/2018

JxCat registra en solitari una proposta de modificació de la llei de la presidència per investir a distància Puigdemont

ERC emplaça els independentistes a seguir negociant en els propers dies

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEls contactes entre Junts per Catalunya i ERC segueixen al Parlament després que dijous la negociació quedés en 'stand by'. Aquest divendres delegacions dels dos partits han reprès les converses i està previst que més tard també s'hi sumi la CUP, però de moment no hi ha acord global. Tanmateix, Junts per Catalunya vol fer via i, segons ha pogut saber l'ARA, ha registrat aquesta tarda una proposta per modificar la llei de la presidència de la Generalitat per tal d'incloure la investidura a distància. La sol·licitud es fa per la via d'urgència i es demana a la mesa que es tramiti per lectura única. En la pròxima trobada, dimarts, la mesa del Parlament la tindrà sobre la taula. El fet que es faci en solitari i no conjuntament amb ERC és un indicador de l'estat de les negociacions: no hi ha acord.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans de comunicació, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha dit que volen demostrar "amb fets" que tenen pressa per aixecar el 155, fer la investidura i formar Govern. És per això que, ha justificat, han presentat la proposta per modificar la llei de Presidència i ahir van demanar que s'activi la comissió del reglament -per si també cal fer canvis- per permetre la investidura a distància. Fonts d'ERC asseguren que no veuen viable aquesta modificació mentre que fonts de la llista del president insten els republicans a presentar esmenes per fer-ho factible. "Intentem donar garanties com va demanar el president del Parlament, Roger Torrent", apunten fonts de JxCat.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, en declaracions, Pujol també ha explicat que treballen en una proposta de resolució que va en la línia de rebutjar el 155 i "denunciar" la situació "de repressió" que viu la societat catalana. Alhora que amb aquest text tenen la voluntat de constatar que hi ha una majoria al Parlament que dona suport a Carles Puigdemont. Tot i que aquesta és la proposta de JxCat que va fer arribar ahir a ERC, Pujol ha dit que els republicans "els han demanat temps" per estudiar-ho. "Respectem els processos interns", ha asseverat, afirmant també que les relacions amb ERC "són bones".

ERC: investidura "efectiva" i "reconeixement" a Brussel·les de Puigdemont

Fonts d'ERC asseguren que "segueixen treballant per tal d'assolir un acord global de legislatura", que a parer seu ha d'incloure un pla de Govern, "que encara no està finalitzat ni tancat" amb totes les forces independentistes. "L'acord global que ERC planteja i que vol seguir negociant durant els pròxims dies ha de permetre un reconeixement al govern a l'exili a Brussel·les i un acord per una investidura operativa i efectiva a Catalunya", han considerat els republicans en un comunicat, que a més reclamen que estigui acompanyat d'un calendari.

Cargando
No hay anuncios

La investidura i sessions de Govern a distància

En el text que ha registrat Junts per Catalunya s'afegeixen dos supòsits en la llei de Presidència.

Cargando
No hay anuncios

Per una banda, l'article 4.2 de la norma incorpora que "en cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata a l'hora de presentar el programa de govern i sol·licitar al confiança del ple, aquest podrà autoritzar, per majoria absoluta, la celebració d'un debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata". Això vol dir, doncs, que en cas que s'aconseguís aprovar aquesta modificació, el ple hauria de votar si celebrar o no una investidura a distància. En aquest cas, la proposta de JxCat diu que la presentació del programa i la sol·licitud de confiança es podran fer per escrit o per qualsevol altre mitjà.

D'altra banda, JxCat també proposa adaptar les sessions dels òrgans col·legiats de Govern per celebrar sessions i adoptar acords tan de forma presencial com a distància. Una modificació que té la finalitat d'adaptar els organismes de Govern de la Generalitat a l'exili dels consellers i del president Puigdemont. La proposta de canvi legal incoporta la necessitat de verificar la identitat dels participants d'aquestes sessions que se celebrin a distància, ja sigui per mitjans audiovisiuals, telefònics o electrònics.

Cargando
No hay anuncios

La fórmula d'investidura i el pla B

A banda de la proposta de resolució, ERC i JxCat han de desencallar la investidura -que oficialment continua sent la de Carles Puigdemont- i també tancar el repartiment del Govern. La llista del president ha posat sobre la taula una reforma de la llei de la presidència per poder fer la investidura a distància i ha demanat activar la comissió del reglament per reformar-lo i poder elegir el president també a distància si l'altra via no funciona. "Nosaltres volem tenir totes les vies activades", asseguren fonts de JxCat. ERC, però, no es fa seves cap de les dues vies perquè creu que allargarien molt el període abans de la investidura i que també hi intervindria el Tribunal Constitucional. L'alt tribunal va dictar mesures cautelars que condicionaven el dret de Puigdemont a presentar-se com a candidat al fet que obtingués l'autorització del Tribunal Suprem i retornés a Catalunya. Mentrestant, recorden els republicans, el 155 continua aplicat a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Davant la complexitat de la investidura de Puigdemont, emergeixen plans B com Jordi Turull, Jordi Sànchez (empresonat a Soto del Real) o Elsa Artadi, ara portaveu de JxCat. Aquest és un escenari que consideren a JxCat, però no activaran aquesta fase fins que s'hagi intentat investir Carles Puigdemont. Així es desprèn del document que la CUP ha remès aquesta setmana a la militància perquè es pronunciés sobre la proposta que Puigdemont va fer als anticapitalistes a Brussel·les.

En el pla del president hi ha una doble investidura: una a Brussel·les en una assemblea de càrrecs electes que l'esculli president del Consell Republicà i una altra a Barcelona a distància després d'haver modificat la llei de la presidència. En cas que no fos possible, Puigdemont -segons el document de la CUP- obria la porta a fer un pas al costat i investir un altre diputat de JxCat al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Repartiment 50-50 de l'executiu

Pel que fa al Govern, ERC i JxCat treballen en un repartiment dels departaments del 50-50%. La diferència entre les dues formacions a les eleccions va ser de poc més de 10.000 vots. Malgrat el discurs de restitució de les institucions, el que és cert és que bona part dels consellers no repetiran. Els que ho faran de moment són Jordi Turull i Josep Rull per part de JxCat i Raül Romeva i Oriol Junqueras -empresonat a Estremera- per part d'ERC. A les travesses de nous consellers hi apareixen la número dos d'ERC, Marta Rovira; el fins ara president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el diputat de JxCat Lluís Font -també membre de la direcció del PDECat-. El dubte és quin paper es dona als consellers exiliats a Brussel·les: Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Menys Comín, tots van renunciar a l'acta de diputat per assegurar la majoria independentista en el ple d'investidura.

Cargando
No hay anuncios

En un primer moment, JxCat va plantejar prescindir de la conselleria d'Exteriors i incorporar aquest àmbit al departament de la Presidència. Tanmateix, ERC va demanar mantenir Exteriors, on vol situar Romeva. D'altra banda, JxCat també tenia la intenció de crear un nou departament de Política Digital -ara és una secretaria de la Presidència-, cosa que finalment no serà.